Hlavní obsah
Rodina a děti

Porody po anglicku. V čem nás může inspirovat Spojené království?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Polina Tankilevitch (Pexels)

Mezi porodní péčí v ČR a ve Spojeném království bychom našli mnoho rozdílů. Ten nejpodstatnější a v ČR nejvíce opojímený je péče, kterou (ne)věnujeme šestinedělkám.

Článek

V České republice se velká pozornost věnuje samotnému těhotenství a porodu. Na co se ale v drtivé většině případů neklade tak velký důraz, je péče v šestinedělí. A to je velká škoda. Šestinedělí je totiž nesmírně křehké a intenzivní období. S patřičnou podporou ho však žena může prožít jako radostné a vyhnout se depresivním stavům.

Klíčová je porodní asistentka

Ženy po porodu by měly mít teoreticky nárok na tři návštěvy porodní asistentky v domácnosti. V praxi jsou ovšem tyto návštěvy podmíněny indikací gynekologů.1 Dle posledního veřejného vyjádření pana Dvořáka však vidíme, že se tomu někteří z nich vehementně brání.

Možnost návštěvy porodní asistentky, která může dítě i matku zkontrolovat v domácím prostředí, kde mají svůj komfort a zázemí, má přitom jasná pozitiva a mnoho žen by ji uvítalo. Řadu služeb, ať už se jedná o fyzioterapii, péči o jizvy, psychickou podporu a samozřejmě i podporu v kojení nebo péči o dítě, může do velké míry zastoupit, nebo správně nasměrovat právě porodní asistentka. I proto může být její přítomnost v životě ženy během šestinedělí klíčová.2

Foto: Polina Tankilevitch (Pexels)

Nutnost dopravovat se někam MHD, s miminkem, navíc třeba i s jizvami po náročnějším vaginálním porodu nebo po císařském řezu, může být nesmírně náročná. Stejně jako sezení v čekárně, při kterém mohou ostatní pacienti dítě nebo matku nakazit. Mimo velká města je údajně stále mnoho pediatrů, kteří za dětmi jezdí, což je skvělé. Bohužel například v Praze je to stále spíš poměrně drahá nadstandardní služba.

Takové služby jsou přitom standardem v mnoha zemích. Kromě již zmiňované Anglie i v Německu, Skandinávii či Holandsku. V ČR ale stále panuje jakýsi pomyslný konflikt mezi gynekologem a porodní asistentkou, ve kterém se často ztrácí potřeby samotných žen.3

Podpůrná síť

Kromě odborné pomoci je důležitý i přístup společnosti. To, jak jsme zvyklí se k čerstvé mamince po porodu chovat. V Česku jsou typické návštěvy příbuzných, kdy se vedle chování a pusinkování miminka, očekává i veškerý servis - žena bude mít navařeno a napečeno. Šestinedělce by ale naopak pomohlo, aby návštěvy byly spíš oporou než přítěží. Snažily se být užitečné a přinést třeba vývar, uklidit nebo pohlídat dítě, aby se maminka mohla osprchovat. A pokud žena o návštěvy nestojí, její přání plně respektovaly.

V mnoha kulturách je dodnes koncept šestinedělí ctěn jako klíčové období, kdy se kolem ženy semkne celá komunita. U nás byla tato tradice narušena příchodem komunismu a dodnes zůstává velmi opomíjená. Svou podpůrnou síť si tedy musíme začít budovat samy. Nejlépe už v těhotenství.

Foto: Polina Tankilevitch (Pexels)

Pomoc, která za to stojí

Šestinedělí je velmi intenzivní období. Může přinášet naprostou euforii, ale i těžce depresivní a náročné stavy v závislosti na tom, co se nám během něj děje. Často stačí jen trocha podpory a pár laskavých slov a je mnohem snadnější pro ženu tento jedinečný čas prožívat jako kouzelný, krásný a radostný. Naopak nemístná poznámka a nedostatek empatie mohou způsobit třeba i náběh na poporodní depresi.

Každá účinná pomoc v tomto čase bude mít obrovskou hodnotu a stojí za to. Je velmi důležité, aby si křehkost a důležitost šestinedělí uvědomovali i muži a další členové rodiny. Když se vrátím na začátek, návštěvy v domácnosti, ať už pediatrů či porodní asistentky, jsou jedním z velmi snadných způsobů, jak můžeme ženě poskytnout podporu a předejít tak mnoha potenciálním komplikacím.

Poznámky

1, CERQUEIROVÁ, Andrea. Čerstvé matky mají nárok na péči porodní asistentky, pravidla jsou ale složitá. Online. Deník.cz. 2023. Dostupné z: https://www.denik.cz/zdravi/porodni-asistentky-pece-poporodni-matky-ministerstvo-zdravotnictvi-at-muzou.html. [cit. 2023-12-23].

2, Přínosy porodní asistence pro zdraví a péči o těhotné ženy, novorozence a rodiny na celém světě se zabývá např. kapitola Midwifery matters e-knihy Comprehensive Midwifery. Shrnuje důkazy o vlivu porodní asistence na přežití, zdraví a pohodu žen a dětí a identifikuje aktuální údaje o důležitých zdravotních výsledcích.

Comprehensive Midwifery: The role of the midwife in health care practice, education, and research [online]. 2017. [cit. 2023-12-23]. ISBN 978-1-927565-15-5. Dostupné z: https://ecampusontario.pressbooks.pub/cmroleofmidwifery/

3, Srovnáním modelů kontinuální péče porodní asistentky a jiných modelů péče o ženy v plodném věku se zabývala následující studie. Naznačuje, že ženy, o které kontinuálně pečovala porodní asistentka, měly menší pravděpodobnost intervencí a větší pravděpodobnost, že budou s danou péči spokojeny. Sandall J, Soltani H, Gates S, Shennan A, Devane D. Midwife-led continuity models versus other models of care for childbearing women. Cochrane Database Syst Rev. 2016 Apr 28;4(4):CD004667. doi: 10.1002/14651858.CD004667.pub5. PMID: 27121907; PMCID: PMC8663203. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27121907/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz