Hlavní obsah
Zdraví

Jak předejít bolehlavu a mít dostatek energie i v období vánočních večírků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Limithacker | Za hranice nemožného (databáze Canva)

Vánoční večírky, oslavy a party jsou zde!

Konec roku je nabitý příležitostmi a především večírky, kde je snadné lehce povolit uzdu našemu životnímu stylu. Pokud chcete mít dostatek energie i po náročné párty, tak dodržte následující rady.

Článek

Vánoční večírky, svařáček s přáteli, rodinná sešlost, Štěpánská jízda, nebo oslava nového roku. Příležitostí k rozvoji sociálních vazeb je mnoho a většinou u toho nechybí alkohol, nezřízená konzumace jídla a nedostatek spánku. V následujících řádcích se zkusíme podívat na to, jak si toto období co nejvíce užít a nenadělat příliš velké škody na naší osobní pohodě a fyzickém komfortu.

| Rady a tipy |

Foto: Limithacker | Za hranice nemožného (Databáze Canva)

Večírek

Období před večírkem:

  • Spánek

Těšíš se na pořádnou jízdu s tvými blízkými? Tak se na to pořádně vyspěte. Spánek je jednou z lidských činností, která je nesmírně podceňovaná. Většina lidí si v při prvních náznacích nedostatku času ukrajují právě ze spánku a to je právě to nejhorší, co můžou udělat. Jestli tedy víte, že se do dvanácté nevrátíte a nejspíš padne i pár kol vašeho oblíbeného drinku, tak spánek rozhodně nepodceňte.

Spánková deprivace nám totiž v těle navyšuje hormon ghrelin, který signalizuje hlad a stimuluje chuť k jídlu, proto máme v nočních hodinách tak rádi hladová okna. Zároveň se nám potlačuje hormon leptin, který našemu tělu říká kdy jsme sytí. To je zase důvod proč jsme u hladového okna i dvakrát za večer.

Zároveň se nám nedostatek spánku projevuje i na výběru potravin. Jídlo, které má vysoký obsah cukru je najednou lákavější a mohli bychom se po něm utlouci. Našemu mozku se totiž tyto lákadla jeví jako jednoduchý zdroj energie, po které zrovna tolik touží. Pokud však podobných akcí bude více, tak není divu, že máme na jaře značný příbytek na váze.

Rada tedy zní: Chcete-li pařit do rána, tak se na to kvalitně vyspěte díky. Nebál bych se ani krátkého šlofíka před akcí. Obrátíte tak hormony na svou stranu.

  • Pohyb

Fyzická aktivita je jednou ze zásadních esencí našeho života, pokud tedy vím, že budu hodovat a ponocovat, tak je velmi pravděpodobné, že další den to bude značně těžší. Dopřejte si tedy fyzickou aktivitu před akcí a to ze dvou důvodů. Další den si dáte jako odpočinkový a zároveň je ze studií prokázané, že již 45 min intenzivního cvičení nám zvýšilo rychlost našeho metabolismu a to až po dobu 14 hodin. Zároveň cvičení může zlepšit glykemickou odpověď na jídlo a pití s větším obsahem cukru. Tělo tedy bude efektivnější a lépe připravené na tvé neočekávané podněty.

Rada tedy zní: Bez tréninku není šampiona.

  • Strava

To, že strava je nedílnou esencí našeho života asi víme všichni, ale co tedy jíst, když víme, že nás čeká náročný večer? Snídaně je základ dne. Platí to vlastně každý den, ale v tento moment bych řekl, že ještě dvakrát tolik. Není totiž snídaně jako snídaně… První jídlo dne nám totiž výrazně určuje pocit hladu a sytosti i během zbytku dne. V případě, že si dáme snídani založenou na sacharidech, tak je více než pravděpodobné, že si rozhodíme hladinu glukózy v krvi a naše chutě budou pracovat o něco více, než kdybychom si dali snídani postavenou na bílkovinách.

Pokud chcete, aby vaše tělo během párty fungovalo na maximální možný potenciál, tak postavte snídani z většího množství na bílkovinách, tucích a vláknině. Například vejce, slanina, kyselé okurky a plátek kvalitního chlebu s máslem je rozhodně lepší jako loupák s marmeládou.

Rada na závěr: Těsně před odchodem na večírek si dopřej lžíci jablečného octa s vodou. Tento tip snižuje výkyvy hladiny cukru až o 30 %.

Foto: Limithacker | Za hranice nemožného (Databáze Canva)

Voda s citronem

Během večírku

  • Konzumace nápojů a jídla

Věděli jste, že náš mozek je celkem loudal? Trvá mu totiž zhruba 15 minut než si uvědomí, že konzumuje potravu. Zkuste si tedy během večera konzumaci jídla užít, ale zase to ani příliš nepřehnat. Řekl bych to tak, že všeho s mírou a vědomě.

Zároveň byste se měli naučit jeden jednoduchý zvyk, kterým je sklenice vody ke každému pohárku alkoholu. Alkohol je sice zdrojem uvolnění a dobré nálady, ale zároveň je pro naše tělo toxin, kterého se chce zbavit. Během tohoto procesu tedy k odbourávání potřebuje vodu a to buď z našich běžných zdrojů, nebo ji doplníme během večerní konzumace. To, že se po propařené noci cítíme jak seschlá švestka a v ústech máme jak na Sahaře je tedy zapříčiněno nedostatečnou hydratací vašeho organismu.

Rada zní: Ke každému jídlu přistupujte jako k degustaci a nezapomínejte, že je dobré organismus lehce přepít čistou vodou.

Foto: Limithacker | Za hranice nemožného (databáze Canva)

Minerály, vitamíny a voda

Po párty

Chápu, že jsi po akci v lehce zábavném stavu a již se těšíš do postele, ale zkus si vypěstovat jednoduchý návyk, který ti možná zachrání další den.

Aby tě ráno nebolela hlava, tak si ještě před spaním dej velkou sklenici vody. Doplň vitamín C, který by měl pomoci odbourávat alkohol a také suplementuj své tělo hořčíkem. Hořčík pomáhá s uvolněním svalů a má vliv na správné fungování nervové soustavy.Budeš mít díky němu kvalitnější spánek.

Rada na závěr: I přesto, že uděláš vše podle tohoto postupu, tak je fajn dopřát si další den blahodárný odpočinek. Tvé tělo to bude potřebovat, tak k němu buď laskavý a dopřej mu to.

Mějte se fajn, užívejte života a žijte život bez zbytečných limitů!

S pozdravem,

Anketa

Účastníte se rádi vánočních večírků?
Ano, je to nejlepší část roku.
50 %
Účastním se jich pouze z povinnosti.
0 %
Nevyhledávám je, ale neříkám, že bych na ně nikdy nešel.
50 %
Nesnáším je a neúčastním se jich.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Zdroje:

https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.2005143

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7796781/

https://academic.oup.com/ajcn/article/109/5/1302/5435774?login=false

https://www.youtube.com/watch?v=bEbtf7uS6P8

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20497950/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21311363/

Zdroj fotek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz