Hlavní obsah
Cestování

Na Panské skále se natáčela Pyšná princezna. Legendární Varhany zná každý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miloslav Rejha - Vlastní dílo, Wikimedia Commons

Panskou skálu u Kamenického Šenova zná každý, aniž by ji někdy navštívil. A to díky tomu, že se objevila v záběrech slavné pohádky Pyšná princezna.

Článek

Kamenné varhany u Kamenického Šenova proslavila Pyšná princezna

Čedičová skála s výraznou sloupcovitou odlučností, která se nachází poblíž Kamenického Šenova v Libereckém kraji, je povědomá každému. A to díky tomu, že se objevila v záběrech slavné filmové pohádky Pyšná princezna, kterou zde v roce 1952 točil režisér Bořivoj Zeman.

Na Panské skále se v černobílé pohádce konkrétně král Miroslav (Vladimír Ráž) a princezna Krasomila (Alena Vránová) schovávají na útěku z Půlnočního království před vyslanými vojáky. I díky tomu, že se Panská skála objevila v této české kultovní pohádce, patří k nejnavštěvovanější vulkanické geologické památce Česka.

Foto: Franta Křivan – Vlastní dílo, Wikimedia Commons

Panské skále nejen místní přezdívají Varhany

Panská skála u Kamenického Šenova je od roku 1933 chráněná jako národní přírodní památka. Aby ne, výhled na tento pozůstatek nevelkého čedičového návrší (597 metrů) vyčnívajícího z náhorní plošiny je doslova dechberoucí. V 18. století na tomto místě existoval lom. Po těžbě pod skálou vzniklo nejen malé jezírko, ale postupně se odkryla také jedna z nejkrásnějších ukázek sloupcové odlučnosti čediče. Což je jev, ke kterému dochází při chladnutí sopečného horkého magmatu.

Při pohledu na Panskou skálu se rozhodně nemůžeme divit, že nejen místní této čedičové skále s výraznou sloupcovitou odlučností přezdívají Varhany. Svislé pětiboké nebo šestiboké pravidelné čedičové sloupce, z nichž některé jsou vysoké až dvanáct metrů, totiž na první pohled připomínají právě píšťaly varhan.

Jedinečná kulisa pro natáčení. Točil se zde i Hodinářův učeň

Pohádku režiséra Bořivoje Zemana, Pyšná princezna, snad alespoň jednou v životě viděl každý. Panská skála vám je díky tomu určitě moc dobře známá, i když jste ji možná nikdy v životě nenavštívili.

Tato čedičová skála připomínající píšťaly varhan představuje jedinečnou kulisu pro natáčení. Kromě Pyšné princezny se díky tomu objevila například ve francouzském filmu o kouzelníku Merlinovi (2011) nebo v české pohádce Hodinářův učeň (2019). Panskou skálu jste dále mohli vidět třeba ve videoklipu písně Paulieho Garanda Zázrak (2014).

Vyšlápnout si můžete i po stezce Pyšné princezny

Chcete-li Panskou skálu navštívit, nic vám v tom nebrání. Tato přírodní památka je otevřena celoročně zdarma a na vlastní nebezpečí. Hned vedle těchto legendárních Varhan se nachází informační centrum s placeným parkovištěm, odkud se můžete na Panskou skálu vydat 150 metrů dlouhou cestou.

Od informačního centra si můžete vyšlápnout rovněž na Stezku Pyšné princezny. Tuto tříkilometrovou zábavnou trasu, která začíná a končí na parkovišti u Panské skály, uvítají hlavně rodiny s malými dětmi.

Foto: Zákupák – Vlastní dílo, Wikimedia Commons

Panská skála se drolí

Město Kamenický Šenov, na jehož území se Panská skála nachází, v roce 2023 informovalo, že se slavné Varhany drolí a že se ze skály na některých místech odlučují velké kusy čedičových píšťal, které mohou padat. Podle geologů, kteří provedli šetření, se jedná o přirozený proces zvětrávání skály.

Zvlášť v zimním počasí, kdy dochází ke střídání mrazu a teplot nad nulou, do puklin v Panské skále nateče voda, která následně zmrzne a led čedičové sloupky odtlačí od sebe. Město Kamenický Šenov proto k Panské skále nainstalovalo cedule upozorňující na nebezpečí pádu sloupků. Dále turisty žádá, aby na Varhany nelezli - nejen s ohledem na své bezpečí, ale také kvůli tomu, aby se tato přírodní památka zbytečně neničila.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz