Hlavní obsah

Ráj na zemi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Ráj na zemi by skončil pod návalem turistických výprav, nesmí být proto prozrazen.

Článek

Do odlehlé obce, kde lišky dávají dobrou noc, jsem se poprvé dostal jako svědek na svatbě. Požádal mě kamarád, odmítnutí nepřicházelo v úvahu. Do obce vede pětikilometrová úzká cesta, neprůjezdná, dál nikam nevede. V obci kaplička, požární zbrojnice, kravín, dílna pro opravy zemědělských strojů. A hlavně : středisko společenského a kulturního života - hospoda. Nejbližší obchod je COOP v pět kilometrů vzdálené střediskové obci.

Přistavených bylo náležitě vyzdobených asi 10 aut, připomínajících vrakoviště. Z cesty na svatební obřad v jednom z přistavených aut jsem měl hrůzu ! Kličkovali jsme od jednoho příkopu k druhému, pád řidič vyrovnal vždy na poslední chvíli. Prosím tě, řidič v autě do kterého jste mě strčili, byl pěkně pod parou. Ale ne, on tak jezdí vždycky ! A má vůbec nějaký řidičák ? Nemá, polovina z nás ho nemá. My jezdíme jen do krámu, 5km tam a 5km zpátky, o formality jako technické prohlídky, placení pojištění se nestaráme. Naše zemědělská dílna dokáže aby všechno jezdilo, každý byl pojízdný. Já sám mám auto sestavené ze tří. Papíry nemá, karoserie wartburg, motor ze škodovky, kola a sedadla z žigulíka.

Skoro v každém domě je palírna. Slivovice z meruněk, švestek, tekla proudem, zapíjená pivem!

Tak už se prober konečně, spal jsi, jestli o tom nevíš, tři dny. Dáš si kafe, žena servíruje silný slepičí vývar, to tě postaví na nohy. Dnes nikam nemůžeš jet, odpoledne se pojď podívat na naši výroční schůzi!

Starosta obce : Tak vás tu všechny vítám. Promluvit k vám chce také předseda JZD, agronom, vedoucí zemědělské opravny a ten který nám pomáhá a chrání, příslušník policie Standa. Každý k vám má něco, na konci si rádi vyslechneme vaše názory, připomínky, problémy, podněty ke zlepšení naší práce a života v obci.

Než dám slovo dalšímu, začnu sám. Jsem vaším starostou 30 let. Žijeme tady jako ve skanzenu, odloučeni od civilizace. Signál pro telefon zachytíte jenom na kopci, internet nemá nikdo. Výhodou je, můžete si žít v klidu po svým. Chce se po nás abysme měnili propadlé občanky, průkazky zdravotního pojištění, řidičská oprávnění, hlásili na úřady různý změny. Právě to se týká nejvíc tebe, Václave! Narodila se vám už sedmá holka. U tebe doma, tvoje děti nejsou nikde evidovaný, nemají rodný listy a tvoje rodina přichází o fůru peněz, co nám k tomu řekneš?

Hele předsedo, jsme spokojený, nechceme žádný buzerace. Na jaře se narodí naší krávě tele, kozám kůzlata a mojí manželce holka. Tady jsem se narodil, pracuju a skončím na zdejším hřbitově. Víš to že se odsud nehnu, nikam nepojedu. Bolavej zub mi vytrhne veterinář, tak jako mejm zvířatům. S rodnou hlínou jsem srostlej. Potřebuju aby se narodil kluk kterej by převzal hospodářství.

Tak víš co? Pošlu k vám z okresu matrikářku i s úřadem, hlavně jestli máš poznamenáno, kdy se která holka narodila. Dostaneš i se zpětnou platností balík peněz, budeš mít na nový traktor i na opravu baráku.

Zbyňku ty tak divně chodíš. Obě ruce ti při chůzi běhají zároveň souběžně dopředu nebo dozadu. Práce nohou a rukou ti v dětském věku automaticky nenaskočila. My jsme na tebe zvyklí, kdo tě nezná by si mohl myslet že to nemáš v hlavě v pořádku. Předělat tě když ti je 40 dá asi práci. Věnovat se ti bude vystudovaná rehabilitační sestra. Pochází z vedlejší obce, přijede za tebou, doufám že bereš, platit nic nebudeš.

Jsem rád že za poslední léta nedošlo v naší obci k úmrtí mrazem. Poděkování patří našim ženám, které poskytnou přístřeší i jinému než svému, tomu komu při cestě z hospody došly síly. Popletl si cestu, pohybuje se po čtyřech, kdyby nenašel přístřeší, nepřežil by.

Nyní má slovo předseda našeho JZD :

Vážení spoluobčané, jsme jedna rodina. Téměř do jednoho vás družstvo zaměstnává. Ženy v kravíně a na polích, muže jako traktoristy, mechanizátory, opraváře našich strojů. Vážím si vaší práce. Vytnout chci prohřešky vedoucí k tomu že na naši obec se soustředila pozornost shora, o kterou nestojíme.

Na silnici vedoucí k nám byly po stranách umělohmotné patníky. Při vyžínání se musí žáci lišta zvednout u každého patníku a ne celou trasu zplanýrovat ! Vím, že pro výšku porostu nebylo patníky vidět. Vznikla velká škoda, dalo mi velkou práci to nějak urovnat. A ještě : Nechci aby se kradlo ze skladu. Když budete chtít pytel pšenice, šrotu, krmnou řepu, brambory, přijďte za mnou, napíšu vám výdejku, nenechám přece vaše zvířata a následně vás hlady.

Pokračuje agronom :

Nemám rád, když ze mě někdo dělá vola. Jezdili jste s prázdnou mašinou a zrno rozkradli. Ozimy nevzcházely, hrabu v zemi, nebylo nic zaseto. Problémy máme s počasím. Podmáčená pole, jindy přesušená. Máme co dělat splnit agrotechnické termíny. Slibme si prosím, budeme se vzájemně respektovat, víc komunikovat, aby k podobným problémům nedocházelo.

Slovo má mistr naší zemědělské opravny :

Jsem rád že jme se takhle všichni sešli. Jak bylo mnohokrát řečeno, opravíme i vaše auta. Starostovi jsme na léto odřízli střechu, na zimu mu ji tam zase přiheftujeme. Na podlahu jsme navařili plát plechu, šoupal už nohama po zemi. Jak říkám, nebojte se přijít, hlavní je aby vaše káro bylo pojízdný.

Na závěr náš policista Standa :

Víte že když mám v hospodě vypito a chci našlápnout motorku, padám a motorka na mě. Děkuju vám že mi v tom sundat se stojanu a našlápnout pomůžete, posadíte mě, víte že domů nám nějak dojedu. Člověk při jízdě trochu vystřízliví když vítr fouká do ksichtu.

Vyrost jsem tady, víte že mým posláním je pomáhat a chránit. Beru to tak, hlavně před těma co tady nemají co dělat.

Mám právo chtít aby se identifikovali všichni v autě, ukázali co vezou, předepsaný vybavení, jestli jim všechno funguje jak má. Ptát se jam jedou a proč, udělat jim namístě technickou prohlídku. Udělat test na alkohol a drogy. Zjistit jestli nemají záznam v trestním rejstříku. Činnost nějakou vyvíjet musím, pokuty vybírat taky, splním si na cizích. Neměli byste zneužívat mý tolerance, nechat jezdit 12tiletýho kluka pro cigarety. Taky prosím vás nejezděte s vašima kraksnama bez papírů a bez řidičáku dál než do krámu. Dostávám se do řečí že tady neumím udělat pořádek. Jestli mě vymění, váš ráj na zemi skončí !

Děkuji všem předřečníkům a nyní kdo se hlásí do diskuze ?

Hele starosto, všechno jste nám řekli. My vám věříme, hlavně starosto tobě. Plnou moc abys nás zastupoval ve věcech ouředních máš od půlky obce. Dáme ti peníze, dáš do spořitelny. Máš všude známý který tě respektujou. Máme propadlou občanku. Dokážeš aby vzali na novou starou fotku co mají a občanku přivezeš, nemusíme nikam jezdit. Budeme tě volit pořád, máš to do konce svýho života !

Teď už máme žízeň, tak jestli se může nosit pivo ?

Výroční schůze skončila, pivo teklo proudem až do ranních hodin.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám