Hlavní obsah
Víra a náboženství

Vtipné sekty: případ chrislámu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavla Matějů

Řada sekt vám prostě jen vymyje mozek, ale jsou některé, které vás dokážou pobavit, třeba chrislám.

Článek

Pozadí chrislámu

Chrislám je kombinace islámu s křesťanstvím, ale v tom správném poměru, kterou dal dohromady muž význačného jména Tela Tella v sedmdesátých letech v Nigérii. Sám byl Joruban. Jorubané jsou velká africká etnická skupina. V průběhu jejich historie byli ovlivněni jak islámem tak křesťanstvím, no a aby se muslimové spolu s křesťany nehádali, je tu pro ně chrislám. Chrislám díky migraci dospěl až do Německa, kde je poměrně populární nejen mezi skupinami přistěhovalců, a ještě než se nadějete, už ho budete mít v Praze. Tak buďte v obraze. Co je chrislám zač?

Inspirace chrislámu

Jeden z Tellových následovníků a dnes již konkurenčních náboženských vůdců Samsindeen Saka říká, že idea spojit islám s křesťanstvím ho napadla na jedné z poutí do islámské Mekky. Měl před sebou vidění štastných lidí těchto dvou denominací bez jakéhokoliv nedorozumění, které je dříve provázelo. Představte si třeba takhle spojit katolictví s islámem. A už by tu nebyli škarohlídové, kteří si na islámu a jeho pojetí jako strašáka, dělají politické body. Tela Tella a Samsindeen Saka jim v Nigérii a nejen tam prostě vypálili rybník.

Tellovou mantrou je: „Nemůžete být křesťanem bez toho, že byste byli muslimem a naopak.“ Jak kategorické, ale milé! Nicméně má to jisté teologické mouchy. Islám sice uznává křesťanství jako náboženství knihy, ale kategoricky odmítá, že je to náboženství slučitelné s principy islámu. Zvlášť v základním pojetí Boha se liší. Křesťanství většinově uznává pojetí Boha v trojici, zatímco Islám se svým jediným výlučným Alláhem považuje trojici za rouhání. To však nevadí chrislámu, jak se tyto dvě normálně neslučitelné doktríny snaží sloučit, to se mě neptejte.

Věroučná kombinace islámu a křesťanství v chrislámu

Tella vyřešil náboženské rozdíly islámu a křesťanství fiškuntálsky. Věřící se nescházejí v neděli, protože to je den typický pro křesťany, nescházejí se ani v pátek, to je zase den vyhrazený pro muslimy. Schází se jednoduše v sobotu.

Podobně jako u muslimů je pro chrislám Ježíš pouze prorok, nikoliv Bůh, narozdíl od mnohých křesťanů, kteří jej považují za součást trojice. Jak říká Tella: „Mám je všechny rád, a oni mají rádi mě.“ Tella začíná kázání citacemi z Bible a Koránu a z knihy v jorubštině, kterou sám napsal, protože považoval oba posvátné spisy Korán a Bibli za nekompletní, a proto dopsal, co je třeba, ve vlastní knize nazvané Ifeoluwa.

Netrvalo dlouho a jeho následník Samsindeen Saka si nechal svou odnož chrislámu registrovat. Nejdřív uvažoval o značce Chrislamherb v narážce na to, že byl před svým osvícením znalec léčivých rostlin, ale vláda mu to nedovolila. Asi by se zhroutil státní byznys s léčivými bylinami či co. A tak si své hnutí registroval pod jménem Oke Tude, což v jorubštině znamená něco jako hora, kde ztrácíte pouta. Podle něj totiž jeho potenciální následovníci jsou drženi okovy, které na ně nachystal Satan a prostřednictvím Sakových rituálů se tak vymaní z jeho otroctví.

Tella jasně vyjádřil, že nesnáší dogmatické učení. Dogma je článek víry, přes který pro věřící nejede vlak, tak ho prostě Tella převálcoval. Saka říká, že jeho náboženství je hlavně praktické. „Lidé sem přicházejí, protože chtějí porazit svého nepřítele. Ať je to chudoba, neplodnost, frustrace, selhání, smutek… všechno se dá vyřešit. Hlavně se modlit k Bohu, Abrahamovi, Mojžíšovi, Ježíšovi a Muhammadovi.“

V islámu existuje požadavek pěti modliteb denně, v chrislámu je to jen dvakrát denně. Ale pozor. Jak říká Tella: „Máme požadavek se modlit tři hodiny denně, ale protože je Lagos (největší město v Nigérii) hektický, tak věřím, že to Bůh přijme a budou mu stačit dvě modlitby denně.“

Kromě pravidelných shromáždění pro celou komunitu věřících má Tella také každou středu vyhrazenu pro neplodné ženy, čtvrtek vyhrazen pro těhotné ženy a pátek je den, kdy jsou uzdravováni nemocní.

Co se týče dress kódu, tak tam se Tella inspiroval islámem. Chrislámské ženy by měly nosit pokrývku hlavy a všichni věřící by měli být oblečeni skromně a vkusně. Jídelní etika je převzata z předpisů Starého zákona, zatímco ta nápojová z Koránu. Jak asi tušíte, na pivo byste museli zapomenout, a to je podle mě jeden z hlavních důvodů, proč si myslím, že se chrislám v Česku hromadně šířit nebude. Xenofóbní politici, můžete se rovnou vypnout.

Být na shromáždění chrislámu, to je jedna z vzácných příležitostí, jak vedle sebe slyšet aleluja spolu s Alláh Akbar. Očividně se to nevylučuje. Rozhodně ne pro chrislám.

Hněv křesťanských a islámských bručounů a škarohlídů

Jak je vidět, je lepší mít více přímluvců než jednoho, tento mix Muhammada s Ježíšem a křesťanství s islámem má potenciál odebrat fanoušky z obou jinak nesmířených táborů. Což se ostatně již v komunitách přistěhovalců v Evropě děje.

Fundamentalističtí křesťané však bubnují na poplach, zvlášt je rozrušilo centrum chrislámu, které bylo původně ve Spojených emirátech otevřeno jako centrum porozumění mezi křesťanstvím a islámem. Zastavil se tam dokonce samotný papež František. Zatímco fanatičtí muslimové obviňují křesťanský Vatikán z komplotu proti Islámu a považují chrislám za vatikánskou zbraň proti islámu. Prostě když se dva hádají, třetí se směje, že.

Ostatně, proč by náboženství nemělo přinést do vašeho života také vtip a nějakou tu srandu. A to je právě problém těch zatuchlých konzervativců ve všech náboženstvích. Neumí se totiž smát a proto se podle nich prý Ježíš nikdy nesmál, protože o tom Bible nikde nepíše. Tak jsou zkrátka takoví odsouzeni umřít nudou, a ti ostatní mají třeba chrislám nebo aspoň srandu i bez islámu a křesťanství.

Zdroje:

Joshua Lingel. Chrislam: How Missionaries are Promoting an Islamized Gospel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz