Hlavní obsah
Cestování

Staré dřevěné mosty na řece Svratce a říčce Nedvědičce: Objevte Prudkou, Černvír, Pernštejn a Švařec

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lina Klimarová

Dřevěný krytý most v Černvíru.

Pokud plánujete výlet na hrad Pernštejn, mám pro vás tip, co v tomto regionu dále objevovat. Prozkoumejte staré dřevěné kryté mosty přes Svratku a Nedvědičku. Dýchá z nich opravdový kus historie.

Článek

Krytý most přes řeku Svratku v Prudké byl v minulosti v havarijním stavu

Když se vydáte na hrad Pernštejn od Brna, vaší první zastávkou bude osada Prudká (část městysu Doubravník v okresu Brno-venkov), k níž se dostanete pěšky od obce Borač nebo autem od Doubravníku. Právě v Prudké se nachází dřevěný krytý most přes řeku Svratku z roku 1899, který na délku měří 33 metrů.

Původně sloužil dělníkům z nedaleké papírny C. M. Kopřivy, kteří se díky němu dostávali na druhý břeh řeky Svratky. Most stojí ve výšce tří metrů nad hladinou řeky a jeho nosnou konstrukci tvoří dvojitá věšadlová soustava.

Pamětníci si jistě vzpomínají na to, že tato krytá dřevěná lávka přes řeku Svratku kvůli restitučním sporům do roku 2017 chátrala a byla v neutěšeném stavu. Patřila dokonce mezi nejohroženější nemovité památky Česka. V roce 2017 tuto lávku získal do vlastnictví městys Doubravník, který v roce 2019 zahájil její celkovou rekonstrukci. Krytý most v Prudké je již od roku 2021 kompletně opravený a vy tak můžete obdivovat jeho krásu.

Přesné souřadnice mostu v Prudké: https://mapy.cz/s/burajudejo

Známý dřevěný most v Černvíru je nejstarším svého druhu na Moravě

Druhou zastávkou na vaší cestě bude obec Černvír taktéž v severní části okresu Brno-venkov, kde najdete nejstarší krytý dřevěný most na Moravě. Tento most, postavený v roce 1718, je významnou technickou památkou a ukázkou mistrovství starých tesařů. S délkou 32 metrů a šířkou 2,6 metru stojí na kamenném pilíři uprostřed řeky Svratky a jeho sedlová střecha je krytá šindelem.

Foto: Lina Klimarová

Most v Černvíru je výjimečný tím, že se dochoval téměř v původním stavu – s výjimkou střechy, která prošla kompletní rekonstrukcí v roce 1971. Tento most sloužil dopravě až do roku 1954, kdy jej pro tento účel nahradil nový silniční most, který se nachází v jeho těsné blízkosti. Přesto je tento dřevěný most stále funkční a využívají jej hlavně pěší a cyklisté.

Foto: Lina Klimarová

Most v Černvíru je impozantní svou jednoduchou, ale účinnou konstrukcí. Jeho boční parapety jsou vysoké 1,5 metru a nad nimi se nachází metr vysoký průhled na řeku Svratku. Konstrukce mostu je převážně z jedlového dřeva, některé jeho části jsou vyrobeny z dubu.

Přesné souřadnice mostu v Černvíru: https://mapy.cz/s/neharetugo

Pernštejnská lávka přes říčku Nedvědičku je součástí staré kočárové cesty

Při návštěvě hradu Pernštejn rozhodně nesmíte minout malebnou Pernštejnskou lávku, která překlenuje říčku Nedvědičku a nachází se přímo v obci Pernštejn (součást městyse Nedvědice v okresu Brno-venkov). Tato lávka byla postavena v 60. letech 19. století a obnovená v roce 1933, což je vyznačeno na jednom z jejích trámů. Lávka je dlouhá 12 metrů, široká 4 metry a vysoká 7 metrů od hřebene k hladině potoka.

Foto: Lina Klimarová

Pernštejnská lávka má sedlovou dřevěnou střechu pokrytou šindelem a spočívá na dvou kamenných pilířích vysokých asi 2,5 metru. Díky svému malebnému vzhledu patří k vyhledávaným místům návštěvníků, několikrát sloužila také jako kulisa při natáčení filmů.

Není od věci vědět, že původní dřevěný most na tomto místě zničila povodeň v roce 1761. Následně vznikla nová lávka, která byla součástí středověké kočárové cesty vedoucí od hradu Pernštejn směrem k nedalekému Sejřku. Pernštejnská lávka byla již dvakrát výrazně renovována, naposledy v 70. letech 20. století a v roce 2004.

Foto: Lina Klimarová

Poblíž Pernštejnské lávky najdete studánku Korejtko, od které se můžete vydat po asfaltové Pivovarské cestě směrem ke hradu Pernštejn a Pernštejnským zahradám. Stojí to za to!

Přesné souřadnice Pernštejnské lávky: https://mapy.cz/s/fegodaroka

Krytý dřevěný most ve Švařci má z obou stran dřevěné schodiště

Posledním dřevěným mostem, který můžete obdivovat, je krytá dřevěná lávka ve Švařci. V tomto případě jsme už v Kraji Vysočina, a to konkrétně v jižní části okresu Žďár nad Sázavou. Tato lávka, postavená v roce 1873, je dlouhá 22 metrů a široká 2 metry. Stojí na zděných pilířích a její sedlová střecha je krytá šindelem. Lávka vznikla za místního starosty Josefa Fafílka, přičemž materiál ke stavbě daroval hrabě Vladimír Mitrovský.

Foto: Lina Klimarová

Lávka ve Švařci klenoucí se přes řeku Svratku je unikátní svou věšadlovou konstrukcí a pečlivě provedenou tesařskou prací. Její nosné trámy jsou uloženy na dvoumetrových nábřežních kamenných pilířích, které ji chránily před přívaly jarních vod, a to ještě před tím, než vznikla Vírská přehrada.

Foto: Lina Klimarová

V roce 1982 lávku pečlivě opravili místní tesaři, další její opravy proběhly v letech 2005-2006. Její výška od hladiny Svratky činí 5 metrů, takže než se na ni dostanete, musíte z obou jejích stran vystoupat po dřevěném schodišti.

Přesné souřadnice mostu ve Švařci: https://mapy.cz/s/fulunozopo

Výlet po dřevěných krytých mostech přes Svratku a Nedvědičku vás zavede do minulosti a umožní vám obdivovat řemeslné umění našich předků. Každá z dřevěných krytých lávek, o nichž jsem psala, je jedinečná, a rozhodně stojí za to objevit její kouzlo.

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/D%C5%99ev%C4%9Bn%C3%A1_l%C3%A1vka_(Prudk%C3%A1)

https://cs.wikipedia.org/wiki/D%C5%99ev%C4%9Bn%C3%BD_most_(%C4%8Cernv%C3%ADr)

https://cs.wikipedia.org/wiki/D%C5%99ev%C4%9Bn%C3%BD_most_(Pern%C5%A1tejn)

https://info.bystricenp.cz/drevena-lavka-ve-svarci

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz