Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak překonat neúspěch a posílit svou sebedůvěru +10 sebekoučovacích otázek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Databáze Canva

Překonání neúspěchu není snadné, ale existují koučovací techniky a otázky, které vám pomohou zase najít cestu vpřed. Zjistěte, jak se vyrovnat s neúspěchem a znovu posílit svou sebedůvěru

Článek

Každý z nás někdy v životě zažije neúspěch či selhání. Někdy jsou to drobnosti, jindy jsou to zásadní chyby, které nás mohou dostat do situace, kdy se cítíme ztracení a bezmocní. Jak zvládnout neúspěch a překonat ho? To je otázka, na kterou se budeme v tomto článku snažit najít odpovědi.

Co to vlastně ten neúspěch je?

Neúspěch může mít mnoho podob a může přijít v různých situacích a fázích našeho života. Možná jste neuspěli v pracovním projektu či pohovoru, možná v osobních vztazích, nebo v něčem, co jste se snažili dlouho dosáhnout, třeba vlastní podnikání. Sportovci často berou jako neúspěch prohru, nebo špatné umístění v tabulce. Bez ohledu na to, jaký druh neúspěchu jste zažili, je důležité se s ním dokázat vyrovnat a najít způsob, jak se z něj poučit a posunout se dál.

V tomto článku bych vám tedy rád předal několik tipů a rad, které využívám ve své praxi a se svými svěřenci. Zaměřím se především na koučovací otázky a techniky, které vám mohou pomoci překonat aktuální pocit neúspěchu a díky kterým můžete vytvořit strategii, jak se opět odrazit ze dna. Díky těmto otázkám se jednoduše naučíte, jak se ptát sami sebe, jak si klást správné otázky a jak využít své silné stránky pro to, abyste se z této situace dostali silnější a sebevědomější. Neúspěch totiž nemusí být koncem světa, naopak, může být výzvou k tomu, abyste se rozvíjeli a rostli. A těch příkladů lidí, kteří se nevzdali je ve světě nespočet. Jen se na pár, které jistě znáte podívejme.

Nechme se inspirovat úspěšnými

Foto: Limithacker - Canva tvorba

I úspěšní selhávají

Albert Einstein

Albert Einstein, jedna z nejvýznamnějších osobností 20. století, prošel celou řadou neúspěchů na své cestě k velkým objevům. Byl odmítnut na univerzitách a jeho první práce byly zamítnuty. I když byl pro svou genialitu uznáván, často byl přehlížen a kritizován. Ale to ho nezastavilo. On trval na svých ideách a vytrval až do konce.

Jeho největší úspěchy, jako je teorie relativity, učení o kvantové fyzice, hmotnosti a energii, změnily naše chápání světa a ovlivnily náš každodenní život. Einsteinova práce byla zpočátku přehlížena a kritizována, ale nakonec se stala základem moderní fyziky a vědy.

Takže pokud se aktuálně potýkáte s neúspěchem, nezapomeňte na Alberta Einsteina a jeho vytrvalost. Pokud se totiž držíte svých ideálů a tvrdě pracujete, můžete dosáhnout úspěchu, i když se to na začátku tak třeba nevypadá. Pokračujte ve své cestě, vytrvejte a  možná také můžete změnit svět.

Michael Jordan

Michael Jordan je bezesporu jedním z největších basketbalistů všech dob, ale málokdo ví, že v jeho kariéře byly i velké neúspěchy. Když se Michael Jordan připojil k týmu Chicago Bulls v roce 1984, byly jeho výkony mnohdy značně nevyrovnané a jeho tým často prohrával. Nicméně místo toho, aby se vzdal, se Michael rozhodl pracovat ještě tvrději. Trénoval celé hodiny a pracoval na svých slabinách, což mu v budoucnu pomohlo stát se jedním z nejlepších hráčů v historii basketbalu. Jeho neúspěchy mu poskytly motivaci a posílily jeho vůli k úspěchu.

Michael Jordan je výborným příkladem toho, jak může neúspěch sloužit jako trampolína k větším výkonům. Vícekrát selhal a neuspěl v klíčových momentech své kariéry, ale vždy se z nich dokázal poučit a získat více síly pro další fázi své kariéry. Michael Jordan nás také učí, že tvrdá práce a odhodlání jsou klíčovými faktory k úspěchu. Můžeme se od něj inspirovat a brát si z jeho příkladu to nejlepší pro vaši vlastní cestu k úspěchu.

Walt Disney

Walt Disney je dalším z těch, kteří se nenechali odradit neúspěchem. Jeho příběh je inspirací pro každého, kdo se snaží něco zajímavého v životě dosáhnout.

Walt Disney byl americký animátor, režisér, podnikatel a televizní producent, který založil společnost Walt Disney Productions. Jeho život byl plný úspěchů i neúspěchů, ale vždycky si dokázal najít motivaci a pokračovat dál.

Již jako mladý muž měl Walt Disney sen stát se animátorem a toho chtěl dosáhnout za každou cenu. Založil několik animačních studií, která však kvůli finančním potížím zkrachovala. Nakonec se mu ale podařilo založit společnost, která se stala jedním z nejúspěšnějších animačních studií na světě.

Walt Disney se také potýkal s mnoha výzvami a nezdary v osobním životě. Když mu bylo 31 let, jeho matka zemřela na otravu oxidem uhelnatým. Walt se poté snažil udržet rodinu pohromadě a bral na sebe více a více povinností, aby pro svou rodinu zajistil alespoň finanční stabilitu.

Nicméně, i přes těžkosti a nezdary, Walt Disney neztrácel naději a vždy hledal nové způsoby, jak se zlepšit a dosáhnout svých cílů. Díky jeho tvrdé práci a vizionářským myšlenkám se společnost Walt Disney Productions stala celosvětově uznávanou značkou a dodnes se jeho díla těší vysoké oblibě.

Takže pokud se ocitnete v situaci, kdy máte pocit, že selháváte a nic se vám nedaří, pamatujte si na příklad Walta Disneyho. Snažte se najít motivaci a nebojte se hledat nové způsoby, jak dosáhnout svých cílů. Každý úspěšný člověk totiž většinou prošel mnoha neúspěchy a těžkostmi, ale klíčem k úspěchu je neztrácet naději a nevzdávat se.

J.K. Rowlingová

Další inspirativní osobou s nelehkým osudem je autorka Harryho Pottera. J.K. Rowlingová je ikonickým příkladem toho, jak se můžeme naučit překonat neúspěch a dosáhnout svých snů. Před tím, než napsala Harryho Pottera, byla Rowlingová na mizině, rozvedená a sama na výchovu své dcery. Po mnoha neúspěšných pokusech o získání práce se rozhodla naplno věnovat psaní a vytvořila si nezlomný mindset, který ji utvrzoval v naplnění jejího snu. První kniha Harry Potter a kámen mudrců byla odmítnuta od 12 různých vydavatelů, než se konečně dočkala svého vydání. A dál už ten kouzelný příběh o Harrym zná asi každý…

Přestože Rowlingová v začátcích zažila mnoho neúspěchů, nikdy neztratila víru v sebe a svůj sen. Díky své vytrvalosti a odhodlání dokázala překonat mnoho překážek a nakonec se stala jednou z nejúspěšnějších spisovatelů všech dob. Její příběh nás učí, že i když se zdá, že všechno jde proti nám, můžeme v sobě samých najít sílu a pokračovat v cestě za svými sny.

Oprah Winfrey

U Oprah to od začátku nevypadalo na velký karierní start. Narodila se totiž do extrémně chudé rodiny v Mississippi a vyrůstala bez otce. V dětství trpěla fyzickým a sexuálním zneužíváním členy její rodiny a jelikož se o ní příliš nedokázala postarat její matka, tak jí často posílala k babičce, která se starala o její výchovu jak jen šlo. Často však musela Oprah kvůli špatné finanční situaci nosit šaty vytvořené z pytlů od brambor. Přestože měla Oprah nepříjemnou a trnitou cestu, tak se nevzdala a bojovala za své sny.

Po několika úspěšných letech jako televizní moderátorka, se přestěhovala do Chicaga, aby vedla pořad „AM Chicago“. Během několika měsíců se stal její pořad nejoblíbenějším v oblasti a brzy byl přejmenován na „The Oprah Winfrey Show“. Oprah se stala jednou z nejznámějších a nejúspěšnějších televizních osobností na světě, díky jejímu televiznímu pořadu, ale také díky jejímu rozhodnutí založit vlastní produkční společnost Harpo Productions.

Oprah byla silně angažovaná v charitativních aktivitách a podporovala řadu vzdělávacích a humanitárních projektů. Svým příkladem inspirovala miliony lidí po celém světě a její příběh ukázal, že pokud máte sen a jste ochotni tvrdě pracovat a nevzdávat se, můžete dosáhnout cokoliv.

Oprah Winfrey ukázala, že i když začnete z mála, tak pokud máte stanovený velký cíl, tak dokážete tvrdou prací a především vírou v sebe samého, že můžete překonat všechny překážky a dosáhnout jakéhokoliv úspěchu. Pro zajímavost majetek Oprah je nyní odhadován na 2,7 miliardy dolarů. Její příběh nás tedy učí, že nezáleží na tom, odkud pocházíme nebo jaké okolnosti nás ovlivňují, ale na tom, co si myslíme o sobě a jak jsme ochotni pracovat na svých snech.

Foto: Limithacker | databáze Canva

Seberozvojové otázky

Věřím, že nyní máte nový pohled na neúspěch. Zároveň doufám, že už vám je jasné, že je jedno v jaké době žijete, jakého jste pohlaví, kolik vám je let, nebo jakou máte barvu pleti. Pokud máte cíl, tak je jen na vás, abyste jej dosáhli. Pojďme si tedy položit pár otázek, které vám v aktuální situaci pomůžou objevit svůj vlastní potenciál a nekonečné možnosti.

Nyní se pojďme podívat na 10 silných otázek, které využívám u svých svěřenců, a které nám dokáží pomoci i při selhání:

  1. Co jsem se z tohoto selhání naučil? Jaké nové dovednosti jsem díky tomu získal?
  2. Co jsem mohl udělat jinak? Co bych udělal jinak, kdybych měl druhou šanci?
  3. Jaký mám plán, jak se z tohoto selhání dostat? Co mohu udělat, aby se mi to nepřihodilo znovu?
  4. Jaké další možnosti mám? Existují jiné cesty, jak dosáhnout toho, co chci?
  5. Co je pro mě nejdůležitější? Když se zaměřím na nový postup, mohu najít i novou motivaci a energii pro další pokusy.
  6. Kdo mi může pomoci? Mám okolo sebe lidi, kteří mě mohou podpořit a pomoci mi překonat tuto situaci? Případně kde bych takové našel?
  7. Co je v mé kontrole a co ne? Co mohu ovlivnit a co musím přijmout tak, jak to je?
  8. Jakou roli hrálo mé chování v tomto neúspěchu? Jak mohu své chování změnit, aby se mi to nestalo znovu?
  9. Jaký mám plán na sebekoučink v této situaci? Jaké jsou mé silné stránky, které mohu využít, abych z této situace vyšel silnější a odolnější?
  10. Co mohu udělat, abych se cítil lépe? Jaké aktivity mě baví a přinášejí mi radost a jak je mohu začlenit do svého života i v této náročné situaci?

Tyto otázky vám mohou pomoci získat větší porozumění pro to, co se stalo, a zlepšit svou sebe-reflexi. Můžete použít odpovědi, které jste si na ně dali, abyste vytvořili plán, jak se vypořádat se svým neúspěchem a posílit tak svou sebedůvěru. Zkuste se zaměřit na to, co můžete ovlivnit a najít tak nové cesty k dosažení svých cílů. Pokud máte pocit, že si s tím sami nevíte rady, můžeš se poradit s někým, kdo vám může poskytnout podporu, rady nebo mentoring. Tou osobou může být například kouč, mentor nebo v těch těžších případech terapeut. Nezapomeňte, že z neúspěchu můžete vyjít silnější a s vyšší sebedůvěrou, tedy v případě, že se dokáže z neúspěchu či selhání poučit.

Zároveň bych vám doporučil, abyste do svého života zavedli meditaci a pozitivní afirmace. Jsem přesvědčený, že pokud je budete na každodenní bázi aplikovat, tak vás aktuální selhání nezlomí, ale naopak posílí.

Doufám, že vám tento článek dopomohl k lepším zítřkům a přeji vám, abyste žili šťastný život bez zbytečných limitů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz