Hlavní obsah
Jídlo a pití

Trdelník z Prahy je turistický hit i kýč. Nejde o původní českou tradici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

V centru Prahy si můžete koupit trdelník na každém rohu. Plněný čokoládou nebo třeba čerstvým ovocem. Do jisté míry jde o lákadlo na zahraniční turisty, kteří si myslí, že jde o českou tradici.

Článek

Trdelníky, kam se podíváš

Prahu zaplavily trdelníky. Toto pouliční jídlo ve tvaru točené duté kremrole plněné na sladko různými způsoby se stalo v hlavním městě chtě nechtě pouliční klasikou, na kterou se stojí fronty. Koupit si je můžete nejen na Václavském náměstí, Staroměstském náměstí, ale prakticky kdekoliv v uličkách staré Prahy.

Trdelník neboli trdlo, které dokáže celou ulici nádherně provonět skořicí nebo vanilkou, má své zastánce i odpůrce. Jedni jej milují, druzí jej považují za turistický kýč. Trdelník je oblíbeným street food hlavně pro zahraniční turisty. Těm rozhodně nesmí z návštěvy Prahy chybět ani fotka s trdelníkem plněným čokoládou, šlehačkou nebo jahodami, kterou pak nadšeně postují na sociálních sítích. V létě jsou pak oblíbené trdelníky s točenou zmrzlinou a nejrůznějšími druhy posypek.

Foto: Freepik

Při návštěvě Prahy nesmí chybět fotka s trdelníkem. Turisté ji nadšeně postují na sociálních sítích.

Druhé nejoblíbenější street food mezi zahraničními turisty. Po smažáku

Jaké pouliční jídlo si dávají zahraniční turisté i při návštěvě Prahy? Jak poukazuje portál TasteAtlas, který sbírá ověřené recenze od turistů a cestovatelů, zahraniční turisté si nejraději pochutnávají na smažáku. A to v bulce nebo s hranolkami. Na druhém místě tohoto žebříčku se nachází právě trdelník a na třetím pak párek v rohlíku s hořčicí nebo kečupem.

Smažák a párek v rohlíku patří k typicky českému rychlému občerstvení. I z trdelníku neboli trdla se v očích zahraničních turistů chtě nechtě stala česká pouliční klasika. Většina z nich se mylně domnívá, že jde o původní českou tradici. Ostatně, nelze se tomu divit, když na některých stáncích najdete přímo nápis „tradiční český trdelník“.

Foto: Pexels

Na trdelníky se stojí v Praze fronty.

Kde se vzal, tu se vzal v Praze trdelník

V centru Prahy jsou trdelníky na každém rohu. Obchodníci je často prezentují jako staročeskou pochoutku nebo tradiční české pouliční jídlo. Voňavé trdlo, které dokázalo z Václaváku vytlačit i tradiční klobásy, se stalo v Praze hitem prakticky přes noc. Poprvé se mělo v centru hlavního města objevit v roce 2002 na Staroměstském náměstí během velikonočních trhů. Tahle zcela nová sladká pochoutka dokázala velmi rychle přitáhnout pozornost. V současnosti si už můžete dát trdelník v centru Prahy prakticky na každém rohu.

Tradiční český trdelník? Rozhodně ne

Označení „tradiční český trdelník“ nebo „staročeský trdelník“, na které můžete běžně narazit v uličkách Prahy, je vesměs marketingový trik. Trdelník totiž rozhodně nevznikl na území dnešního Česka. Jeho původ byste našli až v Rumunsku. Trdelník pravděpodobně pochází z oblasti Sikulsko (Székelyföld) v Sedmihradsku neboli Transylvánii, což je historický region na území dnešního Rumunska, který byl v minulosti součástí Habsburské monarchie.

Foto: Pixabay

Těsto na trdelník se navíjí v pruzích na kovový válec a peče se v žáru nad dřevěným uhlím.

Trdelník se v Sedmihradsku připravoval pod názvem kürtőskalács. První známý recept na tento moučník byste našli v sedmihradské kuchařce hraběnky Márie Mikes de Zabola z roku 1784. Právě z oblasti Sedmihradska se trdelník postupně rozšířil do celé maďarsky mluvící části Habsburské monarchie. I v současnosti je v Maďarsku trdelník označován jako kürtőskalács a je považován za národní symbol.

Těsto opečené na tyči a sypané cukrem či oříšky se v 18. století ze Sikulska v Sedmihradsku dostalo až do slovenské Skalice. V současné době je Skalický trdelník pojmem. Slovensko má na tuto pochoutku dokonce od roku 2007 registrovanou ochrannou známku EU, jde o tzv. PGI neboli chráněné zeměpisné označení.

Anketa

Jaký názor máte na trdelníky v centru Prahy?
Je to turistický kýč.
56,7 %
Rád/a si na nich pochutnám.
6,6 %
Kde je poptávka, je i nabídka.
6,3 %
Nic proti nim nemám.
30,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 349 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz