Hlavní obsah
Lidé a společnost

Propagandistické omyly o rusko-ukrajinské válce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Libor Šimek

Ilustrační foto neslouží k propagaci nacismu. Tato vlajka byla ukořistěná v Plzni americkými jednotkami, které se na ni i podepsali. Uložena v archívu muzea armády USA v Dobčicích.

Nejen dezinformátoři sedli na lep.

Článek

Omyl č. 1.: Rusko muselo útočit kvůli obraně území

Rusko bylo prý zataženo do konfliktu Západem, který ohrožoval jeho územní celistvost. Co by si to malé ubohé Rusko bez Ukrajiny počalo, že?

Až na to, že je Rusko i bez Ukrajiny a okupovaných území největší stát na světě. Má 17 milionů čtverečních km.

Omyl č. 2: Rusko mělo na Krym nárok

Až na pár sankcí se okolní svět záborem Krymu ruskými jednotkami převlečenými do nenápadných triček s nadpisem Slušní lidé nezabýval.

Komu patří Krym? Historicky třeba Turkům. Proč se tam Erdogan nehnal, je mi záhadou. Ale řekl, že patří Ukrajině, tak ok.

Omyl č. 3: Zelenský je Žid a proto je zlý a nechce s námi mluvit

To neustále opakují Rusově. Zajímavé, že kromě území Palestiny, je jediným autonomním židovským územím na světě Židovská autonomní oblast a nachází se v Sovětském svazu, tedy s prominutím v Rusku. A aby toho ještě nebylo dost, 17% izraelských obyvatel jsou Rusové nebo přinejmenším mluví rusky. Ti se často právě z této sovětské oblasti do Izraele stěhovali.

Omyl č. 4: Západ Rusko k válce dotlačil

Budu zřejmě jeden z mála, který Putina sledoval i roky před válkou. Téměř na denním pořádku jsem na Tassu (ruská tisková agentura) slyšel a četl Putinova podbízivá prohlášení směrem k Západu. Kytička paní Macronové, přijeďte do Petrohradu, my vám ukážeme Ermitáž sem a kamarádšoft s paní německou kancléřkou Merkelovou tam. Putinova účast na svatbě rakouské ministryně, tanečky, doslova, jako nášup. Prostě samé prozápadní opičky. Spadla klec, a hlavně úsměv, když Putin seděl s Bidenem na chodbě v průvanu ve Švýcarsku. Sledovali jste to vy, kteří jste slovo Putin museli náhle hledat ve slovníku na začátku války?

Omyl č. 5: Rusko se připravovalo na válku roky předem

Každý soudný člověk, a nemusí to zrovna být vojenský analytik soudě podle prvnîho pololetí války, kdy Rusko dostalo razantně na prdel a ztratilo své nejlepší vojáky, musí přiznat, že Rusko neplánovalo válku, Rusko se bavilo. Jeho zásoby funkčního vojenského materiálu končily někde v army shopech včetně těch na Západě a v Česku. Myslím funkčního oblečení třeba.

Připomíná to Stalinovu válečnou taktiku: nás mnogo. Ano, Rusko má chytré lidi, některé lepší vynálezce a duchovní myslitele než na Západě, ale co s tím dělá, že. A hlavně s nimi.

Omyl č. 6.: Rusko bojuje proti nacistům

V tomto bodě se milionkrát opakovaná propaganda hodně sekla, v Moskvě jsem viděl dost takových lidí na ulici v bomberech, kteří lustrují lidi, kteří vypadají pro ně ne-rusky, snědčí pleti, však víte. Na Ukrajině byli Banderovci a zřejmě někteří i jsou nadále jeho fanoušky. Ale pozor, nacismus je čistě německý trademark a je spojen s Hitlerem ne s Banderou. Áda Hitler by se s prominutím obracel v hrobě z takových řečí. Spojovat nacismus s Ukrajinci? No fuj. Vždyť právě na Ukrajinu německá nacistická armáda vpadla a Ukrajinci byli na německém nacistickém hit listu. A považovat ukrajinského žida Zelenského za nacistu, to už musí mít někdo v hlavě opravdu vymeteno.

Omyl č. 7: Česko jde za Ruskem jako ocásek

V době, kdy bylo Československo součástí východního bloku, to tak možná bylo. Zjevně si to ještě mysleli novináři v americkém The Wall Street Journalu, kteří Česko pojmenovali „malým bývalým sovětským satelitem“. Časy se prostě změnily, a se Sovětským svazem to opravdu nebylo na „věčné časy“. Rusko nyní naopak kopíruje české obranné strategie, kupodivu. Po nedávném teroristickém útoku u Moskvy začalo hromadně zatýkat dokonce i malé děti za vyjadřování souhlasu s útokem. Stejně, akorát dříve, to ihned po ruském útoku na Ukrajinu začalo dělat Česko. Kdo souhlasil s útokem, šel na zpověď k policajtům. Až teda na malé děti. Ty Češi ušetřili. To je už ruská adaptace. Takže kdo se tady a po kom opičí?

Zdroje:

Geografický atlas Země

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-ukrajina-spojencem-islamistu-kdyz-on-zelenskyj-je-takovy-zvlastni-zid-argumentuje-peskov-40465536

https://www.themoscowtimes.com/2019/09/18/israel-is-a-russian-speaking-country-putin-says-a67337

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-ruska-policie-zatyka-od-petrohradu-po-dalny-vychod-za-komentare-k-utoku-40465900

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-amerika-americky-denik-po-vlne-kritiky-zmenil-titulek-clanku-o-ceske-republice-40464554

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz