Hlavní obsah

V zajetí rituálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zajetí rituálů

Článek

Vážení přátelé, dnes jme se sešli abychom se zabývali problémy zasahujícími vážně do života, práce a profesní kariéry našeho váženého kolegy Jana Jarého, inženýra, doktora, vědce, vysokoškolského profesora. Vynechme prosím tituly, je to náš dlouholetý kamarád Honza.

Aby byl zachován pořádek, zachování důstojnosti a pozornosti problému, žádám vás vypněte prosím své mobilní telefony, notebooky.

Honza je můj dlouholetý kamarád, na mne se obrátil. Je trochu nezkušený v praktických stránkách života. Požádal a souhlasil abych jeho problém přednesl naší skupině. Vzhledem k vážnosti situace, se kterou budete záhy seznámeni, navrhuji aby každý s faktickou poznámkou nebo návrhem se přihlásil zvednutím paže a při přenesu se postavil, tak jako ve škole. Projednávaný materiál má 350 bodů, máte je každý na stole. Navrhuji projednávání po 10ti bodech, po kterých se budete moci přihlásit do diskuze a podávat návrhy na opatření a usnesení. Dávám tedy hlasovat : Kdo souhlasí se mnou jako mediátorem nadneseného problému a se všemi navrhovanými opatřeními, nechť zvedne ruku ! Pro je 9, 1 se zdržel hlasování. Žádám nyní Honzu aby se ujal slova. :

Vážení posluchači, studenti - promiňte, ehm, nejsem za katedrou, omlouvám se přátelé. Nebudu vás zatěžovat dlouhými úvody jako můj předřečník, přejdu rovnou k meritu věci.

Počátek všeho způsobila sázenka, na kterou jsem vyhrál 800.-Kč. Nejsem nikterak závislý na sázení, na jednu sázenku jsem vždy ve středu, přesně v 16 hodin, vsadil za 20.-Kč. Na prodavačce jsem nechal aby mi sázenku vyplnila, chronicky zapomínám brýle.

Jakmile mi byla vyplacena výhra, dospěl jsem k přesvědčení, ono štěstí nezpůsobila náhoda, byla to posloupnost všeho co jsem od rána činil a jak probíhaly události kolem mě. Moje paměť je fenomenální, pamatuji si čas mého vstávání, co jsem ten den jedl, koho potkal ve městě, SPZ aut která stála na parkovišti, nebo jen projížděla.

Umínil jsem si opakovat další středu stejnou situaci, jaká byla v den podávání mé sázenky.  Opakovat rituálně vše od probuzení, stejného jídla, sledování zpráv které se vysílaly v onen den mého šťastného sázení. Středy jsem si zařídil volné. Potřebuji dostat na mou ulici v určenou dobu stejné lidi a auta. Sepsal jsem na PC a vytiskl 350 bodů, které musím každou středu do 16ti hodin dodržovat.

Honzo, děkujeme ti za seznámení s tvým problémem. Nejsi s něčím podobným sám. Lidé včetně známých osobností mají své rituály, sportovci vozí na utkání své amulety. Mnohdy jen pro zaujetí mediální pozornosti, udržet nebo zvýšit příliv peněz, udržet si vysoký životní standard a styl. Na natáčení vyžadují pro své soukromí obytné přívěsy, hotelům předávají desítky požadavků. Např. musí s nimi být v apartmá jejich oblíbená ovce s perfektním servisem. Mireille Mathieu uraženě odešla z jeviště vyzdobené karafiáty, vyžadovala růže. Začátek jejího vystoupení byl posunut, květiny vyměněny. Hotely mají dobrou vizitku, když u nich spala ta která známá osobnost, natáčel se film, spát v tom samém pokoji by vás stálo majlant.

Nastalé ticho by se dalo krájet. Honzo, odeber se prosím tě na 20minut k baru, zlatokopky tě tam rozptýlí. My se poradíme, sdělíme ti náš doufám společný náhled na tvůj problém, snad i možnosti řešení.

Po 20ti minutách :

Odhalili jsme tě náš věhlasný Honzo, chtěl si po nás spolupráci pro opakování situace z tvé šťastné středy, výhry 800,-Kč. Nato vše zorganizovat by naše skupina nestačila. Sám jsi chtěl na městské policii kamerové záznamy, žádal sousedy, aby ve středu v určený čas za úplatu chodili po ulici. Do stejné řeky nevstoupíš. Počasí by nebylo totožné. Temperatura jiná, atmosférický tlak, mraky na obloze, vlhkost vzduchu. Vozidla na rekonstrukci by měla jiný náklad na své ložné ploše, jiný stav PHM v nádržích, rozdílný tlak v pneumatikách.

Podněcující faktor máš dětinský. Nikdy jsi nepocítil radost z výhry od svého narození. V kuličkách, kartách, ryzí radost finančního prospěchu. Dnes jsi ve směru pokoušení štěstí zranitelný. Chápeme tě, chceme tě ochránit před neuváženými kroky. Vedou tě na scestí ze kterého není návratu. Ztráty prestiže, znehodnocení vykonaného díla, ztráty respektu v odborných kruzích, v neposlední řadě autority u posluchačů vysokých škol. Dostat se na stránky bulváru s titulkem : „Věhlasný vědec, Ing. Dr., vysokoškolský profesor se dokáže vrátit do minulosti a vyhrát 900.-Kč !“ by pro tebe nebylo přínosem. Uvědom si Honzo, pravděpodobnost výhry lze matematicky vyjádřit, jsou k tomu permutace, variace, kombinace. Ty nemáš potřebu výhry. Jsi milionář, máš vilu na Praze 8, zaměstnáváš hospodyni, zahradníka. Tvá žena je úspěšná spisovatelka a překladatelka.

Tvá pošetilost časového návratu z důvodu opakování Štěstěny je kontraproduktivní a pro tebe destruktivní.

Oproti našemu původnímu plánu se nebudeme zabývat tebou sepsanými 350ti body. Chceme tě chránit, pomoci ti co nejrychleji podle našich možností :

1/ Následující tři středy ti nabízím společné celodenní výlety do vodního světa Sibyllenbad v Německu

2/ Zajistíme ti měsíční zájezd pro dva do Dubaje

3/ Uvedením do hypnózy ti bude vymazán z paměti osudný den výhry 800.-Kč

4/ Tvou manželku požádáme o spolupráci, předáme ji veškeré písemné materiály týkající se předmětné záležitosti a      audionahrávku dnešního sezení. Možná budeš hlavní postavou jejího románu, nebo scénáře filmu.

Věříme že na podzim se s tebou uvidíme ve tvé plné duševní a tvůrčí síle a všechny zlé démony budou definitivně zlikvidovány.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám