Hlavní obsah
Cestování

Templštejn nad řekou Jihlavou vystavěli templáři. Hrad znovu ožívá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lina Klimarová

Z vyhlídkové plošiny na zřícenině hradu Templštejn je nádherný výhled do okolí.

Nad údolím řeky Jihlavy se tyčí skutečná perla, zřícenina hradu Templštejna z 13. století, kterou od roku 2011 vrací zpátky do života nový majitel. To vše za pomoci dalších dobrovolníků.

Článek

Templštejn založili tajemní templáři

Hrad Templštejn, jehož zřícenina se nachází zhruba 3 kilometry od Jamolic u Moravského Krumlova, vystavěl zhruba v letech 1281 až 1298 tajemný řád templářů. Tento kdysi mohutný hrad ležící na skalnatém ostrohu nad pravým břehem řeky Jihlavy byl jedním z mála hradů na Moravě založeným právě templářským řádem.

Foto: Lina Klimarová

Po roce 1312, kdy došlo ke zrušení řádu templářů a konfiskaci jeho majetku, se na Templštejně vystřídalo hned několik šlechtických rodů. A to například páni z Lipé nebo páni z Doubravice. Hrad Templštejn nebyl nikdy dobyt, ale zpustl po velkém požáru, který datujeme do první poloviny 16. století.

Zřícenina se od roku 2011 probouzí k životu

Do dnešního dne se z Templštejna dochovaly zbytky zdiva obou paláců, brána, valy, příkopy, ale také studna. V roce 2011 koupil zříceninu Templštejna, k níž se váže spousta legend a pověstí, ve veřejné soutěži soukromý majitel.

Foto: Lina Klimarová

Ten nejen, že odstranil náletové dřeviny, ale snaží se zříceninu hradu ve spolupráci s památkáři za využití přírodních materiálů a původních postupů postupně zakonzervovat. Pomocnou ruku mu podávají také dobrovolníci. Do oprav zříceniny Templštejna se pravidelně zapojuje třeba Hnutí Brontosaurus Fénix, ZŠ Labská Brno nebo cestovní kancelář Kudrna.

Templštejn láká na dřevěné schodiště s vyhlídkou

Zřícenina hradu Templštejna je skutečným skvostem, který rozhodně stojí za návštěvu. Templštejn je po celý rok volně přístupný, ovšem vzhledem k jeho stavu je vstup pouze na vlastní nebezpečí. Pokud máte zájem o komentovanou prohlídku po areálu hradu s výkladem o jeho historii a stavebně-historickém vývoji, můžete se dohodnout přímo s majitelem Davidem Hamzou.

Foto: Lina Klimarová

Když počasí a stav dřeva dovolí, určitě vystoupejte po dřevěném schodišti vzhůru až na dřevěnou vyhlídkovou plošinu, kterou majitel hradu společně s dobrovolníky pravidelně obměňuje. Právě odtud budete mít přenádherný výhled do údolí řeky Jihlavy, který se vám zaručeně nikdy neokouká.

Na hrad se dostanete z několika směrů

Jak se dostat na Templštejn? Nenáročnou procházku si můžete udělat po žluté turistické trase přímo z Jamolic. Chcete si naopak dát víc do těla? Vzhledem k tomu, že zřícenina hradu Templštejna stojí na vysoké skále nad kaňonovitým údolím řeky Jihlavy, vyšlápněte si na něj po žluté v opačném směru přímo od řeky - míjet byste přitom měli turistický rozcestník Pod Templštýnem.

Foto: Lina Klimarová

Návštěvu Templštejna zkuste rovněž propojit s objevováním krás celého údolí řeky Jihlavy, které má rozhodně co nabídnout. Doporučuji vám udělat rovnou celý okruh, do kterého rozhodně zahrňte i skalní vyhlídky Velká skála a Na Babách, které se tyčí na protilehlém břehu Jihlavy.

Zdroj: Autorský text, Templstejn.cz, Wikipedia.org

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz