Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ekonomická situace v Česku jde od desíti k pěti: kdo za to může?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Szajci, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0 International

Určitě by se vám hodilo, kdybych řekl, že politici. Ale to by bylo příliš jednoduché.

Článek

Neříká se náhodou, jací politici, tací voliči? Domnívám se, že za bídnou ekonomickou situaci si můžou čeští občané sami. Řada z nich určitě přispěchá s tvrzením, že rozhodně bídná není. A já jim mohu přisvědčit. Ano, pro vás, kteří jste si takzvaně uspořili do strožoku, to tak vypadá. Ale ruku na srdce, nebo spíše na peněženku, neubývají vám náhodou kvapem ty vaše úspory?

Pokud jde o několik desítek tisíc lidí v exekuci a stovky tisíc, které jsou jí přímo ohroženy, tak se tady říká nehas, co tě nepálí. Ale já myslím, že pálí. Víte, jak vůbec vzniklo zdravotní a sociální pojištění? Jednoduše tak, že se v historii nemohli lidé dívat na chorobné a zubožené spoluobčany na ulicích. Tady panuje přesvědčení, že stačí, když se o lidi postará stát. Ale vážení, stát jste vy. A podle toho to vypadá. Někteří lidé dokážou ze sociálních dávek slušně žít, pro jiné je to životní situace, kdy jsou na hraně zubožení. Jak je to možné? Pravidla přeci platí pro všechny! Ono totiž ta česká pravidla nahrávají právě zrovna ne úplně těm nejpoctivějším, však to dobře víte.

Jak se říká, rodina je základ státu. Taky myslím. V českých mikrostátech, rodinách, je spousta příkladů, kdy se jeden člen dře za ostatní, vše za ně organizuje, a oni táhnou za jeden provaz. To sice táhnou, ale díky jeho tahu a energii. Tak nějak pak vypadají další celky, které se v českém státě nalézají. Třeba firmy. Podnikatelé si toho nejsou vědomi, až často do chvíle, kdy takový „tahoun“ odejde, protože toho už má prostě dost. Už to nezvládá, když se ostatní jen vezou.

Možná byste chtěli říct, že to tu zničil Fiala, ale předtím jste zase říkali, že to tu zničil Babiš, a předtím zase Klaus a předtím zase komunisti. Není to trochu podezřelé, že vám tu ekonomiku pořád někdo ničí a nikdo nepřemýšlí konstruktivně s výhledem na další generace?

Podívejte se, jak ty „další generace“ vypadají. Podle všeho řada mladých lidí jen kouká do mobilu na sociální sítě případně rovnou na hlouposti a kouří na zastávkách elektronické cigarety. Tak to je ta další generace. Nebo ne? Počkat, nemyslel jsem na ty, kteří se tak snaží uspět ve školách, ale tam zase pro chytré moc místa není, když jsou ve společnosti těch, které nic kolem nich nezajímá.

Domnívám se, že za český stav ekonomiky odpovídají vlastnosti, které nejsou zrovna lichotivé. Závist a chamtivost. Jak se v Česku říká, když má soused novou kozu, ten druhý mu přeje, aby chcípla. Budete mi zřejmě oponovat, že vy jste přející, ale ruku na srdce, sami víte, co se často opravdu skrývá za úsměvem vašich kamarádů nebo sousedů, dokonce i někoho z rodiny, když si pořídíte něco, co ti druzí nemají.

Výhoda západního diskurzu, především v Americe, je to, že je tam oceňován úspěch. Je pravda, že to je spíš taková reklama a řada lidí se na tuto vějičku chytí, a pak v životě pohoří. Ale rozhodně je lepší žít v prostředí, kde lidé oceňují pozitivní emoce a životní úspěchy, než když se vás snaží strhnout do propasti nicoty, abyste si ji užili společně s nimi.

Nemyslíte?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz