Hlavní obsah
Zdraví

Bezpečné otužování a jeho pravidla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Limithacker | Za hranice nemožného

Otužování v řece

Otužování je trend, ale zároveň i velmi prospěšná činnost. Dnes vám tedy povím jak bezpečně a zdravě začít.

Článek

Ať už se chcete začít otužovat z jakéhokoliv důvodu (lepší imunita, odbourávání stresu, lepší regenerace, …), tak je důležité dodržovat základní bezpečnostní pravidla a zdravotní doporučení.

Proč se vůbec o bezpečnosti bavím? Jelikož jen malé množství lidí chápe podstatu hormeze a jde do otužování tak trochu bezhlavě. V základu je důležité přijmout fakt, že otužování je ve svém principu pro naše tělo stres. Pokud ho je příliš, tak se to na našem těle projeví. V případě otužování můžeme říci, že po dvou hodinách v ledové vodě můžeme zemřít. Stejné by to bylo, i kdybychom hodinu museli sprintovat. Naše tělo toto extrémní přetížení prostě nepřežije. Proces hormeze je tedy záměrné vystavení určitému stresoru (otužování, sport, saunování) a to po dobu, která je přínosná pro naše tělo.

Teď již tedy víme, že se během otužování stresujeme, ale kde je ta přínosná míra? To je velmi dobrá otázka, na kterou nemáme jednoduchou odpověď. Každý jsme jiný a každý máme tuto míru odlišnou. Zároveň záleží na mnoha dalších vlivech, jako je naše psychická pohoda, energie nebo forma otužování. Zkusme se tedy držet těchto doporučení:

1.) Otužujme se postupně a dbejme na přirozenou adaptaci. Může to znamenat, že se otužujeme ve venkovním prostředí od září či října. Zároveň, že se vystavujeme studené sprše, a to třeba i jen lokálně.

2.) Dejme otužování určitou míru pravidelnosti. Tedy třeba dvakrát týdně ve venkovním prostředí a každý den na 15 s ve sprše.

3.) Berte ohled na svou energii, u žen na svůj cyklus, psychiku. Nevystavujme se chladu pro výkon, ale spíš pro pocit.

4.) Dbejte na bezpečnost. Má to dvě roviny a to, že ve venkovním prostředí mějte pro plavání plovák, najděte si někoho k sobě a nevystavujte se příliš nebezpečným tokům. Nikdy nevíte, co se může stát. Druhou rovinou je, že byste neměli přeceňovat své síly a nedělat aktivity ohrožující život. Tedy plavání pod ledem nebo překonávání časových rekordů.

5.) Mějte zodpovědný přístup a naslouchejte svému tělu. Hlídejte si svůj zdravotní stav a pozorujte, co vám voda přináší. Dbejte na intuici a nehrajte si hned na Wim Hofa.

Tak kdy vyrážíte objevovat harmonii svého těla i mysli?

Pokud to s otužováním myslíte vážně, nebo chcete začít opravdu bezpečně a zdravě, tak mám pro vás jeden super tip, kterým je workshop Za hranice nemožného, který proběhne v nádherném prostředí Augustiniánského domu v Luhačovicích. Na tomto workshopu se podíváme na dechové techniky, otužování a zajdeme si i do sauny.

Více informací na: Za hranice nemožného

Mějte krásný den, bez zbytečných limitů. S pozdravem,

Limithacker

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz