Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Rodiče dětí mladších 9 let mají během stávky učitelů nárok na home office

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Na pondělí 27. listopadu 2023 se chystá výstražná stávka učitelů. Je-li vašemu dítěti méně než 9 let, máte u svého zaměstnavatele nárok na home office. Je tu ovšem několik ALE.

Článek

Bude škola mého dítěte stávkovat, nebo ne?

Zda se škola, kterou vaše dítě navštěvuje, v pondělí 27. listopadu 2023 zapojí, či nezapojí do stávky, se definitivně rozhodne (rozhodlo) ve středu 22. listopadu. Výstražnou stávku totiž musí ředitel školy oznámit nejpozději tři pracovní dny dopředu.

Tuto informaci byste tedy měli dostat od své školy například prostřednictvím školního informačního systému nebo vám bude zaslána do vaší e-mailové schránky. Není rovněž od věci, když projdete webové stránky školy, do které vaše dítě chodí.

Foto: Pixabay

Na pondělí 27. listopadu je naplánována výstražná stávka učitelů. Zapojí se i škola vašeho dítěte?

Sledujte mapu škol zapojených do stávky

Pro více informací, které chcete jako rodiče mít, se můžete podívat také na mapu škol zapojených do stávky. Tento interaktivní dokument je počinem Učitelské platformy.

Ikona červeného domečku v mapě škol zapojených do stávky znamená, že tato instituce bude v pondělí 27. listopadu 2023 zcela zavřená. Oranžová ikona zase značí, že bude fungovat v omezeném provozu.

Vaše škola stávkuje a máte dítě mladší 9 let? Požádejte o home office

Už víte, že se škola vašeho dítěte zapojí do výstražné stávky? Jestli budete mít v pondělí 27. listopadu doma školáka či předškoláka mladšího 9 let, máte u svého zaměstnavatele nárok na home office. Je tu ovšem několik ALE.

„Zákonný zástupce dítěte mladšího 9 let může požádat svého zaměstnavatele o výkon práce na dálku, pokud to umožňuje povaha práce. Zaměstnavatel nemá povinnost této žádosti vyhovět, nesouhlas však musí písemně odůvodnit. Ředitel školy nemá povinnost tuto informaci zákonnému zástupci poskytnout, je uvedena pouze pro informaci,“ informovalo MŠMT ve svém manuálu vydaného pro ředitele MŠ, ZŠ a SŠ pro případ stávky zaměstnanců školy.

Foto: Freepik

Některé děti výstražnou stávku uvítají, neboť si užijí prodloužený víkend.

Během stávky učitelů mají rodiče i další možnosti

I když nemáte dítě mladší 9 let, ovšem váš výkon vaší práce to umožňuje a máte navíc benevolentního zaměstnavatele, můžete si vzít v pondělí 27. listopadu home office. Další možností je dovolená, neplacené volno nebo hlídací babička. A co OČR? To se na den výstražné stávky učitelů podle České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) nevztahuje.

„Podmínky nároku na ošetřovné při péči o dítě mladší 10 let při uzavření školského či obdobného zařízení pro děti jsou uvedeny v § 39 odst. 1 písm. b) bodu 1 ZNP. Pokud odbory avizovaly téměř dva týdny dopředu termín stávky a stávka se v tomto termínu uskuteční, nemůže být považována za nepředvídanou událost. Další podmínka, která by musela být splněna pro nárok na ošetřovné z důvodu uzavření školského zařízení, tj. existence rozhodnutí nadřízeného orgánu o nařízení uzavření takového zařízení, se již v tomto případě nemusí zjišťovat,“ odpověděla na dotaz učitelského portálu Pedagogické.info mluvčí ČSSZ Tereza Koukolová.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz