Hlavní obsah
Zdraví

Návod na silnou imunitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Limithacker | Za hranice nemožného

Během podzimu a zimy se nám rozjíždí různé nachlazení a chřipečky, dnes si tedy povíme o tom jak onemocněním předcházet, jak s nimi bojovat a také zabrouzdáme do tématu účinnosti antibiotik.

Článek

V dnešní době se v lecčem lišíme od našich předků a nemusíme jít ani daleko do minulosti. Jeden z velkých rozdílů vidím v naší rezistenci, která je do velké míry snížena díky naší pohodlnosti a komfortu. Jen si vezměte třeba takovou odolnost na chlad. Můj pra pra pradědeček určitě neměl tak skvělou péřovou bundu, která by jej ochránila od nástrah mrazu, a to nemluvím o tom, že tehdejší prostředí bylo o nějaký ten stupeň mrazivější. Zároveň je dosti pravděpodobné, že teplou vodu neměl každý den jako já, a vlastně je možné, že by byl rád, pokud by vůbec nějakou teplou vodu měl. Zároveň naši předci neměli tak dobrou hygienu, a právě i proto museli být více odolní vůči různým biologickým nástrahám. V dnešní době jsme tedy čím dál více zkřehnutí a náchylní na onemocnění.

Jak to tedy změnit?

Můžeme své tělo naučit odolnosti díky procesu známému jako HORMEZE. Hormetický efekt nebo též hormetická reakce je pozitivní biologický proces, který probíhá působením určitého vnějšího vlivu na náš organismus. Tento vliv se ve větším množství může stát pro tělo negativním a může ho poškodit. Pokud však tento vliv bude na tělo působit v přiměřené dávce, tak si v těle budujeme rezistenci a stáváme se odolnějším. Mezi nejběžnější hormetické stresory, které pro nás můžou mít značný pozitivní vliv, můžeme zařadit saunu, sport a otužování.

21. století

I přesto, že bychom neměli zapomínat na fakt, že naši biologickou schránku děláme díky výdobytkům dnešní doby (topení, klimatizace, internet, zásilková služba, telefony, atd…) čím dál tím měkčí, tak je dobré dobu i přijmout. Je mnoho věcí, které nám značně prodlužují život, a to i farmaceutický průmysl a rozvoj lékařství. Ne, nejsem propagátor užívání léků, ale když už žijeme v době, která nám je umožňuje, tak je dobré o nich něco vědět a mít k nim zdravý přístup.

Jak si tedy nastavit zdravý přístup? Já to mám nastavené zhruba takto:

  • V PRVNÍ ŘADĚ JE DŮLEŽITÁ PREVENCE. Tím myslím vlastní péči o naše tělo i mysl. Správná mentální hygiena i dostatek prostoru pro regeneraci těla je prostě základ. Patří sem stravování, fyzická aktivita, spánek, ale i vystavování se teplu či chladu. PÉČE O SEBE JE TEDY ZÁKLAD.
  • Pokud chci ke své péči přispět i nějakými doplňky, tak já sám užívám hořčík, zinek, déčko, omegu a nějaký multivitamin. Je to obecná kombinace, která neuškodí a většina z nás má těchto minerálů a vitamínů nedostatek. Nutnost to však není a je možné, že je dokážete syntetizovat v dostatečném množství z potravy, což je samozřejmě nejlepší.
  • Když už cítíte začátek nějaké nemoci, tak se pokuste zvolnit, to tedy znamená dostatečně odpočívat a obrátit se trochu do historie k našim předkům, kteří měli mnoho zajímavých receptů pro lehčí průběh nemoci. Potraviny jako česnek, cibule, med, kysané zelí nebo silný vývar z kostí by tedy neměly chybět ve vašem jídelníčku. Zároveň si uvařte i kvalitní bylinkový čaj, s kterým vám bude dobře u nějaké knihy či přímo při pocení pod peřinou.
  • Když už se vám něco rozjíždí, tak si dopřejte vitamínu C a D a minerálů zinku a selenu. Je také dobré využít bylinných preparátů s obsahem hlívy ústřičné, beta-glukanů, echinacey a šípku, případně probiotik na posílení naší obranyschopnosti.
  • Když už je potřeba trochu té odbornější péče, tak diagnózu nechávejte vždy na odborníkovi. V dnešní době se většině z nás zvyšuje rezistence vůči antibiotikům a to především kvůli jejich nadužívání. Antibiotika často vysazujeme po prvním příznaku zlepšení stavu a následně si ušetřené množství sami nasazujeme i při banálních nemocech. Tento postup se tedy znatelně míjí účinkem a existují predikce, že v roce 2050 bude rezistence na antibiotika stát až za 10-ti miliony úmrtí ročně. Mějte na paměti, že je dobré omezovat přísun zbytečného užívání farmaceutických preparátů, ale v době nejnutnější potřeby je nutné dodržet předepsaný postup. Zároveň je vhodné nekonzumovat léky, které jsou již prošlé. Nevypotřebované léky vracejte do lékáren, kde je umí správně zlikvidovat a nedostanou se do nepovolaných rukou.

Závěrečné shrnutí a rady pro lepší imunitu a zdravější život:

  • Začínejte den studenou sprchou.
  • V chladném období se vystavujte 1-3x za týden chladu ve venkovním prostředí.
  • Využívejte 1-2x za týden saunu.
  • Mějte dostatek vitamínu a minerálů.
  • Stravujte se dle SLS a případně dolaďujte dle metabolického genotypu.
  • Optimalizujte se dle cirkadiánní rytmů.
  • Myslete na kvalitní regeneraci fyzickou i mentální.
  • Aplikujte dechové techniky.

Pokud se chcete rozvíjet v oblasti životního stylu, seberozvoje a zajímají vás další rady, tak můžete se mnou být v kontaktu i na sociálních sítích, kde mě naleznete pod jménem Limithacker.

Případně se můžeme setkat v Luhačovicích na workshopu - Za hranice nemožného, kde tato témata budou hrát také důležitou roli.

Mějte se hezky a žijte život bez limitů!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz