Hlavní obsah
Věda

Numerologie: dává smysl?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Libor Šimek

Pomůže vám numerologie ve vašich životních rozhodnutích nebo jenom mate lidi?

Článek

Různé kalendáře, různá numerologie

Numerologové vám to neřeknou, ale tohle je pro ně velký kámen úrazu. Tak třeba žijete v Číně. Vezměme si třeba datum 11. září 2001. Podle Číňanů to je 24. den 7. měsíce 18. roku 78. cyklu. Zatímco v juliánském kalendáři je tento den 29. srpen 2001. Muslimský kalendář uvádí: 22. džumádá al-’áchira 1422. Tak, teď experti na numerologii, povězte mi, jaký číselný význam má datum, které je vyjádřeno mnoha číselnými způsoby?

Změňte svoje jméno nebo zemřete

Jsou i tací blouznivci, kteří se domnívají, že jejich jméno pro ně může díky špatné číselné hodnotě či kombinaci znamenat smrt. Esoterické koučky a koučové brouzdají po Česku a učí své příznivce tomu, jaký význam má jejich jméno a jak ho změnit, aby konečně došli šťastného života, když to s jejich původním jménem nešlo. Řeknu vám, o jméně to není. Ale pokud vás to zajímá, tak číselné hodnoty, které se přisuzují těm stejným jménům, jsou v různých jazykových a kulturních kontextech jiné. Písmena v anglickém jméně John mají numerologickou hodnotu 2, ale totéž jméno ve španělštině píšeme Juan, a tady mají písmena hodnotu 1. Víte co, pro jistotu si dejte to Juan, to bude na ženské zabírat líp než John, ale rozhodně ne kvůli numerologii. Španělé jsou totiž známí jako lepší milenci než Angličané.

Vaše přesvědčení, váš výsledek

To se snaží ezokoučové vtloukat svým fanouškům do hlavy. Čemu věříte, to se stane. Tak super. Stačí věřit, že numerologie a její sestra prostě nefunguje. Když se podívali výzkumníci těmhle tvrzením z horoskopů na zoubek, zjistili, že když se z horoskopu odstraní znamení zvěrokruhu, participanti nedokáží určit, který odstavec popisuje jejich znamení. Když se však odstavce označí jejich znamením, lidé jsou přesvědčeni, že jejich část horoskopu nejlépe odpovídá skutečnosti. To je ale něco, viďte.

Prefabrikovaná mystika na tvorbu čísel v peněžence

Židé byli po staletí experty na půjčování na úrok. A ve své mystice si s čísly hodně hráli. Jejich poznatky o číslech si odnesli ze starého Babylónu. Staří Chaldejci z Babylónu se zabývali jak matematikou, tak jejím posvátným významem. Židovské knihy mají v antikvariátech velkou cenu, ale není to ani tak zpravidla obsahem, spíše tím, že vedou na své dědictví marketingové kampaně již tisíce let. To se jim vyplatilo. Třeba židovská mystická kniha Zohar vás provede také díky mystickým číslům tajemstvím vesmíru, vlastně ona sama ne, musíte k ní mít klíč, a ten má nějaký rabín, a tak to jde pořád dokola. Zajímavé je, že její pisatel ji zplichtil ve 13. století s tím, že se ji snažil prezentovat jako knihu ze 2. století. To je tedy záruka originality a autenticity v samotném počátku.

Bible a mystika čísel

Samotná Bible uvádí čtenáře do symboliky čísel, které mají svůj daný význam v určitém kontextu. Číslo 4 značí univerzálnost. Bible mluví třeba o „čtyřech nebeských větrech“, „čtyřech nejzazších končinách země“. Šestka může značit nedokonalost či obludnost. Číslo 666 značí Satanovu nadvládu nad zemí. Je to de facto vyexcitovaná zrůdnost. Chudák číslo 6.

Ačkoliv Bible používá některá čísla jako symboliku určitých jevů, nikde se v ní nenachází jakýsi pomyslný klíč, který byste mohli použít a přiřazovat čísla použitým slovům, a tak odhalovat jejich skrytý význam. Pro Bibli jsou zkrátka čísla jen instrumentálním jevem, nikoliv skrytým tajemstvím, jak naznačuje judaismus případně některé okultní směry.

Například z právního hlediska je podle Bible nutné potvrdit každý spor dvěma svědky. To neznamená, že číslo 2 díky tomu nabývá nějakého mystického tvaru. Je to prostě praktické. Svědectví tří svědků je totiž ještě věrohodnější a třikrát opakované sdělení je bráno jako něco pevně daného. Do právního systému dnešní doby se takové pravidlo přeneslo jako třikrát a dost.

Historické pozadí numerologické pověry

Exotický začátek

Zase ti Mayové. Schválně začnu s nimi. Ti se nepřekvapivě stali poměrně nedávno obětí hoaxu o konci současného světa. Navíc je to kultura, kterou byste normálně s numerologií nespojovali. V každé kultuře se nějak lidé zabývali čísly. Mayové v tom však byli dost akurátní. Nejlepší byli v časomíře, byli schopni změřit tropický rok a přesně předpovědět sluneční a měsíční zatmění a pohyby Venuše vůči Slunci. Mayové se však nespokojili pouze s počítáním času. Jejich objev pozičního sčítání a nuly je pěkný výdobytek. Víme jen o dvou civilizacích, které ho kromě nich používaly, a to je kultura hindská a arabská.

Mayové využívali čísla také pro náboženské účely. Spojili přesné astronomické údaje s kombinací pověr, které je nakonec stály jejich samotnou civilizaci. Mayští kněží věřili posvátné numerologii. Místo, aby se zabývali rozumným spirituálním a kulturním vývojem, díky falešné důvěře v čísla si svou vlastní budoucnost odpískali. Asi se přepočítali.

Řecká vášeň pro čísla

V 6. stol. př. n. l. žil člověk, který se čísly bavil, a dokonce vytvořil společnost, která se kolem tajemného významu čísel sdružovala. Jmenoval se Pythagoras. Ve starověku byla tato číselná posedlost poměrně běžná. Pythagoras se svými žáky to však dovedl do extrému. Co si budeme povídat, Pythagoras byl číselný fanatik a jeho trojúhelník bych mu nejradši strčil někam. Lezl mi na nervy na základce hodně, právě proto, že ho učitelky uctívali pomalu jako Boha, to tehdy vlastně nešlo, tak jako Lenina.

Možná právě díky řecké propagandě tady máme milióny lidí uctívajících matematické vzorečky bez toho, že by tušili, že se vztahují k realitě pouze v abstraktním smyslu slova. Každý nedouk si může určit danou číselnou hodnotu pro určité slovo či jméno a pak z toho odvozovat závěry. To je jako si rozsypat čaj na zem a z něho pak věštit.

Církev a čísla

Církevní otcové milovali čísla, a to určilo směr pro vztah středověkého křesťanství k číslům. Takový starý sv. Augustin byl pyšný na své numerické znalosti a snažil se číselně vyjadřovat různé situace, aby popsal jejich krásu v číslech. Čísla se jednoduše dají naroubovat na vše, i na krásu. To ale neznamená, že sama o sobě krásu tvoří. Už jsme zase u té korelace a kauzality.

Paradoxně téměř zbožná úcta, které se pak těšila numerologie převážně v renesančním období, se opírá o úctu církevních otců k číslům a jejich symbolice. Jak se říká, kdo s čím zachází, tím také schází.

Proč lidé podléhají numerologii

Lidé mají tendenci si plést korelaci s kauzalitou. To je známá věc. Na numerologii je zmátla právě ta přesnost rozboru a to, že se jedná o čísla. Mnozí totiž řeší ve své hlavě především čísla, a až potom vztahy k druhým. Tímto si u nich numerologie našla zvláštní místo v jejich vypočítavém srdci. Znáte ty otázky některých lidí před každým setkáním: „Vyplatí se mi to?“ Tak právě takoví lidé jsou nejvíc zranitelní vůči numerologickým pověrám.

Kombinace zdánlivé exaktnosti numerologie s hávem falešné mystiky ji činí pro některé lidi neodolatelnou, a tak se snadno stávají z původně striktně racionálně smýšlejících tvorů popírajících existenci duchů, Boha a všech duchovních jevů, naivními prosťáčky, kteří nemohou odolat různým grafům a tabulkám numerologů, které jim připomínají ty stejné grafy a tabulky, které vyplňují ve své práci. A ty jim přeci nesou peníze, a proto věří, že u těchto to bude určitě stejné. Jak říkám, falešné kauzální a korelační předpoklady.

Třešnička na konec: hloupý švindl Michaela Drosnina

Novinář Drosnin ve své knize Biblický kód tvrdil, že když podrobil Bibli počítačové analýze, našel v ní skrytá proroctví. Jedno z nich se vztahovalo k vraždě Jicchaka Rabina. Našel tam totiž spojení „vrah, jenž zavraždí“ Jicchaka Rabina. Prý to zjistil už rok před vraždou. Proč nikoho nevaroval, čert ví. Matematik a fyzik Dave Thomas tedy vzal Drosninovu knihu a podrobil ji stejné počítačové analýze. Kupodivu tam našel jisté skryté významy. Ty zněly takto: „kód“, „hloupý“ a „švindl“.

Zdroje:

Edward Albertson. Prophecy for the Millions.

Michael D. Coe. The Maya.

Rob Eastaway, Jeremy Wyndham, Tim Rice. Why Do Buses Come in Threes — The Hidden Mathematics of Everyday Life.

Robert L. Surles. Medieval Numerology. A Book of Essays.

Aryeh Wineman. Mystic Tales from the Zohar.

Pythagoras Selections.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz