Hlavní obsah
Cestování

Tajemné templáře a románský kostel v Řeznovicích spojuje náhrobní kámen i tajná chodba na Templštejn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lina Klimarová

Kostel svatého Petra a Pavla v Řeznovicích.

Pět kilometrů vzdušnou čarou od zříceniny hradu Templštejn najdete románský kostel v Řeznovicích. Od roku 1300 jej vlastnil templářský řád, což dokazuje templářský náhrobní kámen uvnitř svatyně.

Článek

Řeznovický kostel založili moravští Přemyslovci

V obci Řeznovice nedaleko jihomoravských Ivančic se nachází pozoruhodný kostel svatého Petra a Pavla. Právě tato stavba patří k nejvýznamnějším románských památkám v Česku. Historie řeznovického kostela je mimo jiné spjata i s tajemným řádem templářských rytířů, který sídlil na blízkém hradě Templštejně tyčícím se na skalnatém ostrohu nad řekou Jihlavou.

Historikové usuzují, že řeznovická svatyně vznikla zhruba v polovině 12. století. Stavba kostela v Řeznovicích konkrétně spadá do období trestných výprav českých panovníků proti znojemskému údělnému knížeti Konrádu II. Otovi, který byl vůdcem opozice moravských Přemyslovců. V roce 1146 bylo během bojů zničeno blízké hradiště v Rokytné a poté byli obyvatelé převedeni do Řeznovic, kde dal znojemský kníže vystavět románský dvorec a právě také kostel svatého Petra a Pavla, který se v určitých úpravách dochoval až do dnešní doby.

Foto: Lina Klimarová

Stavitel se měl inspirovat v bavorském Řezně

Kostel svatého Petra a Pavla v Řeznovicích je opravdu výjimečný, proto byl prohlášen kulturní památkou. Má výrazné rysy románských staveb nacházejících se v severoitalské Lombardii, který byly vystavěny 11. a 12. století. Pro zajímavost, v zaalpských zemích je jeho architektonicky nejbližší dochovanou stavbou kaple Všech svatých v bavorském Řezně (německy Regensburku). Stavitelé si navíc měli vzít příklad právě v Řezně, a tak pověst praví, že právě proto dostala pozdější obec jméno Řeznovice.

Od svého vzniku prošel kostel v Řeznovicích, jehož půdorys vychází ze stylizovaného řeckého kříže, hned několika úpravami. Do dnešní doby se dochoval centrální prostor v románském stylu s osmibokou zvonicí a třemi apsidami. Nejstarší dochovanou částí řeznovického kostela je přitom presbytář z roku 1150.

Foto: Lina Klimarová

Řeznovický kostel.

Kolem roku 1300 patřil kostel v Řeznovicích templářům

Kostel svatého Petra a Pavla v Řeznovicích patřil kolem roku 1300 řádu templářů, který byl jedním z nejmocnějších křesťanských rytířských řádů středověku. Tuto skutečnost dokazuje i náhrobní kámen se 7 centimetry hlubokým reliéfem templářského kříže, který najdete uvnitř kostela vedle dveří do sakristie. Templářský náhrobní kámen má na výšku 56 centimerů, na šířku 50 centimetrů a jeho tloušťka je 21 centimetrů.

Jedna z legend navíc praví, že je v řeznovickém kostele pohřben přímo poslední templářský komtur Ecco. Jestli měli templáři vedle kostela i svůj dvorec, je velmi sporné. Někteří historikové usuzují, že to tak pravděpodobně bylo. V této době však obec Řeznovice prakticky ještě neexistovala. Kostel svatého Petra a Pavla se nacházel na samotě vedle areálu menšího feudálního sídla.

V roce 1312 byl templářský řád papežem Klimentem V. nejprve obviněn z kacířství a sodomie, posléze byl zcela zrušen a došlo ke konfiskaci jeho majetku. Od této doby tak přestali být templáři spojováni i s řeznovickým kostelem.

Foto: Lina Klimarová

Zřícenina hradu Templštejn.

Kostel v Řeznovicích a hrad Templštejn: Jak spolu ještě souvisí?

Tajemný řád templářů si nejprve založil svou komendu kolem roku 1279 v blízkých Jamolicích u Moravského Krumlova. V letech 1281 až 1298 si pak 3 kilometry od Jamolic templáři vystavěli mohutný hrad Templštejn, jehož zřícenina se i v dnešní době tyčí na skalnatém ostrohu nad pravým břehem řeky Jihlavy.

A právě pod templáře z Templštejna patřil od roku 1300 i řeznovický kostel s případným dvorcem. K hradu Templštejnu se přitom váže spousta pověstí. Jedna z nich dokonce vypráví o tajné podzemní chodbě, která má vést z Templštejna právě až do řeznovického kostela.

Foto: Marco Zanoli, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Komendy teplářů kolem roku 1300. Podívejte se na Moravu.

Další zajímavost: Kumánský kámen

Kromě templářského náhrobního kamene můžete vidět v interiéru svatého Petra a Pavla v Řeznovicích další neobvyklou lahůdku. A to Kumánský kámen, který je zasazen ve zdi kostela v rohu pod kůrem a který dokazuje opravdu pestré dějiny Řeznovic. Nápis na Kumánském kameni vyluštil v 50. letech 20. století pražský orientalista P. Poucha, který určil, že jde o ujgurské písmo a že na kameni je napsané slovo Marqusz. Kumánský náhrobní kámen tak měl pravděpodobně patřit křesťanskému Kumánovi, který poblíž Řeznovic padl.

Kumánských kamenů mělo být v řeznovické svatyni mnohem více. Už kronikář Bohuslav Balbín ve svém díle Epitomae z roku 1677 mluví o kostele, jehož podlaha je vydlážděná náhrobky Kumánů. Neurčil přesnou polohu kostela, ovšem situoval jej mezi Ivančice a Oslavany poblíž Brna, a tak je nad míru jasné, že šlo právě o řeznovický kostel.

Kdo vůbec byli Kumáni? Šlo o turecky hovořící kočovníky, které si při svých nájezdech podmaňovali Mongolové neboli Tataři. Právě s nimi se Kumáni dostali až do Evropy, kdy část z kumánských bojovníků utíkajících před Mongoly požádala v roce 1239 uherského krále Bélu o možnost usadit se v jeho zemi. Tito Kumáni posléze přijali křesťanství a na Moravu se dostali coby žoldnéři uherského vojska.

Zdroj: Smircikrize.euweb.cz, Kostelreznovice.tradice.net, Ivancice.cz, Templstejn.cz, Hrady.cz, Wikipedia.org, Kpufo.cz, kniha Město Ivančice od kolektivu autorů, editor Andrea Schwendtová, rok 2000

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz