Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč se neustále obouvají do důchodců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Danie Franco / Unsplash free

Na internetu koluje nemálo článků, kde se píše, jak jsou důchodci „škůdci“ společnosti, nebo jsou nespokojení. Je to opravdu tak?

Článek

Nejprve je nutné pochopit, že od revoluce uplynulo nemálo let, a pokud má někdo vysoký důchod, je to proto, že se o něj zasloužil. Závist tak rozhodně není na místě, maximálně můžeme litovat sami sebe, že jsme nedělali víc, nebo lépe, abychom se jednou na stáří měli lépe.

Jak se dnešní důchodci mohli zajistit

Od revoluce uplynulo téměř 35 let, to je velice dlouhá doba na to, se na stáří zajistit. Jednak, zvyšováním kvalifikací, jednak zajištěním se jinou formou, ať už investicemi, či pořízením vlastní nemovitosti. Není tomu tak dávno, co byty byly, v porovnání s dnešními cenami, za „hubičku“.

Pokud mají důchodci dnes velice nízké důchody, zřejmě dělali celý život za minimální mzdu, nutil je k tomu někdo? Nenutil, určitě je nikdo nevydíral, neohrožoval je nikdo, tak není důvod celý život dělat za málo. Další otázkou je, jestli oni dnešní důchodci nepracovali v šedé ekonomice za minimum a zbytek na ruku. To se pak nemohou ale divit, že mají zase nízké důchody, za ty si totiž mohou také sami.

Existuje však velmi štědrá pomoc ze strany státu, formou příspěvku na bydlení, doplatku na bydlení, případně příspěvek na živobytí.

Stát prý trestá ty, co se snaží o vlastní bydlení

Ano, možná na oko to tak může znít, protože majitelé nemovitostí, ve kterých bydlí, nedostanou tolik na příspěvcích na bydlení, jako ti, co bydlí v nájmech. To je sice fakt, ale i tak mohou něco dostat. Výpočet je následovný:
výsledná dávka = celkové výdaje za bydlení – (celkové příjmy x 0,3). Do celkových výdajů se pak počítají především energie, nájem, poměrnou částí pevná paliva, odpady, a u družstevních / vlastních nemovitostí pak tzv. srovnatelné náklady. Výše příspěvku je pak maximálně do výše normativních nákladů.

Jednou z bezesporu největších výhod vlastního bydlení, jsou nižší náklady na bydlení ve stáří, případně možnost odkázat něco pozůstalým. Stát vlastníkům, kteří mají nemovitost pořízenou na hypotéku, případně úvěrem ze stavebního spoření (nebo obojí), umožňuje odečtení zaplacených úroků ze základu daně při ročním zúčtování daně. Obecně lze říct, že odhad vratky na daních je úroky x 0,15. Nyní, když jsou vyšší úrokové sazby, jsou i zaplacené úroky vyšší, a tito lidé pak mohou dostat zpět relativně slušnou částku.

A co férovost důchodů

Je jednoznačné, že aby vznikl nárok na důchod, musí být odpracovány určité roky, a zároveň musí být dosaženo nějakého minimálního věku. Pokud člověk nepracuje, musí si zjistit, zda se mu počítá doba do tzv. náhradní doby. Co ale jednoznačně není vyřešeno, je péče o osobu závislou na péči druhé osoby. Tito pečující lidé, pokud pečují o osobu ve 2. – 4. stupni závislosti, pak nemusejí pracovat, a stát za ně odvádí zdravotní pojištění. Tato doba je dále vedena jako náhradní, ale jen z části. Tito lidé pak vlastně, jako jediní ze všech kategorií, budou na důchodu trestáni. Představte si, že po škole pracujete po ukončení studia, řekněme 5 let za minimálku, pak nastoupíte do lepší práce, děláte za průměr, dalších 5 let, pak se narodí potomek, a v jeho 4 letech zjistíte, že je osobou závislou na péči ve 3-4. stupni, a to mu zůstane až do konce. Jak asi vysoký takový důchod bude? Při tom pečující šetří státu nemalé finanční prostředky, není tedy na místě jejich trestání.

Přestaňme závidět a vyvolávat rozbroje

Mějte na paměti, že jednou se v důchodu ocitne každý, a určitě nebude rád, když mu bude někdo nadávat, označovat jej za parazita společnosti apod. To, jaký jednou budeme mít my důchod, je čistě v našich rukou, a myslím si, že až na osoby pečující, je systém relativně spravedlivý. Pokud má někdo vyšší důchod, přestaňme mu závidět, a zamysleme se nad tím, co sami můžeme udělat. Dnes je opravdu mnoho možností, jak se na důchod připravit. Přestaňme šířit tolik nenávisti, už tak je jí všude kolem příliš mnoho. Raději šiřme radost, pozitivní náladu a lásku.

Sepsáno na základě vlastních názorů, mnoha různých článků na toto téma, zejména pak ty, uvedené ve zdrojích, a následných komentářích.

Zdroje:

https://medium.seznam.cz/clanek/tomi-forik-duchodkyne-s-prijmem-vyssim-nez-je-cista-mzda-rady-lidi-pry-zivori-tak-ji-to-spocitame-52120#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=blogy.web.hp

https://medium.seznam.cz/clanek/apolena-tumova-duchodkyne-s-prijmem-31-000-cisteho-nemuze-vyjit-s-penezi-stat-se-malo-stara-51822

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz