Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kdo jsou debatující, kteří se zastávají Ruska?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Libor Šimek

Nejsem proukrajinský, ani proruský, ale prolidský. To jen pro pořádek.

Článek

Čerpám informace ze všech stran, snažím se o objektivitu, snad je to vidět, možná ale ne, hlavně ne pro ty, kteří jsou zaslepení. Nedávno jsem na ruské síti VK viděl titulek: radost těch, kteří začínají nový pracovní den. Byli tam křepčící ruští vojáci. Když jsem napsal článek, který mírnil protiruské nálady, slétla se na mě sletka lidí, kteří neměli zřejmě vyřízené účty s Ruskem jako takovým, případně slabochů, kteří zacítili, že moc je na straně antiruských nálad. Dokonce mi i vypisovali na e-mail a uráželi mě. Vzhledem k tomu, že má rodina trpěla za Stalina i za Husáka, tak se mě to nedotklo.

Nyní jsem napsal článek na téma proruských manipulátorů, ne proto, že by bych byl placen současnou vládní garniturou, ale protože nemám rád manipulaci a ze všeho nejvíc jsem alergický na lidskou hloupost.

Když jsem viděl, koho si Rusko dlouhodobě i před válkou najímá jako své propagandisty, a kolik lidí jim to s prominutím žere, tak jsem nemohl jinak než se k tomu vyjádřit. Tak tomu přeci v demokratické společnosti má být, nebo být může? A znovu přilétly facky, akorát z druhé strany spektra. Proruských aktivistů. Zajímavý je jejich psychologický profil, ten je zpravidla jednotný, stejně jako jejich monotónní zprávy. Uvedu vám několik příkladů, proč si to myslím.

Uživatel M. J.:

Celý článek je výplodem chorého mozku.

Uživatel V. S.:

Směšný článek!

Uživatel R. Z.:

Autor zde opět vyrchlil snůšku nesmyslů… poplatný současnému UA režimu…“

Tuto skupinu bych označil za poměrně průhlednou a jednoduchou. Jsou to lidé, celkem častí v Česku, kteří se nerozpakují jít proti vašemu názoru, nikoliv názorem, ale prostě jen tím, že ho otočí. Nemáte pravdu, mluvíte nesmysly, tím si vystačí, bez faktických argumentů. To, co píší, je vlastně reálně názorově toto: „Bla bla bla bla“. Zajímalo by mě, jakou mají takoví lidé profesi, budu rád, když ji u svých bla bla bla někdy uvedou. Děkuji.

Další poměrně silná skupina, která je typicky ruská, je skupina mužů, kteří si hrají na patriarchy. Pochopili byste to, kdybyste viděli nějaký ruský film. Třeba ten nedávný, který pojednává o pilotovi, který zachrání civilní letadlo před havárií a ušetří stovky životů. Před tím ale tento ruský mladíček uštědřil políček oligarchovi, který se choval v letadle neslušně. Stejně se mu musel omluvit, až poté mohl jít pro řád za statečnost. Tito muži a ženy s nimi v závěsu jsou nakaženi propagandistickým virem falešné patriachálnosti. Uvedu jejich příklady:

Uživatel J. H.: „Komu a za kolik stříbrných jste se Šimku zaprodal? Že vás hanba nefackuje, nebo alespoň otec.“

Vzhledem k tomu, že můj otec trpěl kvůli Rusákům, hanba by měla fackovat vás, uživateli J. H., ale proč to psát tak adresně, viďte. Uživatel J. H. je totiž typickým představitelem kliky, kterou zblbli ruští partriarchové. Ano, to jsou ti s těmi čepičkami, připomínající netopýry, a jeden z nich je na českém sankčním seznamu za podněcování k válce, patriarcha Kirill. Kykyryký by se chtělo říci nábožensky poučenému člověku, o Petrovi, který třikrát zradil Ježíše, jak tématické v dnešním čase.

Bohužel tímto falešným pocitem, že mohou kybicovat, trpí i ženy takovýchto dezolátů, které zpravidla jdou v tandemu, jako další uživatelky.

Uživatelka G. E.:

Autor si zcela evidentně plete kontinenty…

Uživatelka K. L.:

Šimku, Rusko bylo k invazi na Ukrajinu záměrně vyprovokováno..“

Uživatelka J. N.:

To je jako úvodník Rudého práva…

Vzhledem k tomu, že tyto typy komentářů se poměrně chronicky opakují, mám podezření, že se jedná o vysloužilé učitelky zvyklé na tehdejší sovětskou propagandu. Prostě takové ty soudružky učitelky, které nesnesly žádný jiný názor než ten, který se učily samy. Snad nás to časem už přestane otravovat. Dnešní učitelky už neprocházejí takovým intenzivním tréningem, naštěstí.

Pak jsou uživatelky, které předstírají falešnou mateřskou ochranitelskou touhu, která chrání veškerenstvo, ale za kterou ve skutečnosti zakrývají svůj extrémní hulvátismus:

Uživatelka V. F.:

Všichni lidé co chtějí žít v míru, jsou podle Vás, Šimku,..? Jste..zrůda..“

Holt každý pracuje s tím, co má. A když máte hlavu v pořádku a slušnost, debata s vámi je jedna báseň.

Co je ale opravdový český unikát je poměrně jasný charakter českých debat. Pokud dojde k napadení druhého, nikdo ho nikdy nebrání. Pouze se snaží dále z debaty vytěžit. Zjevně slovo gentleman českým mužům nic neříká, stejně jako slovo dáma českým ženám žel také ne.

Miloval jsem tři mušketýry od Alexandra Dumase, ale ty jsem tady opravdu nikdy nepotkal. Jeden za všechny, všichni za jednoho. Tady spíš jeden za všechny, zbytek je prázdná kolonka.

Změníte to? Jinak tady budete mít jen politickou a jinou kulturu na úrovni paviánů v ZOO.

Znáte ten český film, Hop - a je tu lidoop?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz