Hlavní obsah

Jak začít s otužováním a to krok za krokem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Limithacker | Za hranice nemožného

Otužování ledem je jeden z nejnáročnějších typů otužování

Otužování má i díky popularitě Wim Hof metody čím dál více stoupenců. Pokud se chcete otužování také začít věnovat, tak mám pro vás návod jak začít a to krok za krokem.

Článek

Otužování je skvělá věc, která má mnoho přínosů pro naše fyzické i mentální zdraví. Mějme však na mysli, že pokud začínáme, tak je naslouchání svému tělu jednou z nejdůležitějších aspektů dlouhodobého a zdravého otužování.

Jedním z prvních kroků je postupná adaptace

Venku je teplota okolo nuly a vy musíte na nákup či na kratší trasu pěkně po svých? To je ideální příležitost, jak se pomalu začít adaptovat. Že nevíte jak? No přeci tím, že se nebudete oblékat více než je potřeba a to především v případě, že budete mít i nějaký ten pohyb. Buď vyměníte péřovou bundu za větrovku, nebo třeba bundu vynecháte úplně. U kalhot zase můžete vyrazit třeba jen v tenkých šusťácích. Pamatujte však, že i u otužování vzduchem je potřeba nepřecenit síly. Takže to, že má někdo tendence vyrazit na Sněžku jen v kraťasích a žabkách je tak trochu bláznovství. Pokud vyrážíte na delší tůru a chcete se otužovat vzduchem, tak mějte náhradní kusy oblečení vždy s sebou v batohu.

Zároveň postupná adaptace platí i během celého roku. Mělo by to tedy vypadat zhruba tak, že se v přírodních tocích koupete jak v létě tak zimně a to bez nějaké větší časové prodlevy.

Otužování ve sprše

Dalším krokem, který je vhodné na začátku absolvovat, abyste se hned nevrhli do zamrzlého jezera je studená sprcha. I zde můžeme pamatovat na to, že intenzita od prvních pokusů nemusí být úplně razantní, ale spíše pozvolná. Nevynakládejte si to však tím způsobem, že se budete sprchovat ve vlažné vodě. Pokud na sebe pouštět jen vlažnou sprchu, tak to na vás nebude mít žádný vliv a také nikdy nepřekonáte sami sebe. Pozvolnost v tomto případě znamená otužovat se například lokálně, nebo po kratší časový úsek. Tedy 15 vteřin, poté 30 sekund a nakonec třeba tři minuty.

Má rada je taková, že až se budete cítit, tak začnete od končetin, klidně dýchejte a postupně otužte do 1 minuty celé tělo. Zároveň to zkoušejte aplikovat ráno, jelikož ráno dělá den a tvoří šampióny.

Venkovní otužování nebo ledová káď

Pokud cítíte, že už jste dostatečně připravení na to vyrazit do toho nejostřejšího prostředí, tak mějte na paměti jednu zásadní věc a tou je napojit se na své vlastní tělo. V první řadě nejde o výkon, ale o to mít z otužování benefity a přínos. Mezi obecné doporučení tedy platí, že v ledové vodě neplaveme:

  • déle než 20 minut ve vodě chladnější než 15 °C,
  • déle než 10 minut ve vodě chladnější než 10 °C,
  • déle než 5 minut ve vodě chladnější než 4 °C.

Samozřejmě jsme každý naprosto jedinečnou bytostí a reakce na chlad je velmi individuální. Tím pádem platí ještě jedno pravidlo a to říká, že bychom ve vodě neměli dospět do stádia, kdy máme nezastavitelný třes. V tento moment se již začínáme hodně podchlazovat a je potřeba se zahřát.

Lehký třes je v pořádku a není potřeba jej extrémně potlačovat, dokonce je přirozený, jelikož naše tělo jednoduše chce ohřívat svaly, ale neměl by trvat ještě dvě hodiny po otužování. To už je velmi varovný signál, že jsme to s otužováním přehnali a do příště se musíme ponaučit.

Po otužování se snažte zahřát přirozeným pohybem a i osušení můžete nechat na větru. Teprve poté se začněte pozvolna oblékat. Horký čaj pijte po malých doušcích a užívejte si pocity, které po otužování přichází.

Pravidelnost

Pokud to s otužováním myslíte vážně tak myslete i na pravidelnost. První hmatatelné výsledky budete pozorovat zhruba do měsíce, ten euforický pocit po, je však stejně nepřekonatelný a dostaví se okamžitě. Do vody tedy choďte zhruba takto:

  • 1 až 3 krát týdně dle stupně otužilosti na venkovní tok či do ledové kádě.
  • Klidně každý den do studené sprchy.
  • Otužování vzduchem můžete aplikovat také zhruba 1 až 2 krát týdně.
  • Lokální otužování ledem je bez omezení.

Nyní je tedy nejlepší čas začít. Pokud byste se chtěli do otužování ponořit ještě hlouběji, tak doporučuji workshop: Za hranice nemožného, kde se dozvíte více o otužování, dechových technikách a také si zajdeme do sauny.

Více informací najdete na: Za hranice nemožného

Mějte krásný den, bez zbytečných limitů a omezení. S pozdravem,

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz