Hlavní obsah
Seberozvoj

Dechové techniky jako zbraň proti stresu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto databáze: Canva

Pravidelné aplikování dechových technik a meditace pomáhá v odbourávání stresu.

Každý z nás zažívá stres, ať už z pracovních nároků či jiných situací. Tělo pak spouští reakci přežití. V tomto článku se podíváme na několik technik, jak s tím pracovat a jak předcházet tomuto stavu.

Článek

Prvním krokem v boji proti stresu je uvědomit si, jak stres na naše tělo působí. Když se dostaneme do stresové situace, naše tělo spouští reakce, které nás mají chránit a udržet v chodu. Toto je fyziologická odpověď na stres, která se nazývá „boj nebo útěk“ nebo také „sympatikotonická odpověď“. Pojďme si tedy prohloubit naše znalosti o této reakci a naučit se, jak ji lépe zvládat.

Sympatikotonická odpověď

Sympatikotonická odpověď je reakce organismu na stresovou situaci. Jedná se o fyziologickou odpověď, která se projevuje aktivací sympatického nervového systému a vylučováním hormonů, jako je například adrenalin a noradrenalin. Tyto látky zvyšují srdeční frekvenci, krevní tlak, dýchání a štěpení glykogenu na glukózu, čímž organismus získává potřebnou energii k boji nebo útěku před nebezpečím. Sympatikotonická odpověď je tedy biologický mechanismus, který nám pomáhá přežít v nebezpečných situacích.

Jak na tuto reakci reagovat?

Sympatikotonická odpověď těla na stresové situace je přirozená a zcela normální. Nicméně, pokud se tato odpověď stává chronickou, může to vést k řadě zdravotních problémů, jako je vysoký krevní tlak, srdeční choroby, úzkostné poruchy a další. Proto je důležité naučit se, jak s touto situací pracovat a jak na ni reagovat. Existuje řada cvičení a technik, které mohou toto napětí v těle uvolnit a snížit tak hladinu stresových hormonů. Mezi tyto techniky patří kontrolované dýchání, meditace, jóga, tai chi, procházky v přírodě a mnoho dalších. Je důležité najít si techniku, která vám bude nejvíce vyhovovat a pravidelně ji praktikovat, aby se vaše tělo naučilo lépe zvládat stresové situace.

Zde je pár rad a tipů, jak ustát akutní stresovou situaci pomocí vlastního dechu:

1.) Box breathing, také známý jako čtvercové dýchání, je dechová technika používaná k uklidnění mysli a těla.

  • Technika spočívá v rytmickém nádechu a výdechu, který vedeme po dobu čtyř sekund a také stejně dlouhé pauze mezi nimi.
  • Postupně se prodlužuje délka nádechů a výdechů a také pauza mezi nimi, což umožňuje prohlubování relaxace a snižování úrovně stresu. Box breathing se často používá v různých terapeutických a meditačních praxích, stejně jako v profesionálním sportu nebo vojenských cvičeních pro zvýšení koncentrace a snížení úzkosti.

2.) Srdeční koherence je dechová technika, která pomáhá synchronizovat srdeční tep a dechový rytmus, čímž snižuje stres a zvyšuje celkovou pohodu. Tato technika využívá speciálního dechového rytmu a vizualizace pro dosažení tohoto stavu.

  • Začněte tím, že si najdete klidné místo, kde vás nebude rušit nikdo ani nic. Nyní se soustřeďte na svůj dech a snažte se dýchat hluboko a pomalu. Následně si představte, že vaše srdce je jako balón, který se plní a vyprazdňuje spolu s každým dechem.
  • Nyní začněte dýchat s rytmusem 6 nádechů a výdechů za minutu. To znamená, že budete nádechy a výdechy prodlužovat tak, aby každý nádech i výdech trvaly přibližně 5 sekund. Soustřeďte se na to, jak se váš hrudník pomalu zvedá a klesá s každým dechem.
  • Během této dechové techniky si můžete vizualizovat, jak proudí teplo a pozitivní energie z vašeho srdce do celého těla. Cílem je dosáhnout srdeční koherence, tedy stavu, kdy je srdeční rytmus stabilní a harmonický. Tento stav vám pomůže snížit hladinu kortizolu a dalších stresových hormonů v těle.

Srdeční koherence je skvělým způsobem, jak si zlepšit náladu, zvýšit energii a snížit úroveň stresu v těle. Tuto techniku můžete praktikovat kdykoliv a kdekoli, když si chcete odpočinout a nabrat novou sílu.

3.) Dechová technika 4-7-8 je jednoduchá dechová technika, která se zaměřuje na pomalé a hluboké dýchání, což nám pomáhá snížit hladinu stresu a uklidnit mysl. Technika spočívá v následujících krocích:

  • Zaujměte pohodlnou pozici a uvolněte svaly těla.
  • Pomalu a hluboce nadechněte nosem, a to po dobu čtyř sekund.
  • Zadržte dech a počítejte do sedmi.
  • Pomalu vydechněte ústy a to po dobu osmi sekund.
  • Opakujte celou sekvenci několikrát, dokud necítíte úlevu a uklidnění.

Tuto techniku můžete praktikovat kdykoliv během dne, ať už jste doma, v práci nebo na cestách. Pokud cítíte, že je vaše tělo v režimu stresu a potřebujete se uklidnit, dechová technika 4-7-8 je rychlým a efektivním způsobem, jak si uvědomit svůj dech a zpomalit svou mysl.

Foto: Databáze - Canva

Vizualizace dechové praxe.

S každým nádechem a výdechem můžeme ovlivnit svůj život. Dechové techniky jsou nástrojem, který nám umožňuje spojit svou mysl a tělo a dosáhnout tak harmonie a klidu. V dnešním hektickém světě, kde se s každým okamžikem zvyšuje náš stres a napětí, je důležité uvědomění, že máme moc nad tím, jak naše tělo reaguje na vnější vlivy. Použitím dechových technik můžeme našemu tělu pomoci relaxovat a znovu najít svou rovnováhu.

Změna neznamená nutně velký krok, stačí jen několik jednoduchých dechových cvičení. Od box breathing třeba po 4-7-8, nebo srdeční koherenci. Existuje i mnoho dalších technik, z nichž každá má své vlastní výhody. Ať už hledáte způsob, jak se uklidnit před důležitým setkáním, nebo chcete zlepšit kvalitu svého spánku, dechové techniky jsou skvělým způsobem, jak překonat stres, napětí a žít každý den o něco lepší život.

Tak si dejte pár minut volna, hluboce se nadechněte a vyzkoušejte některou z dechových technik, které jsem vám představil. Najděte si tu, která vám nejlépe vyhovuje a začněte ji pravidelně cvičit a aplikovat. S trochou trpělivosti a praxe se brzy naučíte ovládat svůj dech a dosáhnete pocitu klidu a rovnováhy. A tím, že zvládnete ovládat své vlastní emoce, se stanete silnější a sebevědomější verzí sebe sama.

Závěrem vám chci popřát úspěšný den a ať žijete život podle svých představ a bez zbytečných limitů.

Limithacker

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz