Článek
Trdelníky, kam se podíváš
Prahu zaplavily trdelníky. Toto pouliční jídlo ve tvaru točené duté kremrole plněné na sladko různými způsoby se stalo v hlavním městě chtě nechtě pouliční klasikou, na kterou se stojí fronty. Koupit si je můžete nejen na Václavském náměstí, Staroměstském náměstí, ale prakticky kdekoliv v uličkách staré Prahy.
Trdelník neboli trdlo, které dokáže celou ulici nádherně provonět skořicí nebo vanilkou, má své zastánce i odpůrce. Jedni jej milují, druzí jej považují za turistický kýč. Trdelník je oblíbeným street food hlavně pro zahraniční turisty. Těm rozhodně nesmí z návštěvy Prahy chybět ani fotka s trdelníkem plněným čokoládou, šlehačkou nebo jahodami, kterou pak nadšeně postují na sociálních sítích. V létě jsou pak oblíbené trdelníky s točenou zmrzlinou a nejrůznějšími druhy posypek.
Druhé nejoblíbenější street food mezi zahraničními turisty. Po smažáku
Jaké pouliční jídlo si dávají zahraniční turisté i při návštěvě Prahy? Jak poukazuje portál TasteAtlas, který sbírá ověřené recenze od turistů a cestovatelů, zahraniční turisté si nejraději pochutnávají na smažáku. A to v bulce nebo s hranolkami. Na druhém místě tohoto žebříčku se nachází právě trdelník a na třetím pak párek v rohlíku s hořčicí nebo kečupem.
Smažák a párek v rohlíku patří k typicky českému rychlému občerstvení. I z trdelníku neboli trdla se v očích zahraničních turistů chtě nechtě stala česká pouliční klasika. Většina z nich se mylně domnívá, že jde o původní českou tradici. Ostatně, nelze se tomu divit, když na některých stáncích najdete přímo nápis „tradiční český trdelník“.
Kde se vzal, tu se vzal v Praze trdelník
V centru Prahy jsou trdelníky na každém rohu. Obchodníci je často prezentují jako staročeskou pochoutku nebo tradiční české pouliční jídlo. Voňavé trdlo, které dokázalo z Václaváku vytlačit i tradiční klobásy, se stalo v Praze hitem prakticky přes noc. Poprvé se mělo v centru hlavního města objevit v roce 2002 na Staroměstském náměstí během velikonočních trhů. Tahle zcela nová sladká pochoutka dokázala velmi rychle přitáhnout pozornost. V současnosti si už můžete dát trdelník v centru Prahy prakticky na každém rohu.
Tradiční český trdelník? Rozhodně ne
Označení „tradiční český trdelník“ nebo „staročeský trdelník“, na které můžete běžně narazit v uličkách Prahy, je vesměs marketingový trik. Trdelník totiž rozhodně nevznikl na území dnešního Česka. Jeho původ byste našli až v Rumunsku. Trdelník pravděpodobně pochází z oblasti Sikulsko (Székelyföld) v Sedmihradsku neboli Transylvánii, což je historický region na území dnešního Rumunska, který byl v minulosti součástí Habsburské monarchie.
Trdelník se v Sedmihradsku připravoval pod názvem kürtőskalács. První známý recept na tento moučník byste našli v sedmihradské kuchařce hraběnky Márie Mikes de Zabola z roku 1784. Právě z oblasti Sedmihradska se trdelník postupně rozšířil do celé maďarsky mluvící části Habsburské monarchie. I v současnosti je v Maďarsku trdelník označován jako kürtőskalács a je považován za národní symbol.
Těsto opečené na tyči a sypané cukrem či oříšky se v 18. století ze Sikulska v Sedmihradsku dostalo až do slovenské Skalice. V současné době je Skalický trdelník pojmem. Slovensko má na tuto pochoutku dokonce od roku 2007 registrovanou ochrannou známku EU, jde o tzv. PGI neboli chráněné zeměpisné označení.