Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kdo jsou ti naši Russobijci?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Libor Šimek

Dvě strany nesmiřitelného tábora: proruští fanoušci a ti na druhé straně protiruští. Co je spojuje?

Článek

Nemám rád lidi, kteří posluhují režimu, který panuje v danou chvíli. Režim se totiž mění jako korouhvička a tito lidé s ním také. Má rodina byla vždy pro svobodu a demokracii a trpěli jsme za to rodově ve vězení, ve škole i v práci. Mám svou zkušenost a to je pro mě kritérium, kterým se dívám na současnou situaci.

Před rusko-ukrajinskou válkou většina lidí viděla Putina jako velkého státníka a Rusko respektovala nebo ho přinejmenším nekomentovala. Ve chvíli, kdy věci vzaly rychlý spád a řada lidí začala cítit, že Rusko oslabilo, začala si do něj kopat jen tak z plezíru. A to není dobrý důvod pro to nenávidět cokoliv. Jen proto, že je to v danou chvíli slabé či na špatné straně. Všichni jsme lidé, bez ohledu na jazyk, rasu či státní hranice. Bohužel dnešní výrazy nenávisti hranice nemají. Všimnul jsem si, že se taková zloba a zášt objevuje i na druhé straně tábora, nejen na té proruské straně. A pro takové projevy by nemělo být vytvořeno žádné místo a žádná platforma by je neměla tolerovat.

Letmým pohledem do tábora protiruských aktivistů v diskuzích a na jejich profilech jsem koukal jako vejr, cože to mají někteří lidé na profilech. Třeba jeden, nebudu uvádět ani iniciály, protože se mi z něj udělalo opravdu šoufl, měl na profilu toto:„Lovec ruských nacistů a jejich děvek“. Opravdu to takový člověk myslí vážně? To je ale v uvozovkách odvaha lovit takové lidi na netu. A jiný s iniciály A. R. měl v profilovce toto: „Jindolf z PRO, Okamura, STBabiš a další ruSSké bakterie jsou čisté zlo !

Máte pocit, že tito lidé, jejich prezentace a veřejné působení nějak přispívá k uklidnění současné situace? Chceme tu mít republiku lidí, kteří se budou prát, jako to dělají z hecu ožralci po fotbalovém zápase a napadají se kvůli vlajce jiného klubu? Nemyslím si.

Pokud chcete prosadit ve světě sílu dobra, nepodaří se vám to tím, že budete kolem sebe plivat jedovaté sliny a hlavně házet na někoho kolektivní vinu. A to je nejčastější chyba protiruských aktivistů. Posuďte sami tyto komentáře a jim podobné, a to jsem vybral jen ty zpravidla nejslušnější:

Uživatel J. D.

„V ruSSku je to už jak v Severní Koreji a nebo v islámském státě.“

Uživatel A. U.

„Rusko společenství demokratických států porazit nemůže, porazit nás může jen náš vlastní strach a nejednota.“

Uživatel J. K.

„Putlerovský režim se bojí i mrtvého … a to je ta vysněná země všech dezolé v Česku ?? Bože, jak já jsem rád,že žiji pod kuratelou vrahů z vólstrýtu !!!“

Uživatel J. D. zapomněl na to, že tady to bylo jako, ale opravdu jen jako v Rusku celých čtyřicet let, nevím, jakou má historii jeho rodina, ale jako bojovníka za svobodu v minulém režimu bych si na něj nevsadil. Uživatelka A. U. křičí propagandistická hesla, která jsou jen otočením těch, které vyřvávají tlampačem v Rusku, akorát pro Rusko. To jsou prázdná hesla, kterým nikdo nevěří, mají pramalou cenu a nulový účinek. Toho posledního uživatele snad nemá cenu komentovat, ten pokud zažil komunismus, tak očividně netrpěl, nebo jej pouze sledoval v jedné české komedii.

Další uživatel má na profilu logo NATO, působí to jako sponzoring, ale zjevně to bude asi zadarmo. K tomu má připsáno heslo: EU a NATO jsou dva pilíře svobodného Západu. To mi připomíná hesla z Rudého práva, akorát z druhé strany zeměkoule a jiného času.

Nemůžu se ubránit dojmu, že lidé na obou stranách barikády jsou tak nějak zrcadlově stejní. Zevšeobecňování, zastrašování třeba nadávkami typu dezolát na každém kroku, když někdo řekne něco pozitivního o něčem ruském, i když by to byla třeba jen ropa či obilí, to je už posedlost, která může ve společnosti velmi negativně vykulminovat a zanechat velké nezacelitelné šrámy. Rozdělit rodiny, přátele a to natrvalo. Nepodlehněte nenávisti, vězte, že se to nevyplatí.

Lidi neblázněte. V každém státě a národě jsou blbci, a taky lidé, kteří vědí, co dělají.

Neházejte všechny do jednoho pytle, abyste v něm neskončili sami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz