Hlavní obsah
Cestování

Polský solný důl Bochnia je menší bratr Veličky. Tato památka UNESCO nabízí nevídané zážitky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Sebastian Mierzwa - Own work, CC BY-SA 3.0 pl, Wikimedia Commons

Kaple sv. Kingy v solném dole Bochnia

Když se řekne solný důl v Polsku, většina lidí si vybaví Veličku. Co však spousta zahraničních turistů netuší, je existence dalšího solného dolu Bochnia, který od Veličky leží coby kamenem dohodil.

Článek

Nejstarší solný důl v Polsku je přístupný turistům

Polský solný důl Bochnia najdete mezi Krakovem a Tarnovem, a i když není tak slavný jako jeho větší bratr Velička, rozhodně stojí za návštěvu. Bochnia je nejstarším solným dolem v Polsku a jedním z nejstarších na světě. Pro svou jedinečnost byl v roce 2013 zapsán na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Foto: Kj - Praca własna, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Vstup do solného dolu Bochnia.

Důl Bochnia, jehož historie sahá až do roku 1248, svým návštěvníkům nabízí jedinečný pohled do historie těžby soli, ale také množství zážitků, které jinde nenajdete. Prohlídky jsou zatím dostupné v polštině a angličtině. Snad se brzy dočkáme i českého jazyka, a to alespoň v audioprůvodci.

Foto: Kj - Praca własna, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Současná expozice v solném dolu Bochnia.

Jestli se do solného dolu Bochnia chystáte, lístky si raději zabookujte předem na jeho oficiálním webu kopalnia-bochnia.pl. V Polsku jde o turisticky atraktivní místo, online rezervace vám tak zaručí, že se sem skutečně dostanete. Na druhou stranu, můžete si být jistí tím, že v tomto solném dolu nebudou takové davy lidí jako v „profláknutějším“, o 30 kilometrů vzdáleném solném dolu Velička u Krakova.

Souřadnice solného dolu Bochnia: https://mapy.cz/s/mubabonuzu

Těžba v solném dole skončila roku 1990, poté se otevřel veřejnosti

Těžba v solném dolu Bochnia odstartovala již v roce 1248, od té doby se zdejší sůl stala významným zdrojem pro celé Polsko, ve středověku byla vyvážena i do řady evropských zemí. Činnost tohoto dolu, v němž pracovaly tisíce horníků, přispívala k hospodářskému rozvoji celého Polska. V průběhu staletí se solný důl Bochnia postupně rozšiřoval a modernizoval.

Foto: kan ze zb. Muz. Fischera w Bochni_K. Fidyk (42), CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons

Solný důl Bochnia v minulosti.

V solném dole však pracovali horníci ve velmi těžkých podmínkách. V úzkých a hlubokých chodbách se potýkali nejen s nedostatkem kyslíku, ale i s dalšími hrozbami, jako bylo nebezpečí závalu, výbuchu metanu, zatopení šachet vodou nebo nebezpečí požáru. Solný důl Bochnia zažil za dobu své existence hned několik požárů, které stály život desítky horníků.

Foto: Kj - Own work, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Rekonstrukce malého ručního rumpálu, který mimo jiné sloužil k přepravě vody mezi jednotlivými úrovněmi solného dolu.

Těžba v solném dole Bochnia byla (i z důvodu vyčerpání ložisek soli) ukončena v roce 1990. O pět let později, roku 1995, se tyto jedinečné podzemní prostory zpřístupnily veřejnosti. A že vás na tomto místě, které je od roku 2013 zapsáno na seznamu UNESCO, čeká spousta zážitků.

Foto: Kj - Own work, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Stáj Mysiur sloužila jako zázemí pro koně, kteří pracovali v solném dole, její historie sahá až do 18. století. Dnes je součástí turistické trasy.

Plavba loďkou v komoře 81

V současnosti můžete v solném dole Bochnia projít hned několik turistických tras. Velmi zajímavá je hlavně multimediální trasa, která vás během prohlídky zapojí do fascinujícího příběhu o těžbě soli. A to s využitím prezentací, zvuků a obrazů, které vás krůček za krůčkem zavedou do časů dávno minulých.

Foto: Kj - Own work, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Plavba loďkou v komoře 81, která je částečně zatopená solankou.

V solném dole vás během prohlídky čeká hned několik atrakcí. Jednou z nejoblíbenějších je plavba podzemní štolou na lodičkách. A to v komoře 81, která je částečně zaplavená solankou a kde pro turisty funguje loďková přeprava v délce 120 metrů.

Projížďka podzemní železnicí Kuba: Pocta koni pracujícímu v dole

Další turistickou atrakcí solného dolu Bochnia je projížďka podzemní železnicí, která nese jméno Kuba na počest posledního koně, který v dole pracoval až do roku 1963. Podzemní elektrická akumulátorová lokomotiva typu Ldag 05 s vagony vás proveze zhruba v délce 1000 metrů důlními chodbami a umožní vám pohodlně prozkoumat různé části solného dolu, včetně samotné kaple sv. Kingy, přes kterou vedou koleje.

Foto: Kj - Praca własna, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Podzemní vlak jménem Kuba.

Jediný svatostánek na světě, kterým projíždí vlak

Kaple sv. Kingy je skutečným klenotem polského solného dolu Bochnia. Jedná se o jediný svatostánek na světě, kterým projíždí vlak. Kaple vytesaná do kamenné soli je místem, kde se můžete zastavit a obdivovat nádherné solné sochy a reliéfy, které tento svatostánek zdobí.

Foto: Autorstwa Kj - Praca własna, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Koleje vedoucí přes kapli sv. Kingy.

V kapli sv. Kingy se nachází oltář s obrazem sv. Barbory, pamětní deska obětí požáru z roku 1875, kazatelna vytesaná ze soli z roku 1922, celoroční betlém a také sochy polského krále Kazimíra III. Velikého a papeže Jana Pavla II. Atmosféra kaple je ještě působivější během vánočních svátků, kdy se zde konají tradiční půlnoční mše.

Solný důl Bochnia má i sportovní halu a solnou pláž s lehátky

Možná byste to neřekli, ale solný důl Bochnia nabízí také možnost sportovního vyžití. V komoře Ważyn, která je největším podzemním prostorem v dole, se nachází multifunkční sportovní hala, kde se hraje fotbal nebo se konají turnaje v judu.

Foto: Kj - Praca własna, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Jídelní část v hale Ważyn.

Tato komora má také část s občerstvením, kde si můžete jen posedět a dát si něco k jídlu či k pití. V komoře Ważyn můžete rovněž využít solnou pláž s lehátky. Panuje zde přitom stálá teplota v rozmezí 14–16 °C a vysoká vlhkost dosahující až 70 %. A pokud chcete v těchto místech strávit více času, můžete si zde zaplatit také nocleh.

Foto: Kj - Praca własna, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Relaxační část - solná komora pro inhalaci s lehátky.

Exkurze do solného dolu Bochnia má v neposlední řadě zdravotní benefity. Vzduch nasycený solnými mikroelementy podporuje zdraví dýchacích cest, zmírňuje příznaky alergie a posiluje imunitní systém.

Zdroj:

https://kopalnia-bochnia.pl/

https://lovekrakow.pl/aktualnosci/odkryj-skarby-bochni-turystyczna-perelka-blisko-krakowa_57760.html

https://cs.wikipedia.org/wiki/Soln%C3%BD_d%C5%AFl_Bochnia

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kopalnia_soli_Bochnia

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz