Hlavní obsah
Názory a úvahy

Prior hyzdí Jihlavu už 41 let. Vznikl po necitlivé demolici historického Špalíčku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zaerikk - Own work, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Některé obchodní domy Prior se za socialismu povedly, některé byly nudné a jiné otřesné. A pak je tu Prior Jihlava, který patří k největším architektonicko-urbanistickým omylům doby minulé.

Článek

Prior je jako brambora ve šperkovnici, poznamenal Jiří Bartoška

Když navštívíte Masarykovo náměstí v Jihlavě, první, čeho si stoprocentně všimnete, je nevzhledná betonová budova Prioru, která se nachází přímo uprostřed náměstí. V kontextu zbytku historických domů působí jako pěst na oko. Během Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů 2020 v Jihlavě rozladil obchodní dům Prior také herce Jiřího Bartošku. Ten poznamenal, že tato stavba vypadá na krásném jihlavském náměstí jako brambora ve šperkovnici.

Foto: Jiří Sedláček - Own work, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Socialistický Prior je součástí Jihlavy už čtyři desítky let. I když způsobuje kontroverze, mnozí jej považují za ikonu a toto krajské město si bez něj nedokážou představit. Zbourat, či revitalizovat Prior na Masarykově náměstí? To je otázka, která hýbe Jihlavou už spoustu let dozadu. Vedení krajského města má však v tomto svázané ruce: Obchodní dům totiž není ve vlastnictví města Jihlavy, nýbrž soukromé společnosti Le Cygne Sportif.

19. května 1983: Jihlavský Prior otevřel své brány, funguje dodnes

Ve čtvrtek 19. května 1983 se v Jihlavě odehrála obrovská sláva. Na tehdejším náměstí Míru se totiž otevřel obchodní dům Prior. I když se tato stavba v současnosti jmenuje Obchodní dům Jihlava, lidé na Vysočině mu neřeknou jinak než jeho původním názvem z dob minulých.

Z bílého jihlavského stříbra králové čeští razívali lva. Dnes dělníci a lidé na traktorech říkají s láskou: Naše Jihlava.
(Jan Skácel) Reliéf v betonu s tímto čtyřverším najdete na severní stěně jihlavského Prioru.

Obchodní dům Prior vyrostl na náměstí Míru (dnes Masarykově náměstí) v letech 1978 až 1983 podle návrhu architekta Zdeňka Sklepka. Jedná se o festovní stavbu s železobetonovým skeletem, s jejímž podzemím se před rokem 1989 dokonce počítalo jako s protiatomovým krytem.

Foto: Schuminka janička - Own work, CC BY 3.0, Wikimedia Commons

Prior Jihlava se čtyřverším od básníka Jana Skácela.

I přes veškeré snahy ze strany dobové památkové péče dostal jihlavský Prior podobu nevzhledného monolitu, který svým pojetím a měřítkem naprosto neodpovídá charakteru ostatních historických budov a který dodnes kazí vzhled celého Masarykova náměstí.

Socialistický obchoďák vyrostl na místě špalíčku starých domů zvaném Krecl

Jihlavský Prior není členěný jen tak bez důvodu. Vznikl totiž na místě špalíčku starých domů zvaném Krecl (česky Špalíček), který nechal Městský národní výbor v Jihlavě i přes odpor památkářů odstřelit a následně zbourat v průběhu let 1974 až 1975. První likvidace odstartovala 23. dubna 1974, kdy došlo k odstřelení většiny komplexu mimo dvou historicky nejvzácnějších rohových domů. Ty byly nakonec zbořeny v prosinci roku 1975.

V době před likvidací se jihlavský Krecl skládal ze tří nárožních domů, které byly založené už ve středověku. Jeho zbývající část tvořily stavby z přelomu 19. až 20. století, které vyrostly v místech někdejších středověkých objektů.

Jak uvádí Muzeum Vysočiny Jihlava, Krecl sloužil coby zázemí trhům a obchodním aktivitám. Byly zde krámky, dílny nebo sklady, ale také byty, a to až do 60. let 20. století. Komunistický režim neměl peníze na opravu jihlavského Špalíčku, proto se rozhodl pro jeho likvidaci a následné postavení obchodního domu Prior. Toto rozhodnutí byla pro historické centrum Jihlavy opravdu obrovská ztráta.

Historie jihlavského Kreclu sahá až do 13. století

Krecl, který stál na Masarykově náměstí v Jihlavě až do roku 1975, byl něco jako Malý Špalíček na Zelném trhu v Brně nebo Špalíček v Chebu. Historie této stavby sahá až do 13. století a má souvislost přímo se vznikem jihlavského náměstí.

Foto: Palickap – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Krecl (napravo) na jihlavském Masarykově náměstí ve 20. letech 20. století.

Krecl se rozkládal ve středu dnešního jihlavského Masarykova náměstí na jeho východní straně. Počet domů ve Špalíčku se během let měnil. Například do počátku 17. století se jednalo dokonce o 14 domů. V době před demolicí v letech 1974 až 1975 se Krecl skládal celkem z šesti objektů, které měly orientační čísla 68 až 76.

A proč zrovna název Krecl? Označení Krecl pochází z rakouské němčiny, a to konkrétně ze slova das Grätzel, což je označení pro blok sousedních domů. Tomuto bloku, který svou architekturou doplňoval celé jihlavské náměstí, se v minulosti říkalo také Kretzl, Grecl nebo Špalíček.

Podle mého názoru je obchodní dům Prior velkým socialistickým omylem, který hyzdí Jihlavu. Jsem velmi zvědavá na to, jak se to bude s touto kontroverzní stavbou vyvíjet dál.

Zdroj:

https://www.jihlava.cz/prior-je-jako-brambora-ve-sperkovnici/d-540099

https://cs.wikipedia.org/wiki/Krecl

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/promeny-mest-jihlava-vysocina-architektura-srovnani-historie_2305211506_afo

https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/jihlavsky-prior-mezi-kasnami-nakonec-zustal-jen-na-papire.A110321_1552417_jihlava-zpravy_bor

https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/zanikla-mista-spalicek-krecl-jihlava-prior-namesti-vysocina.A171005_355991_jihlava-zpravy_mv

https://www.jihlava.cz/prior/d-518137

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Masarykovo náměstí
Prior
Obchodní dům Prior

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz