Hlavní obsah
Názory a úvahy

Děvucha z Návsí u Jablunkova a Miss World Krystyna Pyszko: Češka? Polka? Gorolka? – A není to jedno?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Miss World 2023 vyhrála Krystyna Pyszko, která se zařadila mezi nejkrásnější ženy světa. 25letá Krystyna na soutěži reprezentovala Českou republiku, zvlášť pyšní jsou na ni lidé v její rodné Goralii.

Článek

V České republice vzbudila Krystyna Pyszko neobvyklý zájem nejen díky svému prvenství na světové soutěži krásy Miss World 2023. Stačí si projít diskuze pod články nebo příspěvky na sociálních sítích, kde si nelze nevšimnout, že spousta lidí Krystynu hejtuje kvůli tomu, že není Češka, ale Polka, že má polské rodiče nebo že má české občanství, ale polskou národnost.

Napadlo ale někoho kromě znalých, že Krystyna pochází z Těšínského Slezska, kde jde o zcela běžnou věc a kde od nepaměti žije početná polská národnostní menšina?

Krystyna Pyszko se narodila 19. ledna 1999 v Třinci a než se rozlétla do světa, bydlela v Návsí u Jablunkova. Domluví se v šesti jazycích. A to česky, slovensky, anglicky, německy, polsky a po naszymu, což je těšínské nářečí typické pro Jablunkovsko.

A právě na Jablunkovsku kromě Čechů žijí Goralé, kteří mají nejen své nářečí po naszymu, ale i své vlastní kroje a tradice. Goralé se rovněž zpravidla nehlásí k české, nýbrž k polské národnosti.

Foto: Kamil Czaiński - Own work, CC BY-SA 4.0, Commons Wikimedia

Využití těšínského nářečí po naszymu k propagaci uvádění polské národnosti během sčítání lidu, domů a bytů 2021 v Česku.

Spolu s těšínským dialektem po naszymu, kterým se mluví běžně na veřejnosti i v rodinách, jsou pro Jablunkovsko typické dvojjazyčné cedule označení obcí v češtině a polštině. V Jablunkově najdete kromě české základní školy rovněž Základní školu H. Sienkiewicze s polským vyučovacím jazykem.

Goralé jsou srdeční, veselí, pohostinní, temperamentní a razovití lidé, kteří jsou hrdí na svou kulturu a mají se fajně. Každoročně v Jablunkově pořádají i svou velkou slavnost. A to Gorolski Święto, které se vždy začátkem srpna koná v jablunkovském Městském lese. V roce 2023 zde vystupovala mimo jiné Ewa Farna původem z nedaleké Vendryně, která je rovněž hrdou Gorolkou.

Foto: Darwinek – Vlastní dílo, CC BY 4.0, Wikimedia Commons

Nápisy v češtině a v po naszymu na Gorolski Święto.

Gorolski Święto není jenom přehlídkou národopisných souborů, ale i příležitostí pro přátelská setkání. Nechybí zde ani goralské gurmánské speciality jako placki, stryki, bachora, bigoś, Goralé 18+ si také rádi dávají „po polce“ miodolou, která pořádně kope.

Foto: Lina Klimarová

Přehlídka gorolských souborů na náměstí v Jablunkově.

Co bych Krystyně Pyszko přeci jenom vytkla? Podle mého názoru neměla na Miss World 2023 Českou republiku reprezentovat v moravském kroji (konkrétně v podlužáckém), ale měla se spíš obléct do kroje slezských Goralů, ve kterém jí to opravdu sluší (ve fotogalerii z Gorolski Święto 2022 hledejte 24. fotku odshora přesně uprostřed). Každá obec v Goralii má svůj vlastní kroj, na který jsou místní pyšní, a ani Návsí u Jablunkova není samozřejmě výjimkou.

Poznámka autorky: Jsem Češka z Vysočiny, za manžela mám Gorola z Jablunkovska, který má české občanství, polskou národnost a jeho rodným jazykem je po naszymu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Jablunkov
Krystyna Pyszková

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz