Hlavní obsah
Sport

Hokej je indiánská hra: historie, současnost a budoucnost hokejového sportu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: brand0con / Brandon O'Connor, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Sledge hokej

Slovo hokej je odvozeno od francouzského „hoquet“, které znamená hůl pastýře. Původní předlohu tohoto sportu jako první hráli Mikmakové, indiánští obyvatelé dnešního území Kanady.

Článek

Mikmakové vyráběli i hokejky. Je zřejmé, že jejich tvar s lehce zahnutou čepelí vymysleli oni. Hokejoví fanoušci, nezačněte se radovat předčasně. Mikmakové totiž do hokeje vložili zlomyslnost. Uctívali stvořitele světa Glooscapa, který si dělal z ostatních legraci a vyváděl jim nepředloženosti. Mikmakové byli spojenci Francouzů a zřejmě z jejich jazyka převzali Francouzi výraz pro hokejku.

Kanada a USA: fabrika na hokej

Není divu, že první organizovaný hokejový tým vznikl v Kanadě v Montrealu. Byl to tým univerzity McGill. Deník The Daily British Whig z Ontária o prvním veřejném hokejovém spektáklu poznamenal: „Holeně a hlavy dostaly pořádnou nakládačku, sedačky byly rozmláceny a divačky ve zmatku utekly.“ MacGill University Hockey Club vznikl oficiálně v roce 1877, vymyslel si pravidla hry a omezil počet hráčů na devět na jedné straně. V Kanadě začal hokej soupeřit s lakrosem, který je také sport severoamerických Indiánů.

Do začátku dvacátého století se začaly průmyslově vyrábět hole, chrániče a brankář začal nosit chránič hrudi. Vznikly arény prozatím s přirozeným ledem v celé oblasti východní Kanady. V roce 1893 se kanadský guvernér rozhodl věnovat nejlepšímu týmu pohár, který se stal známým jako Stanley Cup. První byl věnován v letech 1892-93. V roce 1899 vznikla v Kanadě amatérská liga hokeje. Dodnes je v Kanadě nejvíce registrovaných hráčů na počet obyvatel na světě. Dědictví Indiánů se rozhodně ujalo.

Aby nebyli Američané z USA (dále jen „Amerika“) pozadu, založili si svou národní hokejovou asociaci (NHA) a předchůdce NHL v roce 1910. Joseph Patrick a jeho synové začali vytvářet arény s umělým ledem, holt Amerika na tom nebyla tak dobře s mrazem jako východní Kanada. Jak to tak s nesmiřitelnými rivaly bývá, někteří s pravidly NHA nesouhlasili, a tak vzniklo NHL National Hockey League v roce 1917.

Světová hokejová asociace WHA vznikla v roce 1972 a měla dvanáct členů. V roce 1979 se sloučila NHL s WHA a bylo v ní 21 týmů. Do roku 2017 hrálo v NHL 31 týmů. Takové počiny však nevedly jen k zušlechťování hokeje. Jednalo se de facto o globální hokejový korporát, hra přestala být hrou, a stala se kapitalistickou fabrikou na „hokejky“.

Proto, když v roce 2004 hráči požadovali vyšší platy, jim vlastníci ligy neustoupili, stejně jako neustoupili hráči, a celá sezóna 2004-05 byla zrušena. Nátlak vlastníků převážil a v roce 2005-06 byla soutěž obnovena za jejich podmínek. Běžná sezóna zahrnuje 82 zápasů a 16 týmů, které se mohou kvalifikovat na play-off. Kdo vyhraje play-off získá Stanley Cup.

Ostatní svět v ne nevýznamném závěsu

Během větší části dvacátého století to byli amatérští sportovci, kteří dominovali mezinárodním soutěžím. Evropská hokejová amatérská liga vznikla v Anglii v roce 1903. IIHF, Mezinárodní federace ledního hokeje, vznikla v Evropě v roce 1908. Pět původních členů bylo: Anglie, Čechy, Švýcarsko, Francie a Belgie. Hokej má tedy v Čechách opravdu velkou tradici.

V roce 1995 na základě domluvy mezi NHL a IIHF skončila alespoň formálně dominance „amatérských“ sportovců v mezinárodních soutěžích a „profesionálové“ byli náhle preferováni na olympiádě a na mistrovstvích světa. V zásadě toto rozhodnutí změnilo hokej v komerčním slova smyslu. Výběr hráčů již nezávisel na vylučovacích zápasech, ale na rozhodnutí jednotlivých hokejových výborů z dané země.

Dominance v hokeji podle zemí

Není pochyb, že NHL je nejprestižnější hokejová soutěž světa. Její složení může napovědět o tom, kdo je v hokeji národnostně nejlepší. V roce 1967 bylo 98 % hráčů této ligy Kanaďanů. Do roku 2001 se smrskl jejich počet na 53 procent. A jak je tomu dnes? 41,7 % Kanaďanů, 29,1 % Američanů, 9,1 % Švédů, 5,8 % Rusů, 5,1 % Finů, 3,3 % Čechů a zbylá procenta si dělí Švýcaři, Němci a Slováci. Zatímco po českém úspěchu v Naganu v roce 1998 byli Češi mezi čtvrtými draftovanými po Rusku do NHL.

Nejhorší země v hokeji

Podle statistik z roku 2023 patří mezi nejhorší země, které vůbec profesionální hokej hrají, tyto: Malajsie, Gruzie, Irán, Filipíny a Severní Korea.

Proč není Francie či Itálie hokejovou mekkou?

Protože tyto země kladou důraz na jiné sporty. Samozřejmě hraje roli i klima, tolik zimních stadiónů se v teplejším podnebí nestaví, na to by musela být společenská poptávka, a i když Francie patřila k prvním zemím, které se připojily k IIHF, Francouze hokej zkrátka tolik nebere.

Pro srovnání, v roce 2004 hrálo 17 229 Francouzů hokej. Zatímco fotbal jich hrálo dva miliony, jeden milion tenis, půl milionu praktikovalo judo a bezmála půl milionu basketbal.

Hokej jako ženský sport?

Hokej samozřejmě hrají i ženy, ale pochybuji, že se ženský hokej může prosadit ve stejné míře jako ten mužský. Není totiž tak divácky atraktivní. Jedním z hlavních faktorů zřejmě bude hrát prostředí a výstroj hráčů. Holt na krátké tenisové sukýnky mají diváci jiný pohled než na ženy navlečené do několika vrstev hokejového oblečení.

Sledge hokej

Hokej však mohou hrát i postižení lidé. Takzvaný sledge hokej hrají sportovci s postižením dolních končetin. Pravidla jsou prakticky shodná s klasickou verzí hokeje, až na to, že se pohybují na sáňkách (sledge) a mají dvě hokejky.

Tytam jsou doby, kdy tehdy ještě amatérským hokejistům drahných 20 let nazpět zářily oči nadšením pro hru. Dnešní hokejisté spíše připomínají klasické dělníky, kteří si přišli na led odkroutit svou směnu.

A že v tom máte hokej? Tak zkuste kuličky.

Zdroje:

Bruce Berglund. The fastest game in the world. Hockey and globalisation of sports.

Brian McFarlane. Brian McFarlane's History of Hockey.

Statistiky:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz