Hlavní obsah

3. Zásadní benefity otužování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Limithacker | Za hranice nemožného

Otužovací jezírko v Augustiniánském domu

To, že otužování má blahodárné účinky na lidský organismus, slyšel nejspíš každý. Především v době covidu se otužování zvedla popularita. Podívejme se tedy na 3. zásadní benefity proč začít.

Článek

O otužování můžeme přemýšlet jako o životním stylu. Kdo to jednou vyzkouší, tak buď po pár ponorech skončí, nebo se mu to vryje natolik pod kůži, že už nikdy nepřestane. Otužování se prostě stává součástí naší identity.

Pojďme se tedy podívat proč s otužováním začít a zároveň u něj vydržet.

Anketa

Už jste otužování vyzkoušeli?
Ano, otužuji se déle než jednu sezónu.
50 %
Ano, otužuji se první rok.
33,3 %
Ano, ale není to pro mě.
0 %
Ne, ale chci to zkusit.
16,7 %
Ne a neláká mě to.
0 %
Celkem hlasovalo 6 čtenářů.

Imunita

Během otužování se v našem těle, konkrétně v krvi zvyšuje hladina leukocitů (můžeme znát jako bílé krvinky) a cytokinů, tedy proteinů důležitých pro naši imunitní odpověď. Díky tomuto mechanismu se zrychluje naše obraná reakce vůči případným narušitelům našeho biologického prostředí.

Formování postavy

Chcete začít odbourávat přebytečné tuky, ale nevíte jak na to? Jednou z osvědčených a vědou prověřených metod je i otužování. Během ledového ponoru se učíme efektivně aktivovat hnědý tuk, který následně dokážeme velmi dobře využít jako palivo pro náš organismus. Zároveň během koupeli v ledové vodě vydáváme zvýšené množství energie, a proto je otužování jedním z účinných hacků jak dosáhnout své vytoužené postavy.

Zlepšení psychické kondice

Jeden z nejzásadnějších benefitů však pro mě je odbourávání stresu, práce na psychické odolnosti a mentalitě vítěze. Je totiž jasné, že každý vstup do ledového prostředí je pro nás velmi nekomfortní, musíme se tedy překonat. A pokud to dokážeme, tak budujeme silnější verzí sebe sama. Zároveň během ponoru dochází k zvýšené produkci endorfinů, ty můžeme nazvat jako hormony štěstí, případně se nám do těla vyplavuje i adrenalin, takže cítíme příjemný pocit po těle, ale i na duši. Mnoho lidí na svou duševní pohodu kašle a mnoho z nich si vypěstuje nepříjemnou duševní disbalanci. Budu tedy rád, když i díky tomuto článku začnete pečovat o své tělo i duši.

Speciální tip:

Pokud s otužováním začínáte, chcete se v něm rozvíjet, nebo jen chcete poznat partu skvělých lidí se stejným zájmem, tak mrkněte na workshop nazvaný - Za hranice nemožného, ve kterém se v nádherném prostředí Augustiniánského domu budeme věnovat dechovým technikám, otužování a zajdeme si i do sauny.

Přeji vám krásný den, bez zbytečných limitů,

S pozdravem Limithacker

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz