Hlavní obsah
Psychologie

Jak jednat s nevyspělci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavla Matějů

Ano, i pro mě to bylo překvapení, že se někteří lidé chovají jako malé děti. Ale je to tak. Tak jak s nimi jednat. Jako s dítětem, když jemu je 50 a jí 40 let?

Článek

Bylo to pro mě překvapení, když mi jedna klientka sdělila, že jako dítě vychovala své rodiče. Ano, vychovala. Ona je. Říkal jsem si, je to vůbec možné? Ale je. Pak to šlo ráz naráz, řada žen si mi při terapeutickém sezení stěžovalo, že ten její se chová, co chová, on myslí jako desetileté děcko. A přitom mu je zralých padesát! Nuže co s tím, co s dospělcem, který je nevyspělý a zastydl někde v prepubertálním věku?

Co k tomu ženám říct? Možná to, že když jste zvyklé vychovávat malé děti, není třeba si k těm vašim dětem ještě přibírat dalšího kluka do party. To, že ženy tolerují mužům nevyspělost a nezralost, někdy z jakéhosi pocitu dětské romantiky, když na svého muže myslí jako na uličníka, který v 10 letech rozbil okno, může mít fatální následky. A jaké?

Ženy, pokud pěstujete tyto klučičí typy, tak si pěkně nadrobíte. Pak takové nevyzrálce vidíte v politice, byznysu a kultuře, a co s nimi? Nabacat jim nemůžete, dokonce ani nesmíte na takového dětinského muže zvýšit hlas, to by se mu moc nelíbilo a dal by vám to pěkně najevo. Ihned by začal svou pouť hledání jiné mateřské náruče, která by jej byla bývala přijala s dětskou otevřeností a naivitou.

Milé ženy, nechte takové muže u ledu. Ať se nám tu nemnoží dětinské typy, tahle společnost je už dost komplikovaná na to, aby se krom výchovy dětí ženy zaměřovaly ještě na výchovu mužů. Máte toho přeci tak jako tak dost, nebo ne?

A jak takového muže poznáte a identifikujete už v zárodku? Je takový milý, hravý, pozorný ke hře, ne však k vám. Vy jste jeho hračka, střed pozornosti, alespoň prozatím. Ale co potom. Jak víme, dítě je roztržité a velice rychle mění objekty svého zájmu. Musíte pořád udržovat jeho pozornost v napětí. A to stojí pěkné nervy, když tohle musíte provozovat ještě u muže.

Když vás nějaký takový muž osloví, nejlépe mu řekněte, že už děti doma máte, a pokud nemáte, tak že jste prostě děti nechtěly a nic na tom nemíníte měnit.

P.S.: Aby byl tento článek genderově vyvážený, je sice napsán v ženském rodě, vztahuje se však i na problém nevyzrálosti na opačné straně, tedy na straně žen.

Autor je psycholog.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz