Hlavní obsah
Cestování

Návštěva Mostaru mě utvrdila, že je to perla Bosny a Hercegoviny. Příště pobudu více dnů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lina Klimarová

Panoráma Mostaru se Starým mostem uprostřed. Foceno z minaretu Koski Mehmed Pašovy mešity.

Mostar patří k nejkrásnějším městům, které jsem kdy navštívila. Ze všech koutů zde na vás dýchá dávná i nedávná historie. Je tady rozhodně co dělat a obdivovat.

Článek

Znovuobnovený Stari most je dominantou Mostaru

Den strávený v Mostaru pro mě byl nezapomenutelným zážitkem, který si budu dlouho pamatovat. Příště to vidím rovnou na několikadenní pobyt. Ráda bych se s vámi podělila o to, co všechno jsem zde objevila a prožila.

Co v Mostaru navštívit? Rozhodně se projděte po Starém mostě (srbochorvatsky Stari most), který je dominantou Mostaru. Tento zrekonstruovaný obloukový most ze 16. století, který se klene přes řeku Neretvu, se nachází v samém středu města. Spojuje přitom dvě části Mostaru. Jedna z nich je muslimská a druhá katolická – chorvatská.

Foto: Lina Klimarová

Stari most v Mostaru.

Ikonický Stari most s jediným obloukem je pátým největším na území Bosny a Hercegoviny. Tento architektonický skvost, postavený v 16. století na příkaz sultána Sulejmana Nádherného, stál na svém místě téměř 430 let. Během chorvatsko-bosňácké války používala bosenská armáda most jako vojenskou zásobovací linku pro obležené Bosňáky na západním břehu. Během druhého obléhání Mostaru chorvatským vojskem došlo k pokusu o zničení mostu. Poprvé se tak stalo 8. listopadu 1993 a následující den, 9. listopadu, most zničila palba jednotek HVO z tanku.

Foto: Lina Klimarová

Na válku se v Mostaru nezapomíná.

Po skončení války v bývalé Jugoslavii byla obnova Starého mostu jedním z prvořadých úkolů při rekonstrukci města Mostaru. Stari most byl slavnostně znovuotevřen 23. července 2004, jeho obnova vyšla na 15,5 milionů dolarů. Tento ikonický most, který je jednou z nejnavštěvovanější památek Bosny a Hercegoviny, je navíc od roku 2005 zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Tradiční skoky do vody ze Starého mostu

Pokud během procházky po Starém mostě potkáte v létě mladé muže v plavkách, kteří skáčou z 20metrové výšky do vod řeky Neretvy, nelekejte se. Každé léto, zpravidla na konci července, se na mostě konají závody ve skocích do vody, známé jako „skoky dospělosti“.

Foto: Lina Klimarová

V Neretvě si můžet zaplavat třeba tady.

Tato nebezpečná zábava mladých mužů byla poprvé zaznamenána v roce 1664 a stala se tradicí, která přetrvala až do dnešních dnů. Pokud byste měli nutkání vyzkoušet si koupání v řece Neretvě, můžete si zaplavat kousek pod Starým mostem.

Ve starém tureckém městě se ocitnete zpátky v čase

Když přejdete Stari most a ocitnete se na levém břehu řeky Neretvy, vaše kroky povedou do starého tureckého města Stara Čaršija, ve kterém si budete připadat jako zpátky v čase. V této části Mostaru, která je rovněž na Seznamu kulturního dědictví UNESCO, najdete spoustu obchodků s tradičními předměty i s vlastnoručně vyrobeným zbožím. Také zde uvidíte řemeslníky přímo při akci. Rozhodně zde doporučuji navštívit hlavně dílny a obchůdky mědětepců, kde si můžete pořídit třeba měděné kávové sety, džezvy nebo třeba náušnice.

Foto: Lina Klimarová

Uličky starého tureckého města - foceno ze Starého mostu.

Ve Staré Čaršiji se budete proplétat křivolakými uličkami z dlažebních kostek. Obdivovat zde postupně můžete staré turecké lázně hamam nebo Křivý most z 16. století, který je malým jednoobloukovým mostem přes řeku Radbolju (přítok řeky Neretvy) a který vypadá jako miniaturní verze Starého mostu.

Foto: Lina Klimarová

Krámek mědětepce v Mostaru.

Jedním z nejkrásnějších zážitků v Mostaru pro mě byla návštěva Koski Mehmed Pašovy mešity a jejího minaretu, které se nachází jen kousek od Starého mostu. Za poplatek jsme mohli vystoupat na minaret, odkud se nám naskytl dechberoucí výhled na celý Mostar. Úžasné odsud bylo hlavně panoráma Starého mostu a řeky Neretvy.

Foto: Lina Klimarová

Výhledy z minaretu na Mostar.

Zajděte si na bosenskou kávu servírovanou v džezvě

Když už jste v Mostaru, rozhodně zkuste ochutnat také pravou bosenskou kávu v jedné z místních kaváren. Bosenskou kávu vám naservírují v džezvě, na kulatém kovovém podnose spolu s prázdným šálkem a sklenkou vody. Často k tomu dostanete také kostkový cukr nebo želatinovou cukrovinku zvanou rahat lokum.

Foto: Lina Klimarová

Bosenská káva servírovaná v džezvě.

K bosenské kávě si můžete dopřát tradiční baklavu. Chutnat vám bude také bosenský dezert tufahija, což je jablko s ořechovou náplní vařené ve sladkém nálevu, dozdobené šlehačkou a čokoládou. Když si v Mostaru posedíte u dobré bosenské kávy a budete pozorovat ruch kolem vás, ponoříte se ještě víc do jedinečné atmosféry tohoto města.

Došlo i na tradiční bosenský burek

Během jednodenní návštěvy Mostaru jsem neodolala a vyzkoušela také místní speciality. Dala jsem si poctivý bosenský burek se sýrem. Burek určitě nemusím představovat. Jde o pečivo z tenkého, odlupujícího se filo těsta, které je plněné různými náplněmi. V Bosně se toto těsto obvykle stáčí do spirály a krájí se následně na porce.

Foto: Lina Klimarová

Sirnica neboli bosenská varianta burku se sýrem.

Pokud je plněný mletým masem, má v Bosně a Hercegovině název burek. Varianta se sýrem se nazývá sirnica, se špenátem a sýrem zeljanica a s bramborami krompiruša. Tento druh pečiva je v současnosti oblíbený také v sousedním Chorvatsku, kam byl přivezen bosenskými Chorvaty a je zde známý pod názvem rolani burek (zavinutý burek).

Jednodenní návštěva Mostaru pro mě byla krátká, ale velmi intenzivní. Určitě se sem ještě vrátím, protože jsem v tomto bosenském městě ještě všechno neviděla a neochutnala.

Zdroj:

autorský text

https://cs.wikipedia.org/wiki/Mostar

https://cs.wikipedia.org/wiki/Star%C3%BD_most_(Mostar)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Tufahija

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz