Hlavní obsah
Příroda a ekologie

V Chorvatsku jsme bydleli s jedovatými strašníky dalmatskými. Respektovali jsme se navzájem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Aeshnidae28, CC BY 4.0, Wikimedia Commons

Letošní dovolenou v Chorvatsku nám dělala společnost v apartmánu spousta zvířátek. Kromě komárů, jednoho štíra a velkého pavouka za pračkou to bylo několik kousků strašníků dalmatských.

Článek

Strašníci vylézali v noci po zhasnutí

Během dovolené v Chorvatsku 2024 jsme se se strašníkem dalmatským setkali vědomě vůbec poprvé, a to na Jadran jezdíme už pěknou řádku let. Když jsme jej první večer po příchodu z centra města Krk po rozsvícení objevili v apartmánu, pořádně jsme se vyděsili.

Foto: M.J. , Copyrighted free use, Wikimedia Commons

Tato dravá stonožka s dlouhýma nohama a tykadly dostala své české jméno oprávněně. Na délku měřila kolem 5 centimetrů a než jsme zjistili, že není tak nebezpečná, jak se na první pohled zdá, šel z ní opravdový strach. Jenže jak se říká, zdání klame a v tomto případě to bylo opravdu na místě.

Strašník je úžasný sprinter a dokáže skákat

Během pobytu u moře jsem v našem apartmánu chytala po večerech strašníka dalmatského, kterému se chorvatsky říká štitonosna striga, ještě několikrát. Upozorňuji na slovíčko chytala, a nikoliv zabíjela. Vždy jsem si vzala skleničku, kterou jsem strašníka na stěně rychle zaklopila, následně jsem pod ni vložila tenký list papíru. A právě takto jsem chyceného strašníka ve skleničce uzavřené listem papíru odnesla do nedaleké zahrady, kde jsem jej vypustila na svobodu.

Foto: Luis Miguel Bugallo Sánchez, Free Use, Wikimedia Commons

Při chytání strašníků jsem zjistila, že tato velká pruhovaná stonožka s 15 páry nohou umí úžasně skákat a sprintovat. Za 1 sekundu zvládne urazit až 50 centimetrů a perfektně leze po zdech a stropech. Takže chytání těchto stonožek vyžaduje postřeh a hbitost. Na druhou stranu jsem si všimla, že strašník je velmi plachý tvor, který neútočí a který před člověkem rychle prchá do úkrytu.

Museli byste se hodně snažit, aby na vás strašník dalmatský zaútočil. Museli byste na něj třeba sáhnout nebo vzít jej do ruky. Jeho jedovatost přitom bývá srovnávána se včelím bodnutím, takže nebezpečný je spíš jenom pro alergiky.

Ke konci pobytu jsme už strašníky nechali lovit

Strašník je aktivní hlavně v noci, přes den zalézá do úkrytů. Navíc je to velmi užitečná dravá stonožka, která loví komáry, mouchy, rybenky, mravence, menší pavouky, štěnice, nebo dokonce šváby. Na jihu vědí, že si mají strašníky hýčkat, protože působí jako přirozený čistič, který likviduje dotěrný a škodlivý hmyz. Chorvatská Wikipedia dokonce strašníky dalmatské označuje za užitečné obyvatele domácností. Podle chorvatské Wikipedie jsou navíc strašníci neškodní pro lidi a zvířata a svým kousnutím údajně nedokážou propíchnout lidskou kůži.

Foto: Jlauboro - Own work, CC BY 3.0, Wikimedia Commons

Přítomnost strašníků je ukazatelem přemnoženého škodlivého hmyzu, ale také zvýšené vlhkosti, protože tato domácí stonožka miluje vlhké prostředí. V každém případě jsme ke konci našeho pobytu v Chorvatsku strašníky přestali řešit a navzájem jsme se respektovali. Jeden až dva kousky jsme v apartmánu zahlédli vždy večer nebo v noci, ale přes den po nich nebylo ani památky.

Tento článek jsem napsala hlavně proto, abyste vy všichni, co jezdíte na dovolenou do Chorvatska, strašníky dalmatské rozhodně nezabíjeli a respektovali práci, kterou dělají. Jsou to velmi užiteční tvorové, kteří pro vás nepředstavují žádné nebezpečí. Když na pokoji či v apartmánu strašníka uvidíte, chyťte jej raději do skleničky a vypusťte ho pod širým nebem na svobodu.

Zdroj: autorský text

https://magazin.cz/zdravi/11804-jedovata-stonozka-strasnik-dalmatsky-se-muze-zabydlet-i-vas-doma

https://www.jutarnji.hr/domidizajn/savjeti/mozda-se-uzasavate-ovog-predatora-u-domu-ali-postoji-dobar-razlog-zasto-ga-ne-treba-ubiti-15427819

https://hr.wikipedia.org/wiki/%C5%A0titonosna_striga

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz