Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jiřík našel na procházce pralinku napuštěnou kyanidem. Smrt 2,5letého chlapce otřásla Brnem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: DALL.E, s využitím vhodných promptů

Dne 9. července 1929 zasáhla Brno velká tragédie. Syn místního typografa, 2,5letý Jiřík, zemřel po požití čokoládové pralinky. Tu našel na zídce během procházky s mámou.

Článek

Smrt ukrytá v čokoládové pralince

Měla to být vycházka jako každá jiná. Maminka Cerhunková se vydala se svým 2,5letým synem Jiříčkem na procházku ulicemi brněnské Masarykovy čtvrti. Na zídce domu v Lerchově ulici hošík našel v nestřežený okamžik čokoládovou pralinku a začal ji cumlat. Další ze zdrojů zase uvádí, že chlapec poprosil maminku, zda by mohl nalezený čokoládový bonbon sníst, ona si pralinku prohlédla a svému chlapečkovi to nakonec dovolila.

V každém případě toto rozhodnutí stálo Jiříčka život. „Včera odpoledne našel 2,5letý Jiří Cerhunek, syn typografa z Brna, v Lerchově ulici v Brně, na zídce čokoládový bonbon, který snědl. Po požití bonbonu se udělalo chlapci nevolno a za dvě minuty zemřel. K zjištění smrti bude provedena pitva,“ napsaly o události Lidové noviny ve svém vydání ze středy 10. července 1929.

Foto: DALL.E, s využitím vhodných promptů

Nastražená čokoládová pralinka vypadala na první pohled nevinně.

Maminka si nejprve myslela, že se její dítě pralinkou dusí. Snažila se proto svému synkovi bonbon z pusy vyndat, ale ten dostal silné křeče a zaťal zuby, takže se jí to nepodařilo. Jiříka vzal spolu s jeho mámou náhodný šofér do Nemocnice u svaté Anny, chlapci bohužel již nebylo pomoci.

„Dvouapůlletý Jiří Cerhunek v Brně, který našel na ulici bonbon, jenž snědl, zemřel několik minut po jeho požití. Pitva, jež byla právě provedena, nasvědčuje tomu, že šlo o otravu. Jakého druhu, zjistí se teprve chemickým zkoumáním,“ uvedly Lidové noviny ve vydání ze čtvrtka 11. července 1929. Chemické zkoumání posléze odhalilo, že čokoládová pralinka, kterou Jiřík snědl, byla napuštěna kyanidem draselným, což je vysoce toxická látka, která v organismu rychle blokuje buněčné dýchání a způsobuje smrt během několika málo minut.

Četníci byli pachateli brzy na stopě

Po chlapcově smrti se okamžitě rozjelo vyšetřování a četníci měli brzy podezřelého. Když Jiříček jedl otrávenou pralinku, celou událost z okna pozoroval vysokoškolák Miroslav Sedláček. Ten chlapci ihned přispěchal na pomoc a dával mu pít mléko. Jelikož to nepomáhalo, oslovil náhodného šoféra a spolu s ním a maminkou jeli s bezvládným chlapcem do Nemocnice u svaté Anny.

„V nemocnici jak lékař, tak ošetřovatelka poznali, že z úst dítěte vychází zápach po hořkých mandlích. A také Sedláček konstatoval totéž, když podotkl, že se může jednati o otravu kyanovodíkem,“ napsaly o této záležitosti Lidové noviny.

Foto: Kirk – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Tragédie se stala v Masarykově čtvrti, což je rezidenční vilová čtvrť v Brně.

Miroslav Sedláček byl studentem brněnské Vysoké školy technické, kde se zabýval chemií. I vyšetřovatelům se pozdávalo, že s tímto vysokoškolákem, který se zdánlivě pokusil o záchranu 2,5letého chlapečka a který se jako by náhodou ocitl na místě činu, není vše v pořádku. Brzy jej proto zatkli.

Během domovní prohlídky v červenci 1929 byly v pracovně Miroslava Sedláčka nalezeny dvě lahve s roztokem kyanidu draselného. Sám student se následně přiznal, že kyanid draselný od roku 1927 ve své soukromé laboratoři vyráběl údajně pro své chemické pokusy. Na zídce domu v brněnské Masarykovy čtvrti, kde bydlel, byla navíc nastražená čokoládová pralinka napuštěná kyanidem, kterou se otrávil malý chlapec. Četníci rovněž zjistili, že Sedláček si v den vraždy koupil čokoládové pralinky. Vypadalo to tedy jako jasný případ.

Malý Jiříček byl náhodnou obětí

Jak uvádí publikace Historie českého zločinu, malý Jiříček se stal pouze náhodnou obětí. Otrávený čokoládový bonbon měl Miroslav Sedláček nastražit na zídce pro dívku, která se s ním před několika týdny rozešla. Jeho expřítelkyně totiž těmito místy pravidelně chodívala na tramvaj. Podobné čokoládové pralinky také své bývalé milé dříve pravidelně kupoval.

Foto: DALL.E, s využitím vhodných promptů

Sedláček s kamarády vytvořil tajný spolek FAS, kde se zabývali chemií a otázkou smrti.

To ovšem nebylo vše. Sedláček s kamarády před časem vytvořili tajný spolek jménem FAS obdivující kult smrti. Tento mladík během výslechu přiznal, že kyanid draselný v prášku rozdal svým třem kamarádům z této skupiny, prý na jejich vlastní žádost. Všichni členové spolku byli mladíci věku šestnáct až dvacet let a jejich záliba v chemii a smrti vyvolávala další otázky.

Smrt dítěte zůstala téměř bez trestu, Sedláček skončil v psychiatrické léčebně

Ať tak, či tak, Miroslav Sedláček se nikdy nepřiznal k tomu, že by na zídce přímo nastražil otrávenou pralinku. Vyšetřovatelé navíc neměli jediný přímý důkaz o jeho vině ani o skutečném motivu jeho činu. Silné pochybnosti však zůstaly.

Vyšetřovatelé Sedláčkovi sice prokázali výrobu kyanidu draselného i nákup čokoládových pralinek. Soud však nakonec lakonicky konstatoval, že podezřelý Sedláček manipuloval s otrávenou pralinkou tak neopatrně, že se ocitla na zídce domu v brněnské Lerchově ulici. Publikace Historie českého zločinu spekuluje o tom, že otec Miroslava Sedláčka měl pravděpodobně dobré styky ve vyšších kruzích, díky čemuž dokázal svého syna vysekat z těchto závažných potíží.

Mladík byl nakonec odsouzen pouze za neoprávněné nošení zbraně a za provinění proti tehdejšímu paragrafu 335 trestního zákona. Trest činil pouhé tři měsíce, a to ještě podmíněně odložené. Tento rozsudek byl pro mnohé šokující, protože smrt dítěte zůstala téměř nepotrestaná.

Foto: DALL.E, s využitím vhodných promptů

Miroslav Sedláček skončil roku 1951 v psychiatrické léčebně.

Ačkoliv nebyl Miroslav Sedláček jednoznačně usvědčen, zůstal v paměti veřejnosti jako osoba, která mohla být zodpovědná za smrt malého Jiříka. Motivy jeho činů zůstaly nejasné – bylo snad jeho cílem otrávit bývalou přítelkyni, nebo šlo o souhru náhod? V roce 1951 skončil v psychiatrické léčebně a v roce 1999 zemřel, aniž by se k činu přiznal nebo odhalil pravdu.

V každém případě náhlá smrt malého chlapce, který se otrávil náhodně nalezenou čokoládovou pralinkou, vyvolala v Brně roku 1929 obrovskou paniku. Smutný případ Jiříka Cerhunka zůstává dodnes jedním z nejzáhadnějších a nejtragičtějších kriminálních případů první republiky a stále ve vzduchu visí otázka, kdo vlastně může za Jiříčkovu smrt.

Zdroj:

https://www.lidovenoviny.cz/ctecka.aspx?d=10.07.1929&n=LN-NOVINY&e=LN2

https://www.lidovenoviny.cz/ctecka.aspx?d=11.07.1929&n=LN-NOVINY&e=LN2#strana=2

https://www.mujrozhlas.cz/historie-ceskeho-zlocinu/pralinka-nahla-smrt-maleho-chlapce-v-lete-1929-vyvolala-paniku

https://www.idnes.cz/brno/zpravy/stolete-mordy-otrava-kyanovodik-kyanid-pralinka-vrazda-dite-student.A240213_777027_brno-zpravy_mos1

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz