Hlavní obsah
Názory a úvahy

Česká ekonomika je ekonomikou loupeživých rytířů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Libor Šimek

Loupeživí rytíři byli v českém středověku na denním pořádku. Zpravidla to byli cnostní lidé, stejně jako dnešní podnikatelští boháči, kteří navenek působí čistě jako sníh, ale uvnitř kují pikle.

Článek

V pořadu Reportéři ČT se pravidelně objevují reportáže o českých podnikatelích ba rovnou miliardářích. Jako jedna o podnikateli z Ostravska, prezidentem Zemanem vyznamenanému Janu Světlíkovi. Reportér, který se exprezidenta Zemana dotázal, zda mu nevadí, že podnikatel Světlík prokazatelně ošidil stát o milióny na daních tím, že si založil firmu ve Švýcarsku, které posílal provize za práci, kterou neodvedla, protože to byla jeho vlastní firma, která jinak nebyla aktivní, dostal od Zemana, jako obvykle, jeho rutinní nudnou odpověď. Pan Světlík leccos vybudoval, zatímco vy ne.

Ono se lehce něco buduje z cizího, že? A tak tomu bylo při privatizaci Vítkovic. Netřeba tento příběh nějak rozmazávat, odehrává se pořád dokola v různých variantách. Na funkční firmy, které byly vlajkovou lodí Československa, dosáhly v 90. letech různé podivné figury či figurky, které je dostaly pod svá křídla. Schopnost jednat či myslet v souvislostech už však neměly. De fakto se dají srovnat se středověkými českými loupeživými rytíři, kterými byl zde poset celý prostor.

Proč myslíte, že má Česko nejvíc zámků a hradů na počet obyvatel na světě? Do tohoto počtu se počítají také různé hrádky a hrady, které už odvál čas. Zvyky okrádat pocestné a poctivé lidi se však v Česku od doby středověku rozhodně nezměnily, naopak se zdokonalily, jak šel čas a přibývaly různé složité právní normy, a nastal čas mezinárodních obchodních spletenců a propletenců.

Termín loupeživý rytíř může působit jako takový rozpor. Rytířské jednání si vybavíme spíše jako spojené s cností a poctivým přístupem. V tehdejších českých zemích však byl loupeživým rytířem zpravidla šlechtic, feudál, s vlastním erbem, majetkem, čeládkou a polnostmi. Krást a vrhat se na majetek druhého rozhodně nemusel. Mezi takové výlupky patřili jména jako: Vaňek z Jenštejna, Jan Košík, Jan z Březan, Kryštof Šof, Jan Zub, Zikmund Rachna a mnozí další. Věřím, že si, pokud nejste zrovna milovníci zapadlé historie, na uvedená jména nevzpomenete. Stejně jako si nikdo časem nevzpomene na jména současných českých miliardářů jako byl výše uvedený v dané kauze. A proč na ně nebudou lidé vzpomínat? Protože po takových nikdy nezbyly žádné opravdové hodnoty, jen opuštěné fabriky a sídla stejně jako tehdy opuštěné hrady a hrádky.

Loupeživí rytíři se mohli zabývat také penězokazectvím, což v kontextu dneška znamená spíše než nějakou horečnou činnost někde v upachtěné dílně znehodnocování peněz svými investicemi do fiktivních projektů. Už tak dnes nejsou peníze nijak kryty zlatými rezervami, a proto jimi lidé, kteří je nezákonně nabyli, hází jako s prázdnou slámou. Důsledkem je to, že v Česku nakonec nikdo nemá nic. Alespoň ne co do peněz, ale rozhodně co do pocitu. Češi mají pocit, že jsou snad nejchudší národ na světě, soudě dle jejich nářků nad jejich zuboženým stavem peněženky.

V prostředí, kde se hemží očividně navenek cnostní loupežníci, nemůže normální člověk podnikat tak, aby si opravdu slušně vydělal a žil si nějak na vysoké noze, i kdyby si to zasloužil. Například Jan Žižka z Trocnova nikdy loupeživým rytířem nebyl, naopak byl tím, kdo byl Rožumberky sprostě okraden, a na základě toho byl donucen se dát do cizích služeb. Za celou svou kariéru rytíře neshromažďoval žádný majetek, naopak pomáhal vytvářet a zakládat komunity jako pozdější město Tábor, kde spolu prvotně lidé sdíleli veškerý majetek a zdroje. Byl však falešně obviněn i mnohými historiky a nařčen z činů, kterých se nedopustil, zatímco řada skutečně loupeživých lapků a velmožů se dále vydávala za cnostné rytíře.

V současnosti v roli loupeživého rytíře vystupuje samotný český stát. Hraje si na rytíře, který chrání vaši čest, ale svými zákony brání v poctivém podnikání a v rozvoji obchodu, tlačí tak lidi do šedé ekonomiky. Kdo by chtěl za současných odvodů na sociálním a zdravotním pojištění podnikat na vlastní triko? Nebo vést obchod či podnik za četných kontrol upozorňujících na nepatrná pochybení? Stát zpětně kontroluje vaši činnost, zatímco ji nikdy nepodpoří tak, jak byste potřebovali.

Duch loupeživého rytíře v českých zemích nadále řádí a loupí. Kdo jeho řádění zastaví?

Odkazy:

Loupeživí rytíři a zemští škůdci království českého a jejich sídla. Zdeněk Fišera.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1142743803-reporteri-ct/224452801240015/cast/1042301/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz