Hlavní obsah
Jídlo a pití

Zlaté mléko - horký nápoj, který má téměř „superschopnosti“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Limithacker | Za hranice nemožného

Golden milk

Především během podzimu a zimy je příjemné zahřát se u horkého nápoje. Dnes si o jednom výborném nápoji povíme. Tento nápoj je znám jako zlaté mléko a má pro náš organismus mnoho příznivých účinků.

Článek

Golden milk, Kurkuma latté či Zlaté mléko

Tento původem indický nápoj je plný antioxidantů a vaše tělo jej zajisté ocení, jelikož je to doslova elixír zdraví. A věřte, že nejsem daleko od pravdy, jelikož i východní ájurvédská medicína tento nápoj doporučuje na mnoho neduhů, především při nachlazení, problémech s trávicím traktem nebo i astmatu. Zároveň jsou tomuto nápoji přisuzovány značné antioxidační účinky. Ač je tento nápoje znám především ve východní koutech našeho světa, tak se jeho obliba začínaná značně rozšiřovat i směrem na západ. Jeho příprava je v celku snadná a stačí mít pouze několik základních surovin a připraví jej vskutku každý.

Foto: Limithacker | Za hranice nemožného

Suroviny na zlaté mléko

Pro přípravu budete potřebovat tyto suroviny:

  • Jakékoliv mléko, ale pro lepší chuť doporučuji mandlové
  • Kurkuma
  • Ghí nebo kokosový olej
  • Med
  • Skořici

Již těchto pět surovin vytvoří vynikající nápoj, avšak můžeme pokračovat ještě na vyšší úroveň přidáním těchto surovin:

  • Kardamom
  • Zázvor
  • Černý pepř
  • Cayennský pepř
  • Špetka soli

Jaký je postup přípravy 1 hrnku nápoje?

Na 500 ml mléka dejte 1-2 lžičky mleté kurkumy, 1 lžičku skořice, 1 lžičku zázvoru, špetku cayennského nebo černého pepře, špetku soli, 1 lžičku kokosového oleje a 1 lžičku medu. Kromě medu všechny suroviny promíchávejte v hrnci a pozvolna přiveďte k varu. Pokud cítíte při ochutnávání nahořklou chuť , tak je potřeba mléko ještě chvíli povařit. Jak bude nápoj hotov, tak jej nechejte chvíli ochladnout a poté přimíchejte ještě med. Mějte na paměti, že nápoj nesmí být příliš horký, abyste neztráceli cenné látky z medu. Zároveň mějte na mysli, že pokud použijete cayenský pepř, tak bude mléko lehce pikantní a nemusí to vyhovovat třeba dětem.

Jak často můžeme zlaté mléko pít?

No klidně i dvakrát denně! Po ránu vás tento nápoj hezky probere a nakopne a večer vám u něj bude natolik příjemně, že vám uvolní a uklidní mysl. Bude se vám tedy velmi dobře usínat. Jsou studie, které nám říkají, že pálivé pokrmy jsou spouštěčem hormonu spojených se štěstím. Můžeme tedy říci, že pijeme i trochu toho tekutého štěstí. Krom toho pikantnost pomáhá lépe prokrvit organismus a tedy i zahřát. Tento nápoj je tedy velmi dobrý například po otužování, o kterém jsem tu již také něco napsal. Již máte nachystané suroviny?

Pokud vás zajímá více podobných tipů, tak mě můžete sledovat i na sociálních sítích, aby vám nic neuteklo. Jsem na nich pod přezdívkou Limithacker. Pokud chcete s něčím v oblasti životního stylu poradit, tak mě můžete kontaktovat přes webové stránky www.limithacker.cz nebo se s vámi potkám v Luhačovicích na workshopu, který je určen zdravým návykům a lepšímu životnímu stylu.

Mějte se krásně a žijte život bez limitů.

Anketa

Vyzkoušíte tento nápoj i vy?
Určitě ANO!
70,4 %
Možná ano.
7,4 %
Nejsem si jistý.
3,7 %
Určitě NE.
18,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz