Hlavní obsah

Kdo je Volodymyr Zelenskyj

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: President Of Ukraine from Україна, Public domain, via Wikimedia Commons

Osobní historie Volodymyra Zelenského ve zkratce a jeho osobnostní charakteristika.

Článek

Narodil se 25. ledna roku 1978 ve městě Kryvyj Rih na Ukrajině, tehdy ještě v Sovětském svazu. Tvrdí se, že oba jeho rodiče byli židovského původu. Jeho dědeček bojoval za Stalina v sovětské armádě. Někteří jeho předkové zemřeli v rámci nacistických čistek na Ukrajině, které prováděli jak Němci tak samotní Ukrajinci.

Dětství

Zelenského rodina mluvila doma rusky, teprve později se Volodymyr naučil ukrajinsky a anglicky. Zná tedy velmi dobře psychiku Rusů, se kterými dnes vede válku. V tom je nevýhoda toho, když někoho okupujete, on se může učit od vás stejně jako vy od něj.

V jeho útlém věku se rodina přestěhovala do Erdenetu v Mongolsku. Jeho otec tam měl práci jako matematik. Matka byla inženýrka. Když bylo Zelenskému tak akorát, aby mohl začít chodit na základní školu, vrátili se s ním do Kryvého Rihu.

Mládí

V 16. letech měl dobré výsledky z angličtiny, mohl tedy jít zdarma studovat jako žid do Izraele. Otec to však nechtěl. Místo toho přesvědčil svého syna, ať jde studovat práva na kyjevské ekonomické univerzitě. Ty sice dostudoval, ale věnovat se nudné právničině nehodlal. Chtěl být totiž komikem, chtěl bavit lidi, být estrádním umělcem. A to se mu podařilo.

Kariéra

Stal se členem Klubu legračních a vynalézavých lidí. To je původně sovětský pořad, který lidé v SSSR na svých obrazovkách sledovali již od roku 1961. Formát pořadu spočíval v tom, že se hledaly týmy v celém Sovětském svazu, které spolu soutěžily v humoru. Kdo byl schopen vymyslet instantní vtip, měl pozornost druhých v kapse. A Zelenskyj, ten ze sebe uměl udělat zábavného pána. V roce 1997 se připojil k týmu Ukrajinců a ti vyhráli mezi všemi týmy na plné čáře. Říkali si Kvartal 95.

V roce 2003 začal Kvartal 95 tvorbu a produkci svých vlastních TV zábavních pořadů na programu 1+1. Ukrajinská verze Star Dance se poprvé vysílala v roce 2006. Zelenskyj byl součástí první sezóny. Objevil se tam v legračním růžovém obleku, dělal opičky, tančil tango, dokonce se na parketu objevil i se zavázanýma očima. Show se svou taneční partnerkou vyhrál. Tak se zapsal do srdcí ukrajinských žen, které podobně jako ty české nemohou odlepit oči od obrazovky při sledování této profláklé show.

V roce 2008 začal Zelenskyj hrát ve filmech. Ve filmu Žádná láska ve městě hrál dentistu, který má tak nějak zvláštní milostný život. Film byl tak úspěšný, že vznikly ještě dva další díly. Následující film byla historická komedie o Napoleonovi, který napadne Rusko. Zelenskyj tam hrál humornou postavu Napoleona.

Jak se stal prezidentem

Vrcholem jeho komediantské kariéry byl v roce 2015 seriál Sluha Národa. Byl to příběh o učiteli historie, který se rozhodne kandidovat na prezidenta. Lidé jej podpoří v rámci crowdfundingu a on skončí jako skutečný prezident. Ostatně to se přesně panu Zelenskému stalo i v realitě. Jeho produkční komediantská skupina Kvartal 95 založila politickou stranu v březnu roku 2018. Byla to přesně ta strana pojmenovaná podle seriálu Sluha Národa. Zelenskyj zároveň oznámil svou kandidaturu na prezidenta. Zelenskyj se nemusel moc snažit o přízeň lidí. Nechal působit svůj vlastní seriál a sociální média. Na nich postoval podobně jako Babišův Havlíček to, jak si hraje se svými psy. Nejspíš se od něj Havlíček inspiroval. A pak že Babišův tým netěží z Ukrajiny. Jak vidíte, takové jednoduché prezentace na masu lidí platí nejvíce. Zelenskyj se nemusel nějak intelektuálně vysilovat, hlasy lidí měl díky své komediální povaze zajištěné.

Více než 4,5 milionu Ukrajinců hodilo v prvním kole voleb svůj hlas pro Zelenského. A v druhém kole voleb získal 73% voličské základny! O tom by Donald Trump mohl jen snít. V roce 2019 se tak Zelenskyj stal nejmladším prezidentem Ukrajiny v historii. A také se stala Ukrajina jedinou zemí na světě kromě Izraele, kde byli prezident i premiér oba židovského původu. Předešlý prezident Porošenko varoval lid. Přátelé, tohle ale není vtip! Lidé totiž byli zvyklí na to, že Zelenskyj je dosavadně hypnotizoval pouze svým humorem, nikoliv svým vážným přístupem k jejich problémům.

V roli prezidenta

V tuto chvíli vstupuje na scénu Donald Trump. Muž, který má nulovou předvídavost a čeká jen na to, co jej udeří do nosu. A volba prezidenta Zelenského, bývalého komedianta, byla pro něj šokem. Ne však takovým šokem, že by jej to odradilo od toho, se mu okamžitě vlísat do přízně a zároveň mu hrozit. Tehdy Trump prohrál volby s Bidenem. Představte si, že ten zestárlý, zmatený Trump v červenci roku 2019 volal Zelenskému, aby mu pomohl ve vyšetřování toho, jak mu Biden ukradl hlasy. A samozřejmě, protože Trump není žádný diplomat a rozhodně vyjednávat neumí, toť k jeho slibu, že ukončí rusko-ukrajinskou válku, zřejmě vyhrožováním Putinovi i Zelenskému dohromady, hrozil Ukrajině, že ji zablokuje zahraniční pomoc. Tehdy v této věci neměl žádné slovo. Celá záležitost pro Trumpa dopadla fiaskem, jako obvykle.

Jedním ze Zelenského slibů byl mír na Donbase. V roce 2019 se kvůli tomu dokonce setkal s Vladimírem Putinem. Domluvili se na příměří, které bylo porušeno znovu v roce 2021, a dál už to znáte. V roce 2020 zasáhl COVID Ukrajinu a výrazně poškodil již tak pošramocený ukrajinský ekonomický systém. 17. února 2022 proruské síly zasáhly civilní oblast Ukrajiny a poškodily mateřskou školku. 23. února 2022 Zelenskyj oslovil ruské občany, aby nepodporovali válku. 24. února 2022 Rusko obsazuje Ukrajinu, respektive chce obsadit Ukrajinu a moc se mu to nedaří.

A kdo je Zelenskyj z pohledu psychologa? Snoubí se v něm rysy chladnokrevného počtáře s rysy estrádního umělce. Má vysokou potřebu exhibicionismu. Histriónské rysy v sobě nezapře.

V případě rusko-ukrajinské války mu tyto osobnostní charakteristiky slouží rozhodně lépe než odtažitá osobnost Vladimíra Putina. Putin se svou „speciální vojenskou operací“ ukázal, že to osobnostně rozbalit neumí, zatímco Zelenskyj byl na takové laciné estrádní triky pana Putina připraven a zareagoval okamžitě.

Mám takové podezření, že se na pravidelné Zelenského vystoupení dívá i Putin a sleduje je s krajním zájmem a baví se tím. Proto tak prodlužuje tuto nesmyslnou válku, bohužel.

Jak říká jeho životopisec Serhij Rudenko, prezident Zelenskyj má našlápnuto na to, dostat politického Oskara. Nejspíš kdyby si střihl nějakou tu roličku potom, co válka skončí, v nějakém holywoodském trháku, ve kterém si vždy chtěl zahrát, toho Oskara má rozhodně v kapse.

Autor je psycholog

Zdroje:

Maria Bolte. Volodymyr Zelensky. Heroic Leader of Ukraine. 2023. Lerner Publishing Group.

Serhii Rudenko. Zelensky. A Biography. 2022. Polity Press.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz