Hlavní obsah
Cestování

Rakouský hrad Hardegg je pár kilometrů z Česka. Užijte si Hardeggskou vyhlídku i Regininu skálu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: C.Stadler/Bwag - Own work, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Hardegg – to není jenom hrad, ale i nejmenší město v Rakousku. Do tohoto malebného koutu u hranic se dostanete od Čížova v NP Podyjí. Pohled na Hardegg je nádherný i z Hardeggské vyhlídky.

Článek

Z Čížova do Hardeggu dojdete po modré

Po pádu železné opony se celá oblast kolem řeky Dyje na Znojemsku konečně otevřela veřejnosti. Jednou z nejkrásnějších tras, na které je stále co objevovat, je pěší cesta z Čížova v Národním parku Podyjí přes hraniční řeku Dyji až do nejmenšího rakouského města Hardegg se stejnojmenným hradem. Po cestě si ještě můžete na české straně užít hrad Hardegg s podhradím z malebné Hardeggské vyhlídky.

Cestu do rakouského Hardeggu z českého Čížova jsem šla už několikrát. A proto jsem se rozhodla, že se o ni s vámi podělím, protože rozhodně stojí za to. Do příhraničního Čížova se dostanete pohodlně autem ve směru od Horního Břečkova.

Foto: Lina Klimarová

Zbytky pohraničních zátaras v Čížově.

Hned na začátku Čížova využijete velké neplacené parkoviště, odkud dojdete až k Památníku železné opony se zbytky pohraničních zátaras a bývalou strážní věží. V Čížově se můžete příjemně občerstvit v samoobslužném krámku nebo v místní restauraci, také zde sídlí Správa Národního parku Podyjí, v jejíž budově je ke zhlédnutí několik tematických výstav. A pokud máte děti, před a za budou Správy je dětské hřiště.

Souřadnice Památníku železné opony v Čížově: https://mapy.cz/s/catajusaku

Hardeggská vyhlídka je jednou z nejkrásnějších v NP Podyjí

Od Památníku železné opony v Čížově vyrazte po modré turistické značce směrem do Rakouska, postupně budete scházet až do údolí řeky Dyje. Během této cesty vám doporučuji odbočit na Hardeggskou vyhlídku, která se nachází na 90 metrů vysokém skalním ostrohu zhruba 3 kilometry od Čížova.

Foto: Lina Klimarová

Pohled na Hardegg z Hardeggské vyhlídky.

Hardeggskou vyhlídku s dřevěným altánkem musím označit za jednu z nejkrásnějších vyhlídek v Národním parku Podyjí. Můžete si zde vychutnat nádherný pohled do údolí Dyje i na nejmenší rakouské město Hardegg, nad kterým se tyčí stejnojmenný středověký hrad.

Foto: Michal Klajban – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Dřevěný altánek Hardeggské vyhlídky.

Původní vyhlídkový altánek na tomto místě vznikl v roce 1885 a nazýval se Luitgardina vyhlídka. Tento altánek následně pustl, až spadl. Po pádu železné opony nechal jeho repliku v roce 1990 vystavět klub rakouských turistů, který tuto dřevěnou stavbu následně předal správě Národního parku Podyjí.

Souřadnice Hardeggské vyhlídky: https://mapy.cz/s/lazamugune

Do městečka, k hradu Hardegg i na Regininu skálu

Po odbočce z Hardeggské vyhlídky sejdete po modré až do údolí Dyje, která tvoří přirozenou státní hranici mezi Českem a Rakouskem. Stačí přejít hraniční most a rázem se ocitnete v Hardeggu, který je nejmenším městem Rakouska a který leží v rakouském Národním parku Thayatal. Toto malebné městečko, jehož upravenými uličkami se rozhodně projděte, vzniklo jako podhradí nedalekého hradu Hardegg, který byl vybudován přibližně již v první polovině 12. století.

Foto: Lina Klimarová

Hrad Hardegg s podhradím z Regininy skály.

Z městečka dojdete až ke hradu Hardegg, který je v soukromém vlastnictví vnuka posledního knížete ze šlechtické rodiny Khevenhüller-Metsch, a který je však v současnosti veřejnosti nepřístupný. Tento středověký skvost můžete alespoň obdivovat z nedaleké Regininy skály (Reginafelsen). Z této vysoké vápencové skály, kterou obtéká Fugnitzský potok, budete mít nádherný výhled jak na hrad Hardegg s podhradím, tak na českou stranu Podyjí. Na Reginině skále se nacházejí pozůstatky středověké fortifikace. Jak vypráví pověst, do skalní stěny byla zazděna Regina – Černá žena z Hardeggu, po které právě tato skála dostala svůj název.

Foto: Lina Klimarová

Informační turistická cedula na Reginině skále.

Z Regininy skály můžete ještě vystoupat na pěknou vyhlídku na kopci Max-Plateau, odkud následně sestoupíte zpátky do městečka Hardegg.

Souřadnice Regininy skály: https://mapy.cz/s/lesojomopu

Souřadnice vyhlídkového místa Max-Plateau: https://mapy.cz/s/bohusovoze

Už neplatí, že mezi Hardeggem a Čížovem je pouze jeden most

Před rokem 1989 byla oblast od Čížova k řece Dyji nepropustnou a přísně hlídanou linií, přes kterou se nesmělo. Rakouský Hardegg a tehdy československý Čížov spojovaly pouze holé traverzy dlouhého hraničního mostu, ze kterého byly odstraněny dřevěné desky. Desítky let tuto hranici přísně střežila socialistická pohraniční stráž, jejíž posádka mimo jiné sídlila v Čížově v budově, kde se v současnosti nachází sídlo správy Národního parku Podyjí. Po pádu železné opony a následné rekonstrukci začal most přes řeku Dyji od roku 1990 sloužit pěším a cyklistům z obou stran hranic.

Foto: BuschBohne - Own work, CC0, Wikimedia Commons

Hraniční most přes řeku Dyji.

V současné době ovšem neplatí, že Hardegg a Čížov spojuje pouze jeden most. Až se budete z Hardeggu vracet zpátky do Čížova, můžete to totiž vzít přes nově vybudovanou visutou lávku v lokalitě U Poustevníka, která byla pod Hardeggem otevřena na jaře 2023. Právě díky ní vznikla i nová okružní turistická stezka, která spojuje nejen Čížov a Hardegg, ale také národní parky Podyjí v Česku a Thayatal v Rakousku.

Souřadnice visuté lávky v lokalitě U Poustevníka pod Hardeggem: https://mapy.cz/s/cozanereda

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hardeggsk%C3%A1_vyhl%C3%ADdka

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hardegg

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/lavka-mezi-narodnimi-parky-podyji-a-thayatal

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz