Hlavní obsah
Cestování

Na výšlap Pálavou přes Sirotčí hrádek a Děvičky se vydejte alespoň jednou v životě. Stojí to za to

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tadeáš Bednarz - Own work, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Pavlovské vrchy neboli Pálava se řadí k největším turistickým lákadlům jižní Moravy. A právoplatně. Za sebe můžu říct, že výšlap Pálavou je neskutečným zážitkem, na který budete dlouho vzpomínat.

Článek

Z Pavlovských vrchů máte výhledy na českou i rakouskou stranu

Pálava nejsou pouze nekonečné vinice a Novomlýnská nádrž. Za návštěvu zde rozhodně stojí také unikátní vápencový hřeben Pavlovských vrchů se zříceninami středověkých hradů Děvičky a Sirotčí hrádek a vrchem Děvínem, ze kterých jsou dechberoucí výhledy na českou i rakouskou stranu.

Foto: Lina Klimarová

Pavlovské vrchy ze Sirotčího hrádku.

Plánujete, že si do Pavlovských vrchů uděláte výlet? Dám vám tip na trasu, kterou jsem si s manželem vyšlápli letošní druhou květnovou neděli. Na tuto trasu se můžete vydat o víkendu nebo během letních prázdnin. A pozor, ať se nespálíte, protože Pálava patří k nejteplejším oblastem Česka. O tom jsem se přesvědčila doslova na vlastní kůži.

Naše okružní trasa Pavlovskými vrchy: Necelých 11 km

Výšlap Pavlovskými vrchy nám zabral zhruba tři až čtyři hodinky čistého času, šlo o příjemně strávené odpoledne. Při příchodu do cíle jsme měli v nohách necelých 11 kilometrů. Jakou okružní trasu jsme zvolili?

Start a cíl: parkoviště v Klentnici

Výchozím bodem naší pěší túry byla vinařská obec Klentnice, na jejímž začátku najdete oplocené placené parkoviště (50 Kč na den). Je zde i bufet, kde jsme se při návratu občerstvili.

Foto: Lina Klimarová

Pohled na Pavlovské vrchy od vinařské obce Klentnice.

Zřícenina hradu Sirotčí hrádek

Z Klentnice jsme se nejprve vypravili na Sirotčí hrádek, který se tyčí na vápencovém bradle nad obcí. Tento hrad vznikl ve 13. století, kdy jej nechal vystavět švábský rod Wehingenů, poté patřil Lichtenštejnům a Dietrichštejnům a následně v 16. století zpustl.

Foto: Lina Klimarová

Zřícenina Sirotčí hrádek.

Čím je zřícenina hradu Sirotčí hrádek známá? V roce 1983 se zde natáčela legendární pohádka O statečném kováři s Pavlem Křížem v hlavní roli. V současné době láká turisty i zachovalá zeď na jižním skalisku s jedním okenním otvorem, kde si pořizují ikonické fotky. Máte taky jednu?

Foto: Lina Klimarová

Toto okno na Sirotčím hrádku je oblíbeným místem portrétového focení.

Vyhlídkové místo Pod Děvínem

Ze Sirotčího hrádku jsme to vzali zpátky přes Klentnici a po červené turistické značce vystoupali až na vyhlídkové místo Pod Děvínem.

Foto: Lina Klimarová

Stoupání na vyhlídkové místo Pod Děvínem.

Po cestě jsme obdivovali skalní stepi a skoro středomořský ráz krajiny. Za odměnu jsme pak měli úžasný výhled na vodní nádrž Nové Mlýny a okolní vesničky.

Foto: Lina Klimarová

Pod Děvínem.

Vrch Děvín (550 m. n. m.)

Dalším bodem našeho putování byl vrch Děvín, který je se svými 550 m. n. m. nejvyšším vrcholem Pavlovských vrchů, Mikulovské vrchoviny i celých Jihomoravských Karpat.

Foto: Lina Klimarová

Výhled z Děvína na českou stranu.

Jelikož nám vyšlo počasí, z Děvína jsme si mohli užívat výhledy na českou i rakouskou stranu. Dohlédli jsme například až k Brnu, Bílým Karpatům i na rakouské větrné elektrárny.

Zřícenina hradu Děvičky (Dívčí hrady)

Když se vydáte na Pavlovské vrchy, rozhodně navštivte také zříceninu hradu Děvičky, které se říká i Dívčí hrady. Ani my jsme ji nevynechali – samozřejmě spolu s desítkami dalších turistů.

Foto: Lina Klimarová

Zřícenina hradu Děvičky.

Zřícenina gotického hradu Děvičky se vypíná na vápencové skále v nadmořské výšce 428 metrů. Jsou z ní opravdu krásné výhledy na krajinu Podpálaví s přilehlými Novými Mlýny. Těmito výhledy bych se mohla kochat klidně dlouhé hodiny.

Foto: Lina Klimarová

Výhled z Děviček na Pavlov a Novomlýnskou nádrž. Z druhé strany zříceniny hradu byste viděli Dolní Věstonice.

Hrad Děvičky vznikl ve 13. století. Během třicetileté války byl obsazen švédskými vojsky, která jej při svém odchodu vyplenila a zapálila. A proč se tomuto hradu říká Děvičky či Dívčí hrady? Tento název dle pověsti pochází od tří zkamenělých dívek, které dnes stojí jako tři skalní útesy před hradem – za tichých nocí se prý od těchto útesů ozývá tichý nářek. V jedné z pověstí byly třemi zkamenělými dívkami tatarská princezna a její družky, v jiné tři dcery pána hradu Arnulfa, které chtěl zneuctít ďábelský Trabaccio. Další pověst říká, že jde o tři neposlušné zámecké dcery zakleté svou vlastní matkou.

Úchvatná vápencová bradla

Foto: Lina Klimarová

Turistický rozcestník Nad Soutěskou.

Od turistického rozcestníku Nad Soutěskou jsme se dostali pod vápencová bradla Pavlovských vrchů, kde jsem si připadala jako při návštěvě slovenských Vršatských bradel.

Foto: Lina Klimarová

Jedno z vápencových bradel.

V Pavlovských vrších můžete postupně obdivovat monumentální vápencové skály Martinka, Obří kámen, Velký špunt nebo Trůn. Pod Obřím kamenem můžete zkusit hledat také zkameněliny, na které je tato oblast velmi bohatá. Tuto činnost samozřejmě ocení hlavně děti.

Návrat kolem ikonické boží muky

Od vápencových bradel jsme pokračovali kolem ikonické boží muky pod Pastorkovým lomem (nefotila jsem, protože na lavičce vedle boží muky zrovna seděl zamilovaný pár) až po rozcestník Perná, odkud jsme došli zpátky do Klentnice.

Mapu našeho okruhu Pavlovskými vrchy mám pro vás zde: https://mapy.cz/s/hucajevejo

Výšlap Pavlovskými vrchy je opravdu nádherná záležitost. Vydejte se na něj alespoň jednou v životě, nebudete toho litovat.

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pavlovsk%C3%A9_vrchy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz