Hlavní obsah
Zdraví

Otužování | Na cestě k lepšímu životu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Limithacker | Za hranice nemožného

Sporthacking workshop a praktikování otužování v ledu.

Nejspíš jste již někdy slyšeli o otužování v rámci benefitů na naše fyzické tělo. Nyní však půjdeme trochu do hloubky. Podíváme se na otužování jako na cestu k lepším návykům a práci s myslí.

Článek

Všichni máme společnou jednu věc - chceme žít šťastný a spokojený život. Otužování je jeden z návyků, který nám k tomu může dopomoci.

Když se narodíme, tak nám bohužel nikdo do kolébky nedá návod, jak toho úspěšného života dosáhnout. Prostě žijeme, děláme chyby, zápasíme sami se sebou a jednoduše se snažíme přežít. A někdo je v životě šťastnější více a někdo je naopak utopen v destruktivních myšlenkách. Čím to však je, že jeden člověk cítí spokojenost, i když není bohatý, známí a populární a naopak člověk, který dosáhne všeho trpí depresemi, propadá alkoholu, drogám a chce skončit s životem? Má to několik klíčových důvodů a já vám o pár z nich povím.

Jedním z faktorů proč jsme v životě úspěšní, spojení a šťastní je naše dětství a vzorce, které si z něj odneseme. Tento faktor je na dlouhé zkoumání sebe sama a často odemyká dveře, za kterými jsou schované nepříjemné tajemství. Dalším z faktorů je naše myšlení. Buď jsme nastaveni růstově, jsme tvůrci a režiséry svého života, nebo nás ovládá okolí a jsme zaseknutí na jednom místě. Tím posledním faktorem, o kterém chci mluvit (je jich ještě mnohem více) je naše fyzické tělo. Můj známí Honza Vojáček o něm mluví jako o biostroji, tedy dokonalému biologickému konstruktu, který ovlivňuje jak naše emoce, myšlení, touhy, potřeby, tak i náš výkon a pocity. Náš biostroj je vlastně takovým filtrem mezi vnitřním a vnějším okolím a to jestli funguje správně závisí na tom, zda mu dáváme správné příkazy. Náš život je totiž složen z návyků a naše návyky ovlivňují to, jakou cestou se vydáme. Jestli cestou spokojenosti, nebo skepse.

Návyk jménem - otužování

A právě teď se dostáváme k tomu, že otužování je jedním z návyků, který z nás může udělat úspěšnější a spokojenější lidi. A hned vám vysvětlím proč…

Otužování má mnoho různých forem. Známe otužování ve sprše, venkovní otužování na zamrznutém rybníku, nebo třeba otužování vzduchem. Pro tento článek si však můžeme klidně vystačit i s otužováním pomocí studené sprchy. Věřte, že i voda z kohoutku je dostatečně studená na to, abychom naše tělo dostali do mírného nekomfortu. A o to vlastně jde. Otužování je totiž návyk, který ve sprše můžeme provádět každý den a to nejlépe ráno, kdy se nám opravdu chtít nebude. Pokud však půjdeme, tak si v mozku budujeme něco, co můžeme pojmenovat jako okruh vítěze.

Okruh vítěze je vlastně naše mentální nastavení, kterému říkáme hned po ránu, že se umíme překonat, že umíme jít do akce, že umíme vystoupit z komfortní zóny. Jít se hned po ránu otužit je vlastně malé vítězství, které nás může dovést k těm velkým. Navíc nám to vyplavuje hormony spojené se štěstím, radostí a sebedůvěrou a co víc do nového dne potřebujeme? Věřte, že nastavení, které si vytvoříme po ránu tvoří celý náš den, měsíc, rok a nakonec i život.

Zkuste tedy s otužováním začít a to hned, protože lepší příležitost již nikdy nebude. Mějte skvělá rána a nebojte se vykročit za hranice svých možností.

S pozdravem,

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz