Hlavní obsah
Cestování

Křižáckým hradem Malbork v Polsku se projdete i v češtině. Je to zážitek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: DerHexer; derivate work: Carschten - Own work, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Hrad Malbork je opravdový unikát. Jedná se o největší gotickou stavbu a zároveň největší hrad postavený z cihel na světě. Tento skvost v Polsku si můžete projít i v českém jazyce.

Článek

Na pokladně požádejte o sluchátka s audioprůvodcem v češtině

Pokud se chystáte například k Baltskému moři, určitě si udělejte zastávku ve městě Malbork na severu Polska v Pomořském vojvodství. Zhruba 60 kilometrů od Gdaňsku totiž najdete dechberoucí křižácký hrad Malbork, který se rozprostírá na ploše více než 250 tisíc metrů čtverečních. Tato památka UNESCO, která je největší cihlovou gotickou stavbou na světě, přitom patří k nejnavštěvovanějším v Polsku. Pro zajímavost – Malbork je postaven z 12 až 15 milionů cihel.

Foto: Dawid Galus - Own work, CC BY-SA 3.0 pl, Wikimedia Commons

Exteriéry hradu Malbork z výšky.

Dobrou zprávou je, že si historickou trasu hradu Malbork můžete již pár let zpátky projít také v českém jazyce. Po zaplacení vstupného jednoduše požádejte na centrální kase o sluchátka s audioprůvodcem v českém jazyce a následně máte na několik hodin vystaráno. Kompletní prohlídka hradu Malbork vám totiž bude v průměru trvat tři a půl hodiny. Abyste si tento křižácký hrad opravdu užili se vším všudy, rezervujte si na něj minimálně půl den. Stojí to za to.

Lístky kupujte raději online, ať se dostanete dovnitř

Během letní sezony to na křižáckém hradu Malbork opravdu žije. Měli byste vědět, že do jeho interiérů je limit vstupu 500 osob za hodinu. Abyste měli jistotu, že se dovnitř Malborku opravdu dostanete, kupte si raději vstupenky předem online. Hrad Malbork má tyto oficiální webové stránky: zamek.malbork.pl

Foto: Diego Delso, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Jedno z nádvoří Malborku.

A kde zaparkovat v Malborku? Jestli do města Malbork přijedete autem, hledejte volná místa na městských parkovištích. Soukromá parkoviště, zvlášť ta poblíž hradu, jsou totiž zbytečně předražená. Zde je přehled městských parkovišť v Malborku: visitmalbork.pl

Na hradě Malbork vám dvě hodiny nestačí

Hrad Malbork v Polsku, který je od roku 1997 zapsán na Seznamu UNESCO, ročně navštíví statisíce turistů z celého světa. V jeho areálu se nachází několik různých expozic, které se věnují hlavně historii hradu. Najdete zde rovněž sbírku středověkých architektonických prvků, dále sbírku zbraní, brnění, praporů, ale také rozsáhlou sbírku mincí, která se vztahuje k historickým mincovnám v Malborku.

V místním Muzeu jantaru můžete obdivovat i rozsáhlé jantarové sbírky. Kromě stálých expozic jsou zde také dočasné výstavy a pravidelně se zde pořádají rytířské turnaje, ukázky středověkých řemesel, festivaly, koncerty nebo trhy.

Foto: Stegh - File:Marienburg 2004 Panorama.jpg, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Vyhlídková plavba po řece Nogat pod Malborkem.

Mám pro vás také další tipy. Pokud si chcete vychutnat úchvatný výhled na Malbork, vyjděte z hradu a přejděte most přes řeku Nogat. Další turistickou atrakcí je zde vyhlídková plavba lodí po řece Nogat, odkud opět můžete obdivovat dechberoucí křižácký hrad.

Foto: Kapitel - Own work, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Bývalá vodárenská věž ve městě Malbork, která v současnosti slouží jako rozhledna.

A jestli chcete vidět hrad Malbork z výšky, vystoupejte ve městě Malbork na bývalou vodárenskou věž z roku 1905, na kterou se dostanete po autentických železných schodech nebo vyjedete výtahem: kultura.malbork.pl

Ve městě Malbork rozhodně navštivte také vlakové nádraží z roku 1891, které je postavené z červených cihel a které se nachází zhruba 1 kilometr východně od hradu. Nebudete se na něj moci vynadívat! Úchvatný je nejen jeho exteriér, ale i dobový interiér.

Foto: Manuel Velazquez, CC BY 3.0, Wikimedia Commons

Historické vlakové nádraží ve městě Malbork.

Historie hradu Malbork má i českou stopu

Hrad Malbork nechal v gotickém stylu koncem 13. století postavit řád německých rytířů. V letech 1309 až 1457 byl Malbork sídlem velmistra řádu a hlavním městem křižáckého státu. Po bitvě u Grunwaldu v roce 1410 se hrad pokusila dobýt polsko-litevská vojska pod vedením krále Vladislava II. Jagellonského, avšak bez úspěchu.

Během třináctileté války se hrad dostal do rukou polského krále Kazimíra IV. Jagellonského, který jej odkoupil od námezdné posádky vedené českým šlechticem Oldřichem Červenkou z Ledec. Od té doby až do roku 1772 sloužil jako jedna z rezidencí polských králů.

Foto: Jakub T. Jankiewicz - Own work, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Takto vypadal Malbork po konci druhé světové války.

V průběhu dějin byl hrad Malbork opakovaně silně poškozen. Ať už to bylo během třicetileté války, při dělení Polska nebo během napoleonských válek. První rekonstrukce Malborku začala v roce 1817. V letech 1877 až 1923 probíhala rozsáhlá rekonstrukce pod vedením Konráda Steinbrechta.

Na konci druhé světové války, po německo-sovětských bojích o Malbork, byl hrad doslova jednou velkou ruinou. Následně prošel rozsáhlou poválečnou rekonstrukcí. Polsku se podařilo Malbork obnovit, díky čemuž v současnosti patří k nejúchvatnějším hradům na světě.

Zdroj:

https://zamek.malbork.pl/

https://visitmalbork.pl/346,PARKINGI.html

https://kultura.malbork.pl/mckie/o-centrum/wieza-cisnien/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Malbork_(hrad)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz