Hlavní obsah
Finance

Rady pro seniory: Jak bezpečně zacházet s penězi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Libor Šimek

Nemine den, aby se v médiích neobjevila nějaká smutná zpráva, jak stará paní dala všechny své úspory do bitcoinmatu nebo naletěla nějakému falešnému příbuznému. Co s tím? Jak se tomu vyvarovat?

Článek

Falešné reklamy celebrit na internetu

Je chvályhodné, pokud chtějí důchodci být v obraze o tom, co a jak funguje v moderním světě, ale často to skončí tím, že se naučí používat debetní kartu. Informace o bitcoinech či jiných nejistých formách investic je třeba čerpat z oficiálních zdrojů a nikoliv někde pod rukou na stránkách, které se tváří tajnosnubně, ale jejich jediným účelem je vás obrat o úspory. To jsou ty stránky, které se dosud nepodařilo, čert ví proč, seriózním webům zablokovat a objevují se jako reklama na to, jak různé celebrity vyzrály na investice. Pak není divu, že když zvědavým seniorům zavolá někdo, kdo působí jako odborník, který za ně vše vyřeší do pěti minut a v mžiku se stanou vlastníky velkého digitálního mění, tak mu skočí na lep.

Pokud jsou někteří senioři zvyklí na informační servis zdarma, na to, že je někdo vždy vedl za ručičku a říkal jim, co mají udělat, tak to na ně zafunguje. Dostanou od podvodníků jasné instrukce, a třeba je i někdo z domu vyzvedne, přesně ví, kam jet a a co tam udělat do posledního detailu. To je mast na lidi rozmazlené systémem, který jim vždy pomáhal a o všem je informoval. Dnešní doba je stavěná spíše na individuální zodpovědnost a s ní má řada lidí bez ohledu na věk problém.

Pro jistotu prostě neklikejte na žádnou reklamu, která začíná chronicky známým úvodem: tento herec, tento politik, tento podnikatel vám doporučuje… Často je to spojeno s nějakou lehce znepokojující informací. Proč ten a ten utekl z Česka… Takhle se snaží podvodníci vzbudit vaši zvědavost a často se jim to daří.

Nezapomeňte, podvodníci zneužívají dvě hlavní věci: zvědavost a nesamostatnost. A samozřejmě hrabivost v první řadě.

SOS: příbuzný má problém

Je až s podivem, kolik lidí skočilo na trik volajícího, který se vydával za jejich příbuzného. I když, zas tak divné není, jednak řada lidí už špatně slyší nebo se se svými příbuznými prostě nestýká. Prevence vůči takovému podvodu je zkrátka znát všechny své příbuzné a co se s nimi děje. Jinými slovy, být s nimi v kontaktu. Pokud s nimi v kontaktu nejste nebo oni s vámi, pak stejně nedávají nějaké SOS telefony smysl. Lidé by se jeden o druhého měli aktivně zajímat vždy a ne jen když je potřeba řešit nějaký finanční či existenční problém. Právě to, že se o sebe navzájem nezajímají, takové problémy přímo vytváří, a koloběh podvodníků se na nich může přiživovat.

Poradím vám takový trik, v případě, že se s vámi někdo chce po telefonu bavit o penězích, mu řekněte, že si hovor nahráváte. A můžete tak i učinit. Pokud po vás chce okamžité rozhodnutí bez možnosti si příležitost rozmyslet, je to určitě podvodník. V takovém případě bez rozloučení zavěste. Nenechte někoho zneužívat vaši slušnost.

Bitcoinmaty a tajemní volající

Zpravidla ten, kdo volá, může mít zahraniční přízvuk, ne, že bychom měli diskriminovat volající, kteří neumí úplně dobře česky, ale u tak závažné oblasti, jakou jsou vaše úspory, by se vám měla rozsvítit červená kontrolka v případě, že vám telefonuje někdo, kdo působí, že jeho bydliště není zrovna v Česku.

Zaručená ochrana vašich peněz neexistuje

Dříve si lidé dávali peníze do strožoku, někam pod postel, do truhly, pak přešli na bankovní systémy, ty taky nebyly nezranitelné a i odtud z nich dokázali podvodníci jejich úspory vyvést. Nebo prostě zkrachovaly rovnou ty banky. Neexistuje žádná ochrana, kterou můžete stoprocentně bezpečně použít, abyste si zachovali své úspory.

Neseďte na penězích a investujte je do kvalitních vztahů

Existuje však cesta, jak se vyhnout totální závislosti na penězích, které sami o sobě nejsou zrovna stabilním zdrojem bezpečí. Tou je mít dobré vztahy se slušnými a nápomocnými lidmi. To samozřejmě záleží na tom, jestli jste takoví i vy. Jinak byste se mohli sami dostat do role takových citových podvodníků, kteří z lidí mámí důvěru a pomoc. To byste určitě nechtěli.

Jak je řečeno v evangeliích: „Čiňte druhým, co byste chtěli, aby činili vám.“ Většina lidí toto motto zná schválně opačně, ve smyslu nečiňte to, co byste nechtěli, aby vám nečinili druzí, ale to je ukázka pasivního chování, které vám samo o sobě žádné aktivní nápomocné vztahy nevypěstuje. Dobré vztahy vám nespadnou z nebe a kdo z vás třeba pěstuje kytky ví, že se musí pravidelně zalévat, čistit jim prostředí a dát jim prostor. Stejně tak vztahy s lidmi. Potřebují prostor a péči. Za chvilku vám nevyrostou, zatímco v okamžitém záchvatu negativity je můžete natrvalo zničit.

Nezapomeňte, nikdy není pozdě se změnit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz