Článek
Dobré jídlo jsme si mohli koupit na každém rohu
S rodinou jsme letos v srpnu znovu zamířili do polského přímořského městečka Dębki, které leží 63 kilometrů severozápadně od Gdaňsku. Původně malá rybářská vesnička Dębki se stala naším oblíbeným místem pro letní dovolenou. Je to ráj pro rodiny s dětmi, pejskaře a milovníky dobrého a kvalitního jídla. Ostatně stejně jako celý polský Balt.
Dębki nabízejí dlouhé písečné pláže, které jsou lemovány borovými lesy. Pokud máte rádi dobré jídlo, určitě se vám bude líbit na hlavní pláži Dębki Plaża, kde se můžete koupat, opalovat a taky ochutnávat lokální dobroty z plážových bufetů a barů.
V Dębkách se můžete projít pro hlavní Spacerowě ulici, která je takovou dlouhou kolonádou pro pěší, kde najdete opravdu vše. Na Spacerowě i v dalších uličkách Dębek jsou obchody s potravinami, pekařství, cukrárny, kavárny, restaurace, stánky i udírny ryb. Na každém rohu si zde tak můžete dát všechno, na co máte zrovna chuť.
Vyzkoušeli jsme pouliční udírny s čerstvě uzenými rybami
Pokud milujete ryby a mořské plody, polský Balt je pro vás jako stvořený. Všude, kam se podíváte, narazíte na bistra, stánky a restaurace, které nabízejí ryby a jiné rybí pochoutky. Polské pobřeží je proslulé hlavně uzenými rybami. V Dębkách jsme navštěvovali hned několik pouličních udíren, které měly na svých tabulích mimo jiné napsanou přesnou hodinu, kdy budou hotové čerstvě vyuzené ryby. Následně si tak stačilo počkat.
Takový uzený halibut, losos nebo úhoř byly jedny z lahůdek, které jsme zde ochutnali. Špatné také nebyly uzené krevety nebo kabanosky z lososa. Musím uznat, že nákup čerstvě vyuzených ryb přímo z pouliční udírny má své kouzlo – uzené ryby jsou totiž nejlepší, když je můžete ochutnat ještě za tepla hned po vytažení z udírny.
Dali jsme si i jiné rybí pochoutky: Tatarák z lososa nebo saláty z uzených ryb
V pouličních stáncích a udírnách v Dębkách měli i další rybí speciality. Několikrát jsem si pochutnala na vynikajícím tataráku z lososa, který byl navíc ve srovnání s Českem za skvělou cenu. Výborné byly také saláty z uzených ryb třeba v koprové omáčce nebo s čerstvou cibulkou a pepřem. Rovněž zde prodávali nakládané sledě na různé způsoby. To vše na váhu.
Další specialitou byly i rybí špízy. Šlo o kombinaci rybího uzeného masa a uzené zeleniny (nejčastěji cibule a červené papriky) nebo o kombinaci několika druhů uzených ryb (například bílá ryba a losos). Vše jsme samozřejmě ochutnat nestihli, tak zase příště.
Pouliční fastfood v Dębkách stál za to
Pokud chcete, u polského Baltu se skvěle najíte rovnou na ulici. Vyhlášeným fastfoodem jsou u Baltského moře hlavně smažené grundle s hranolkami, i když jde o trochu víc těžší jídlo. Dát si můžete i zapiekanki, což jsou zapékané bagety s různými náplněmi. A pokud máte chuť na něco sladkého, tak skvělé jsou vafle neboli gofry s čerstvým ovocem, šlehačkou, nuttelou nebo třeba s višňovou omáčkou.
Jedním z nejoblíbenějším fastfoodem v Dębkách pro nás byl jednoznačně čerstvý krajíc chleba se škvarkovou pomazánkou, plátky kvašáků a čerstvou cibulkou. Na tuto pochoutku se směr městská pláž stála fronta, a to zvlášť ve večerních hodinách, protože šlo o ideální kombinaci k pivu. K tomuto pěnivému moku byly ve stáncích dokonalé i tenké kabanosky a samozřejmě nemůžu zapomenout ani na kvašáky na váhu neboli rychlokvašky (ogórki małosolne), které byly senzační a které se prodávaly na každém rohu.
Do restaurace jsme zašli na smaženou tresku
Žurek, bigos, červený boršč nebo řízek se zelím a brambory si můžete dát po celém Polsku. V restauraci u Baltského moře nás proto zajímaly hlavně ryby. V našem oblíbeném podniku Dębkách jsme si dali fish and chips, na kterém jsme si opravdu pochutnali. Šlo o smaženou tresku (dorscz) s domácími hranolky, tatarkou a salátem. Jestli vás zajímá, kolik jsme dali za toto jídlo pro pět osob i s nápoji, platili jsme v přepočtu 1900 Kč.
Co mě v této restauraci velmi potěšilo? V momentě, kdy jsme začali mluvit česky, servírka nám donesla extra vytištěný český jídelní lístek. Nejen v reakci na tuto událost musím poznamenat, že služby u Baltu jsou skvělé, obsluha se všeobecně chová velmi uctivě a že Poláci mají Čechy rádi a váží si jich.
Pečivo z pekárny bylo luxusní a zmrzlina výborná
Každé ráno v Dębkách jsme chodili na něco na zub do místní pekárny. A nejen pro tradiční pečivo. Jelikož máme rádi ráno sladké, k snídani jsme si kupovali malé neplněné věnečky z odpalovaného těsta nebo koblížky plněné marmeládou. Jak ukazují moje fotky, na výběr toho měli opravdu hodně. Až po nejrůznější zákusky, které byly skvělé přes den ke kávě. Co nás zaskočilo, většina sladkého pečiva nebo zákusků se neprodávala na kusy, ale na váhu.
I na zmrzlině si u Baltu dávají záležet. V Dębkách na Spacerowě jsme pravidelně chodili na poctivou zmrzlinu vyráběnou z čerstvých surovin, kde bylo na výběr z desítek příchutí. Pro zajímavost – cena za jeden kopeček vyšla na 8 zl, tedy přibližně na 48 Kč.
Musím poznamenat, že letos se nám dovolená v polských Dębkách opět vyvedla. Odpočali jsme si zde navíc od velkých pařáků, které zrovna panovaly v Česku. O našem předchozím pobytu v této původně rybářské vesničce u Baltu jsem psala v tomto článku.