Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak poznáte chronického frustranta: o malých lidech s velkými komplexy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Libor Šimek

Frustrovaní lidé jsou nebezpeční pro vaše zdraví, to mentální i fyzické. Jak je včas poznat, aby vás neohrozili?

Článek

Znáte ty lidi, kteří všude, kde se objeví, trousí negativní poznámky? Když jde o jejich fyzické zdraví, na které jsou extra choulostiví, jedná se o hypochondry. Když však jde o jejich duševní zdraví a pohodlí, tak jak je nazveme? No přeci chroničtí frustranti, i když nejpřiléhavější by asi bylo označení opruzáci.

Pozor, neplést s lidmi, kteří jsou frustrovaní z nějakého oprávněného důvodu. Chroničtí frustranti alias opruzáci, o kterých zde píši, jsou lidé, kteří se energeticky a často i finančně živí tím, že si frustrace pěstují a opečovávají jako nějaké domácí mazlíčky, aby se s nimi mohli chlubit, předvádět, házet je na druhé, a ještě za to inkasovat.

Podíváme se jim teď na zoubek, a pěkně si je rozdělíme do několika škatulek. Většinou se v přírodě vyskytují ve smíšených typech bez ohledu na pohlaví, ale takhle to bude aspoň jednodušší na čtení. A k tomu příklad třetí, který je opravdu aplikovatelný na jakýkoliv gender. Škatulkovat se nemá, ale někdy nemáte na výběr. Taky si nepletete kočku se psem. Aspoň doufám.

Frustrovaná žena, kterou nikdo nechce

To je taková speciální skupina. Žena, která nevypadá nijak zle, je vlastně i docela hezká, a přesto jí prý nikdo nechce. A nejen to. Ona se tím chlubí. Tak já nakonec umřu se svýma kočkama, slepicema, papouškem, úplně osamělá, no… atd. Myslíte si, že se chce seznámit? Ale houby. Naopak. Chce lidi tahat za nos. Chce vytvářet představy smutného osudu a ty pak rozdávat jako zkažená lízatka každému, kdo projde kolem. Konkrétně chce z vás tahat energii tím, že vás otravuje svými frustracemi. Místo, aby přiznala, hele, mě je s kočkama líp než s chlapama. Tak bych k tomu ani nehnul brvou.

Ale otravovat tím všechny okolo, to je nefér. Co nefér. Je to společenské zlo. Co když má někdo opravdu problém se seznámit, snaží se, má s tím potíž, ale takováhle můra mu zabere veškerý volný prostor a pozornost, který ještě má, a chce se tím dokonce bavit či živit. Jak nechutné.

Jak škodí přístup chronických frustrantů společnosti

Znáte tu zkazku o tom pasáčkovi, který volá hoří tolikrát, až přestanou jezdit hasiči, a pak, když opravdu hoří, ho nikdo neposlouchá? Tak přesně takový efekt vytvářejí ve společnosti chroničtí frustranti. Zabírají emocionální a komunikační prostor svými křiky a fňuky a voláním o pomoc, baví se tím, a pak, když někdo normální pomoc potřebuje, nikdo mu nepomůže. Kvůli nim. Jsou to v podstatě bezpáteřní společenské hyeny.

Navíc, co když se s ní opravdu někdo chce seznámit? Co myslíte, že taková frustrantka z vlastní vůle svému potenciálnímu nápadníkovi udělá? Naloží mu pořádnou dávku své vlastní frustrace do klína. A to je prosím pěkně nefér. Může tak totiž kompletně zkazit někomu chuť se seznamovat na několik let dopředu. Takhle se roztáčí kolo negativní karmy ba přímo dharmy neboli osudu. Tak se vytvářejí zárodky budoucích špatných a smutných příběhů. Takhle se tvoří, šlechtí a pěstují démoni a posílají do společnosti dál. Je to prostě hnus a toxo.

Pokud máte rádi smutné osudy a démony, vytvářejte je prosím pečlivě výhradně sami sobě a nechávejte je obtěžovat a ničit život výhradně také jen vám a konzumujte jen sami pro sebe a rozhodně je nenabízejte na menu pro své přátele nebo snad nedej bože veřejnosti.

Frustrovaný muž, kterému všichni ubližují

Znáte ty typy, které prostě nemůžou jinak než věčně poukazovat na svůj smutný osud? Na to, jak se špatně narodili? Jací jsou chudáci a co vše mají za chyby, čeho všeho se jim nedostává a jak jsou bezmocní? Především jsou tací muži. Mají dům, auto, jezdí pravidelně na Maledivy, ale život je podle něj těžký, republiku určitě rozkradli Ilumináti a Číňani to tu zaplaví, a vůbec, nemám ani korunu na rozdávání a skoro nic do huby? Tak takovou labutí píseň pouštějí tito výlupci do éteru. Zřejmě tím mají pocit, že těmito plačkami nachytají ženy na jejich mateřský instinkt a ty budou pospíchat je utěšit jako malé miminko. Ale spíš tím přitáhnou otravné mouchy na víte co.

Emoční a slovní triky frustrantů

Takoví muži jsou schopni zajít opravdu daleko, i když jsou to třeba vyhrocení šovinisté, tak o sobě prohlašují, že jsou feministé. I když nesnesou jakoukoliv debatu o čemkoliv, s čím nesouhlasí, tvrdí o sobě, že jsou velcí demokrati. Nebo se svými chybami rovnou chlubí a čekají, že to budete akceptovat, aby vás pak měli na lopatě a mohli roztáčet další kolo nešťastných frustrací, protože si zajistili, že budou padat na vaši hlavu. A jak to vlastně můžou udělat? Jednoduše. Jakékoli vyjádření soucitu, soustrasti nebo lítosti z vaší strany je vlastně spolupodílnictví na jejich frustracích. Dáváte jim tím možnost předat vám pádlo převozníka Chárona z vaší vlastní vůle.

Jak s nimi zatočit místo toho, aby vás vytočili

Pokud máte některé takové chronické obtěžovače ve vašem okolí, otce, bratra, partnera, zatípněte jim tyhle řeči jako otravnou mouchu plácačkou. Jinak tu tíhu bytí, kterou předstírají, že nesou na sobě jako titáni, kteří drží zemi na svých ramenou, prostě hodí na vás. Takoví to jsou „experti“. A pak budou jen poskakovat jako motýlci na zahradě. Zkuste je překvapit, když se nikdo nedívá. Uvidíte, jak skáčou jako kamzíci, na váš účet.

Ti, kteří si na svých či domnělých frustracích chtějí vydělávat

To je nejodpornější skupina ze všech. Protože tihle lidé zajedovávají společnost. Jsou to ti, kteří se neváhají chlubit hanebnými a trapnými příběhy o sobě samých a tuší, že jim to společnost zaplatí. Já osobně nevidím žádný důvod k tomu, aby jim to platila, jedině by musela být stejně trapná jako oni sami, nemyslíte?

Ten, kdo trpí pod jařmem nespravedlnosti není frustrant

Těch typů a subtypů frustrantů je hodně. Nepleťte si ale někoho, komu je nespravedlivě křivděno či ubližováno s frustrantem. Takový člověk se pozná snadno, jasně se proti zlu vymezuje a hlasitě ozývá, a nikdy na něm nechce vydělávat. Neprovozuje nějakou bílou magii typu nevidím, neslyším, ale nekompromisně se veřejně postaví na stranu dobra. Takových lidí je třeba víc.

Frustranti je totiž okamžitě vycítí jako vzteklí ohaři, a snaží se jim zakousnout do nohavice. Jsou totiž pro ně nebezpečím a domnělou konkurencí. Když bude víc takových lidí, kteří se jasně staví na stranu slušnosti a dobra, nebude totiž možné se na něčí frustraci živit, a už vůbec ne si ji vymýšlet, a ještě na tom vydělávat. To není žádný naivní postoj, jak křičí chroničtí frustranti, to je naprosto reálná možnost, která závisí jen na vás všech. Na čí stranu se postavíte, jestli chronických frustrantů, opruzáků, fňukalů a otravovačů, nebo na tu druhou stranu.

Duchovní zákony světa

Svět duchovně funguje poměrně jednoduše, jak říká Bible, kdo seje vítr, sklidí vichřici, a kdo zasévá do systému frustraci, sklidí ještě větší frustraci. Záleží pouze na vás, co konkrétně se rozhodnete pěstovat, to také budete mít. Nemyslete si, že to je nějaká sranda. V takovém případě byste byli jako ti, kteří sejí plevel, zaplevelí tady celou republiku a pak se diví, že není z čeho dělat chleba.

A rovnou říkám, že pokud tady k tomu tématu budete mít nutkavou potřebu přidávat nějaké frustrantské komentáře jen tak pro legraci, tak na vás veškerá ta tíha vašich frustrací dopadne s plnou vahou a jen a jen na vás. Kolo dharmy se totiž otáčí úplně jinak, než si dovedete představit. Vzhledem k tomu, že masa lidí připomíná pouze plandající korouhvičky otáčející se podle větru, tak by si tito lidé měli uvědomit, že vítr začal foukat z úplně jiné strany, než z jaké byli dosud zvyklí.

Svět nepotřebuje další problémy navíc, potřebuje lidi, kteří jsou vnitřně vyrovnaní a schopní se poprat s výzvami, které přináší. Rozhodně mu v tom nepomáhají ti, kteří jen tak sedí na kanapi a čekají, až jim pečení holubi sami vletí do úst. Je to, jako by někdo chtěl vydělávat na tom, že jen tvoří odpad a rozhazuje ho na ulici. Připadalo by vám to být vtipné? Platili byste mu za to? To byste byli šílenci. Ale proč to tedy děláte v duchovním a psychickém slova smyslu? Pak se nedivte, že i svět fyzický, který je přímo spojený s duchovní složkou světa, takhle kolem vás vypadá.

Test na chronického frustranta

Na závěr si udělejme takový test na to, jestli poznáte chronického frustranta.

Ve zprávách se vyskytuje člověk, který má tyto rysy:

  • Stěžuje si na svůj špatný osud
  • Stěžuje si, že nemá peníze
  • Vytahuje se tím, co trapného, kdy udělal(a)
  • Hovoří o intimitách způsobem, za který by se styděl i samotný Miloš Zeman
  • Nemá žádný problém, krom těch, které si způsobil(a) sám či sama
  • Přitom peněz má takový jedinec jako šlupek
  • Nedělá pro svět nic užitečného, jen mluví o tom, kde a jakou hloupost vyvedl(a) a strhává na sebe veškerou možnou pozornost
  • Nehledí na dobrou pověst své rodiny, svého okolí a svému národu dělá jen ostudu

Je to chronický frustrant, nebo není?

Snad tímto testem úspěšně projdete. Pokud ano, zlepšíte tím náladu ve společnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz