Článek
Golden milk, Kurkuma latté či Zlaté mléko
Tento původem indický nápoj je plný antioxidantů a vaše tělo jej zajisté ocení, jelikož je to doslova elixír zdraví. A věřte, že nejsem daleko od pravdy, jelikož i východní ájurvédská medicína tento nápoj doporučuje na mnoho neduhů, především při nachlazení, problémech s trávicím traktem nebo i astmatu. Zároveň jsou tomuto nápoji přisuzovány značné antioxidační účinky. Ač je tento nápoje znám především ve východní koutech našeho světa, tak se jeho obliba začínaná značně rozšiřovat i směrem na západ. Jeho příprava je v celku snadná a stačí mít pouze několik základních surovin a připraví jej vskutku každý.
Pro přípravu budete potřebovat tyto suroviny:
- Jakékoliv mléko, ale pro lepší chuť doporučuji mandlové
- Kurkuma
- Ghí nebo kokosový olej
- Med
- Skořici
Již těchto pět surovin vytvoří vynikající nápoj, avšak můžeme pokračovat ještě na vyšší úroveň přidáním těchto surovin:
- Kardamom
- Zázvor
- Černý pepř
- Cayennský pepř
- Špetka soli
Jaký je postup přípravy 1 hrnku nápoje?
Na 500 ml mléka dejte 1-2 lžičky mleté kurkumy, 1 lžičku skořice, 1 lžičku zázvoru, špetku cayennského nebo černého pepře, špetku soli, 1 lžičku kokosového oleje a 1 lžičku medu. Kromě medu všechny suroviny promíchávejte v hrnci a pozvolna přiveďte k varu. Pokud cítíte při ochutnávání nahořklou chuť , tak je potřeba mléko ještě chvíli povařit. Jak bude nápoj hotov, tak jej nechejte chvíli ochladnout a poté přimíchejte ještě med. Mějte na paměti, že nápoj nesmí být příliš horký, abyste neztráceli cenné látky z medu. Zároveň mějte na mysli, že pokud použijete cayenský pepř, tak bude mléko lehce pikantní a nemusí to vyhovovat třeba dětem.
Jak často můžeme zlaté mléko pít?
No klidně i dvakrát denně! Po ránu vás tento nápoj hezky probere a nakopne a večer vám u něj bude natolik příjemně, že vám uvolní a uklidní mysl. Bude se vám tedy velmi dobře usínat. Jsou studie, které nám říkají, že pálivé pokrmy jsou spouštěčem hormonu spojených se štěstím. Můžeme tedy říci, že pijeme i trochu toho tekutého štěstí. Krom toho pikantnost pomáhá lépe prokrvit organismus a tedy i zahřát. Tento nápoj je tedy velmi dobrý například po otužování, o kterém jsem tu již také něco napsal. Již máte nachystané suroviny?
Pokud vás zajímá více podobných tipů, tak mě můžete sledovat i na sociálních sítích, aby vám nic neuteklo. Jsem na nich pod přezdívkou Limithacker. Pokud chcete s něčím v oblasti životního stylu poradit, tak mě můžete kontaktovat přes webové stránky www.limithacker.cz nebo se s vámi potkám v Luhačovicích na workshopu, který je určen zdravým návykům a lepšímu životnímu stylu.
Mějte se krásně a žijte život bez limitů.