Hlavní obsah
Cestování

Fotogenické Polské Maledivy: Park Gródek je od roku 2019 magnetem na turisty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: WiktorPilot - Own work, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

V srdci Slezského vojvodství najdete místo, které díky své průzračné vodě, nádherné krajině a dřevěným stavbám dostalo přezdívku Polské Maledivy. Park Gródek je navíc pouhou hodinku a půl od Ostravy.

Článek

Polské Maledivy jsou pohlazením na duši

Jestli hledáte dokonalý únik do přírody v blízkosti českých hranic, rozhodně navštivte arboretum Park Gródek, kterému se přezdívá Polské Maledivy. Proč zrovna tento název? Park Gródek v polském Jaworznu, který vznikl teprve v roce 2019, získal originální přezdívku díky svým průzračným tyrkysovým jezírkům a dřevěným lávkám s dvěma altánky, které nápadně připomínají slavnou exotickou destinaci.

Foto: Arkadiusz Markiewicz, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Kamenolom před ekologickou rekultivací. Foceno v roce 2015.

Park Gródek představuje krásný kus přírody a je doslova pohlazením na duši. Vznikl na místě bývalého povrchového dolomitového lomu v městském obvodu Szczakowa a Pieczyska v polském město Jaworzno. Těžba dolomitu zde probíhala v letech 1883 až 1997, následně zůstal tento lom o rozloze 18,4 hektarů opuštěný a postupně pustl.

V roce 2019 finišoval projekt přeměny tohoto místa na arboretum. Díky ekologické rekultivaci, kterou financovala hlavně Evropská unie a místní samospráva města Jaworzno, zde vznikl jedinečný geopark, který láká tisíce návštěvníků z Polska i ze zahraničí.

Souřadnice Parku Gródek: https://mapy.cz/s/dutuboluda

Vstup je po celý rok zdarma, platíte pouze parkovné

Jak se do tohoto arboreta dostanete? Park Gródek v Jaworznu se nachází přibližně 100 kilometrů od Ostravy. Cesta autem vám tedy odsud potrvá kolem 1,5 hodiny, a to v závislosti na dopravních podmínkách.

Do Parku Gródek máte zcela volný přístup. Je otevřen celoročně 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a vstup je do něj zcela zdarma. Zaplatíte pouze za parkování. Do arboreta tak můžete přijít kdykoliv a vychutnat si zde klidnou atmosféru tohoto místa.

Přizdívku Nové polské Maledivy má také přírodní koupaliště Zakrzówek v Krakově, které se otevřelo veřejnosti v roce 2023. Tomuto místu jsem věnovala svůj předchozí článek.

Točitá lávka se dvěma dřevěnými altány je turistickým hitem

Největší atrakcí arboreta Park Gródek je dřevěná točitá lávka se dvěma dřevěnými altány nad jezírkem Wydra, která připomíná stavby na Maledivách. Projít si ji můžete nejlépe bosýma nohama (často po kotníky ve vodě). Když je totiž hladina tyrkysové vody v jezírku vysoká, lávka se dokonce ocitá mírně pod vodou, což dodává celému místu ještě magičtější atmosféru. Díky tomu je Park Gródek rájem nejen pro turisty, páry nebo rodiny s dětmi, ale také pro nadšené fotografy. Toto místo je totiž nesmírně fotogenické.

Foto: Unsplash

Park Gródek nabízí nejrůznější aktivity. Najdete zde stezky, vyhlídkové plošiny, ale i drobné občerstvení. Kromě toho je zde k vidění pestrá mozaika přírodních biotopů od teplomilných rostlin, luk, skal, mokřadů, jezírek a lesů.

V Parku Gródek se nevykoupete, i tak stojí za návštěvu

Koupání v jezírcích je ale v parku zakázáno, a to vzhledem k cenným přírodním biotopům. Výjimku tvoří pouze organizované potápění v jezírku Gródek. Pro milovníky potápění je zde celoročně otevřená potápěčská základna Via Sport Diving Marina „Koparki“.

Foto: By WiktorPilot - Own work, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Arboretum Park Gródek z výšky.

V jezírku Gródek (na fotce vlevo) mohou potápěči objevovat zatopené bagry a další pozůstatky těžby, které se nacházejí v hloubce 18 metrů a které zde zůstaly po krachu těžební společnosti. Po ukončení těžby se totiž hlubší patro povrchového lomu během několika desítek hodin změnilo v nivu a důlní technika v něm nadobro uvízla.

Rozhodně byste měli vědět, že Park Gródek je pěkným místem, kde strávíte příjemné odpoledne, ale rozhodně ne celý den. Zastavte se sem, když pojedete kolem, nebo návštěvu tohoto místa spojte nejlépe ještě s dalším výletem.

Zdroj:

https://www.jaworzno.pl/arboretum-park-grodek/

https://hasajacezajace.com/park-grodek-polskie-malediwy/

https://www.trasadlabobasa.pl/tab/zielen/park_grodek_i_arboretum_w_jaworznie_polskie_malediwy/100

https://cs.wikipedia.org/wiki/Arboretum_Park_Gr%C3%B3dek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz