Hlavní obsah
Cestování

Skalní útvar Ďáblova prdel je tahákem České Kanady. Vydejte se k ní přes Štrpské pleso

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lina Klimarová

Slyšeli jste o atypickém skalním útvaru Ďáblova prdel? Jestli ne, udělejte si výlet do České Kanady, která toho umí nabídnout ještě mnohem víc. Mám pro vás tip na trasu, kterou ocení dospělí i děti.

Článek

Při tvorbě názvu hrála velkou roli lidská představivost

Až vás někdo zase pošle do pr…, směle vyražte a ještě mu poděkujte. Atypický skalní útvar Ďáblova prdel v České Kanadě totiž rozhodně stojí za vidění, a to za každého počasí. Tento kuriózní žulový masiv najdete na Jindřichohradecku nedaleko Kunžaku. Můžete se k němu vydat hned několika směry.

Už na první pohled je jasné, že Ďáblova prdel získala svůj název díky svému netradičnímu tvaru. Lidská představivost je zkrátka nekonečná. Pro zajímavost, místní mu často familiárně přezdívají Prdel světa. Ať tak, či tak, tento unikátní kámen přitahuje mnoho turistů, kteří sem přijíždějí nejen kvůli jeho zajímavému tvaru, ale také kvůli krásné okolní přírodě České Kanady.

Foto: Lina Klimarová

Nádherná Česká Kanada. Foceno u Štrpského plesa.

K Ďáblově prdeli se dostanete dvěma směry

Chcete si vyšlápnout k Ďáblově prdeli? První možná trasa začíná u samoobslužného výčepu Hron, který se nachází ve vesnici Nový Svět. Po zaparkování se vydáte na přibližně kilometr dlouhou cestu, která je většinou vhodná i pro kočárky. Pouze posledních 100 metrů budete muset zvládnout pěšky, ale i menší děti to hravě zvládnou. Tato kratší a pohodlnější cesta vás zavede přímo k našemu cíli – Ďáblově prdeli.

Mapa trasy číslo 1: https://mapy.cz/s/nanatonapa

Foto: Lina Klimarová

Rozhledna a Lesopark U Jakuba.

Já osobně jsem se k Ďáblově prdeli vydala druhou možnou trasou, která je delší a která vede od placeného parkoviště Valtínovský mlýn. Právě na tomto parkovišti začíná naučná stezka na Ďáblovu prdel, která má hned několik velmi zajímavých a oku lahodících zastavení. Prvním z nich je Lesopark a Rozhledna U Jakuba, kde najdete také občerstvení a spoustu atrakcí pro děti, takže se zde nebudou nudit ani ti nejmenší z vaší turistické výpravy.

Foto: Lina Klimarová

Štrpské pleso.

Až se pokocháte výhledy z rozhledny, vydejte se k dalšímu bodu, kterým je Štrpské pleso s P v názvu. Opravdu nejsme na Slovensku! Jedná se o nádherně zrevitalizovaný rybník uprostřed lesů České Kanady. Od Štrpského plesa je to coby kamenem dohodil ke Kaskádám rybníků – ty stejně tak jako Štrpské pleso oplývají fotogenickými dřevěnými moly, kládami nebo velkými žulovými kameny.

Foto: Lina Klimarová

Fotogenické Kaskády rybníků.

Od Kaskády rybníků se již dostanete k zaslouženému cíli, kterým je právě Ďáblova prdel. Nezapomeňte si zde udělat fotku, klidně rovnou několik, protože to stojí za to!

Mapa trasy číslo 2: https://mapy.cz/s/natukameja

Máte-li smysl pro humor, k Ďáblově prdeli se vydejte alespoň jednou za život

Osobně si myslím, že výlet na Ďáblovu prdel je skvělým tipem pro všechny milovníky přírody a netradičních zážitků. Zvlášť máte-li smysl pro humor, tento výlet pro vás bude jako za odměnu.

Foto: Lina Klimarová

Ďáblova prdel.

Obě dvě trasy k tomuto atypickému skalnímu útvaru jsou navíc nenáročné, takže je určitě zvládnou i děti. Jestliže ale máte opravdu malé ratolesti, vydejte se k Ďáblově prdeli raději ze směru od samoobslužného výčepu Hron. Úsek od Kaskády rybníků je totiž velmi strmý.

Česká Kanada je kamennými útvary doslova posetá

V České Kanadě najdeme i další kamenné útvary, které jako by vyprávěly příběhy dob minulých. Patří mezi ně například Kamenný stůl, který se skrývá v hlubokých lesích mezi osadami Kunějov a Kunějovské samoty. S největší pravděpodobností jde o kamenný památník z předhistorické doby, tzv. megalit.

Foto: Lina Klimarová

Další kameny České Kanady.

Dalším zajímavým kamenným útvarem České Kanady je Ďáblův chléb. Tento žulový balvan najdete přibližně v polovině trasy, která vede po červené turistické značce ze Zvůle k osadě Na Jitrách. U Horního Radíkova se zase nachází Filipovy kameny. O tomto seskupení obřích balvanů v korytu potoka se traduje, že zde kdysi býval kultovní okrsek.

Zdroj:

Autorský text

https://www.navylet.cz/cs/cil/skalni-utvar-dablova-prdel

https://www.jiznicechy.cz/turisticke-cile/1121-skalni-utvar-dablova-prdel

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/filipovy-kameny-u-horniho-radikova

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz