Hlavní obsah
Zdraví

Skrytá hrozba jménem spánková apnoe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alexander Grey / Unsplash Free

Mnoho lidí dnes podceňuje péči o své zdraví a kvalitní spánek je jednou z nejdůležitějších součástí. Proto, pokud se budíte dlouhodobě unavení, nebojte se to řešit.

Článek

Nejdříve na úvod co to vlastně ta spánková apnoe je. Jedná se o poruchu spánku, kdy, laicky řečeno, vynechává dýchání. Existují 3 formy této poruchy. Obstrukční, to je, když se mechanicky ucpávají dýchací cesty během spánku, centrální, když je anatomie v pořádku, problém je způsoben tím, že mozek nevysílá dostatečné impulzy k dýchání. A pak je smíšená, což je kombinace obou předchozích. V různé literatuře, radách od trenérů a podobně slýcháváme radu, že musíme správně dýchat. Pokud trpíme právě touto poruchou spánku, nemusíme si ji ani uvědomovat.

Jak poznáme, že něco není v pořádku

Pokud spíte sami, bude to o něco horší. Prvním a asi nejzřetelnějším příznakem, je chrápání. Na to vás upozorní partner/ka, případně někdo další z domácnosti, kdo slyší dané projevy. Dalším, neméně zřetelným příznakem je chronická únava. Když dlouhodobě i po třeba 7-8 hodinách spánku cítíte únavu, něco není v pořádku. Může se objevit i častější probouzení bez zjevné vnější příčiny, což může ukazovat právě na poruchu spánku. Mezi další příznaky se řadí bolesti hlavy po ránu, problémy s pozorností, podrážděnost, nebo i náhlé probuzení s dušností.

Chrápu. No a co?

To, že chrápete, neznamená, že nutně trpíte právě touto poruchou spánku. Každopádně rozhodně to není něco, co by bylo vašemu okolí příjemné. I chrápání může mít svou příčinu, ale pokud se budeme bavit o spánkové apnoi, neřešením si člověk zadělává na další problémy. Porucha dýchání ve spánku má vliv na mnoho věcí, od funkčnosti všech orgánů až po látkovou výměnu. Je prokázáno, že neřešení tohoto může zvýšit šanci, že později onemocníme diabetem 2. typu, může se zvyšovat krevní tlak, může se objevit deprese, únava, srdeční problémy, metabolický syndrom, onemocnění jater, případně i komplikace při narkóze a v neposlední řadě i partnerské problémy.

Kdo je ohrožen

Je opět prokázáno, že muži trpí touto poruchou 2× častěji než ženy. Dalším rizikovým faktorem u obstrukční varianty je obezita, věk, zúžení dýchacích cest, ucpaný nos, nebo požívání alkoholu, drog, sedativ či kouření. U centrální varianty je rizikovým faktorem věk, onemocnění srdce, prodělání mozkové mrtvice, či užívání opiátů. Postihnout to však může kohokoliv, bez ohledu na pohlaví či věk.

Co dělat, abych se vyléčil?

Léčba závisí na stupni závažnosti. Ty se rozlišují podle toho, jak často se zastavuje dech na dobu více než 10 sekund během 1 hodiny. Určuje to tzv. AHI (Apnoe hypopnoe index). Pokud je počet zástav 5-14, jedná se o lehkou formu. Zde lékař doporučí většinou odstranění rizikových faktorů, jako např. redukce tělesné váhy, omezení konzumace alkoholu či omezení kouření, samozřejmě vše v závislosti na anamnéze a potížích. Pokud je AHI v rozmezí 15-29, jedná se o středně těžkou formu, a zde už je možností méně. Samozřejmě i zde platí, co jsem uvedl výše, ale je zde na výběr buď začít používat spánkový přístroj, nebo v závislosti na příčině i operativní řešení, v krajních případech může být užita i tzv. tracheostomie. U těžké formy je těch zástav už více než 30, což už opravdu není zdravý spánek.

Osobní zkušenost

Když jsem začal pociťovat dlouhodobě únavu, častěji se začal budit, aniž by to mělo nějakou příčinu, nebo když jsem hlasitě chrápal, vše jsem konzultoval s lékařem. Ten mi doporučil navštívit spánkovou laboratoř, kde mi udělali ORL prohlídku, aby zjistili, jestli není nějaká mechanická příčina. Když se nic nezjistilo, čekala mě hospitalizace s měřícím přístrojem. Po nějaké době přišlo vyhodnocení a sdělení, že se jedná o středně těžkou poruchu, s počtem zástav 18,9. Samozřejmě jsem mohl léčbu odmítnout s tím, že třeba za rok podstoupím nové přeměření, ale rozhodl jsem se, že léčbu podstoupím. Zvolil jsem variantu s přístrojem, protože chirurgické řešení může přinášet více komplikací, a nemusí problém odstranit, navíc nejlepší je se takovýmto zákrokům vyhnout, pokud to není nezbytně nutné. Od středně těžkých poruch výš vám pojišťovna přístroj zapůjčí.

Tento přístroj funguje na principu, že vám pod určitým tlakem pouští vzduch do dýchacích cest pomocí buďto celo obličejové masky, nebo nosní masky. Tento tlak vám stanoví lékař na základě diagnostiky. Aby přístroj měl efekt, je nutné jej používat opravdu každý den během spánku, a to minimálně 4 hodiny. Samozřejmě čím déle, tím lépe. Podrobnější informace vám předá zástupce firmy při předávání přístroje. Z osobní zkušenosti vím, že zlepšení přichází už po první noci.

Je třeba si uvědomit, že spánek a správné dýchání během spánku je klíčem k mnoha různým problémům, ať už je to stres, podrážděnost, únava, ale i třeba to, že nemůžete zhubnout. Zdravý spánek je opravdu jeden ze základů zdravého životního stylu. Mnoho lidí tento problém podceňuje, a lékařům se pak špatně zjišťují příčiny dalších, mnohem závažnějších chorob, ať už právě diabetes, nebo kardiovaskulární choroby. Nepodceňujte tuto prevenci a nestyďte se jít za lékařem. Využijte toho, že tato péče je hrazena z pojištění, a neplatíte opravdu nic. Opravdu nestojí za to zadělávat si zbytečně na mnohem vážnější problémy.

Vlastní poznatky a konzultace s lékařem.

Anketa

Trpíte poruchami spánku?
Ano, chrápu
0 %
Ano, budím se často
0 %
Ano, bývám po ránu unavená/ý
25 %
Ano, vším
75 %
Ne, naštěstí spím zdravě
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz