Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak jednat s mačem a machryní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Libor Šimek

Mačo je starší verze chlapa nebo i ženy. Co s nimi?

Článek

Jako malý jsem obdivoval filmy se Stallonem a Schwarzeneggerem. Ne tedy pro ten děj, ony to nebyly žádné složité zápletky, pro které je třeba vidět je znovu. Ale pro jednu věc - byli to nepřemožitelní borci. A já trochu z toho jejich chlapství chtěl mít pro sebe. To je normální, každý chlap se chce cítit jako chlap. Problém nastává, když takový chlapík z Komanda ožije před vašima očima. Ocitnete se v okolí někoho, kdo vždy ví nejlépe jak se chovat, jak věci udělat a vždy má radu pro každou i zdánlivě neřešitelnou situaci. Těmto chlapům říkám macho (mačo). Jak je poznat a jak s nimi jednat?

Jak poznat mača

  1. V kontaktu s ním zapomeňte na vlastní invenci. On vždy ví, co je pro vás nejlepší.
  2. Když mu poradíte, najde si tisíc důvodů, proč se mýlíte.
  3. Machismus je nevyléčitelný. Pokud bychom ho brali jako nemoc. Bohužel, evolučně je výhodný. Takový jedinec má obvykle hodně potomků. Tak tento druh brzy nevymře.

Jak jednat s mačem

  1. Nesnažte se jej změnit. Je to, jako by jste chtěli udělat ze staré vytuněné fábie pohodlný, ale silný rodinný vůz Volvo.
  2. Pokud jste s ním v obchodním vztahu, dejte mu najevo, že jeho hru nehrajete.
  3. Pokud jste s ním v intimním či přátelském vztahu, zvažte, zda se chcete stát fackovacím panákem či Matkou Terezou natrvalo. Macho se nezmění. Možná časem bude na trhu nějaká hormonální pilulka. Zatím však máte (mají) smůlu.

A je macho opravdu chlap? Ne tak docela, výzkumy prokázaly, že nabušeným chlapům s hysterickým sebeoslavným přístupem naopak přebývá ženský hormon. Proto jsou tak citliví - na sebe. Pošimráním nevinnou poznámkou z nich uděláte rozzuřeného býka na ródeu. Zvažte, jestli si chcete hrát na toreadora. Stojí to hodně času a emočního úsilí, a pokud nejste v Seville, tak Vás za to nikdo nezaplatí.

Co dělat, když jste sám mačo

V takovém případě je každá rada drahá. Ze svých zkušeností vím, že někteří chytřejší jedinci tohoto typu si uvědomili, jaké jim mačismus v životě dělá potíže i co jim nese pozitivního a snažili se to negativní potlačit. Právě Arnold Schwarzenegger se Sylvestrem Stallonem jsou toho krásným příkladem. Využili svůj mačismus k tomu, aby vyzvali na souboj sami sebe, a zdá se, že se jim a jejich lepšímu já podařilo vyhrát. Pokud jste mačo, můžete to zkusit podobně a uvidíte, jestli se stanete vítězi sami nad sebou.

Když je mačo žena neboli žena jako machryně

Nenechte se mýlit. Mačo nemusí být za každou cenu jenom muž. I žena má svůj mačo typ, to je tehdy, pokud je také nabitá hormony a za každou cenu si připadá být lepší a důležitější než celý svět, tehdy, pokud má pocit, že se nikdo a nic bez ní neobejde a že má obrovský vliv a důležitost v každém okamžiku svého života. Ženy machryně mají tendenci neustále usměrňovat a umravňovat své okolí a nastavovat mu pevné limity nebo si vynucovat konkrétní formy jednání svého okolí. I pro ženy mačo platí totéž co pro muže. Vyzvat na souboj samy sebe a doufat, že to lepší já vyhraje.

A nezapomeňte, mačo je hodně blízko k máčce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz