Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Partnerství po porodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Nová bytost, která přišla na svět, si zaslouží vaši pozornost a lásku. Partnerský vztah by se ale neměl dostávat na druhou kolej. Jak se s partnerem podpořit a nově spojit v rodičovských rolích?

Článek

Zapojit partnera

Partnerství po porodu je kapitola sama o sobě. Nicméně z mé zkušenosti spočívá základ v tom, že je nesmírně důležité partnera zapojovat. Když se já jako žena zaměřuji výhradně na dítě, můj partner se může cítit tak trochu odstrčený.

Foto: Canva

Navíc je to poměrně krátkozraké, protože když si muž nezvykne s miminkem zacházet hned, potom možná brzy zjistím, že jsem na dítě sama. Přitom kdybychom už od začátku více spolupracovali, stalo by se určitě dělení o péči spíš samozřejmostí, což zpravidla znamená pro ženu velkou úlevu.

Společné kojení

V partnerství je krásné vyzkoušet si také takzvané společné kojení, při němž může muž ženu podporovat, například ji zezadu objímat. Samozřejmě se bavíme o vztahu, který je funkční a láskyplný. Takový kontakt může ženu podpořit v tom, aby se cítila bezpečně a zároveň objetí, doteky, ale i pouhá přítomnost partnera pomáhá mamince produkovat oxytocin, který je primárně zodpovědný za dobrý průběh kojení.

Foto: Canva

Zároveň pro muže to představuje ideální příležitost, jak navázat vztah a cítit se být součástí této jeho nově vznikající rodiny. Tímto způsobem lze podpořit i určité znovunalezení intimity mezi námi, když spolu trávíme čas v okamžicích plných endorfinů, což kojení zpravidla je.

Čas na sebe

Každopádně je důležité dopřávat si také čas opravdu jen jeden pro druhého. Nebavíme se o žádných celovečerních rande. Spíš o desítkách nerušených minut, které jsou zaměřené pouze na nás tak, abychom nezapomínali, že láskyplný a intimní vztah mezi rodiči představuje klíč k tomu, aby spolu fungovali i nadále a vyvíjeli se do pevné rodinné jednotky, která poskytuje zázemí i pro děti. Zároveň příchodem dítěte náš partnerský vztah nekončí a rodiče jsou přece také milenci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz