Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ve 100 letech zemřela přeživší holocaustu Lily Ebertová. Zářila na TikToku a napsala Lilyin slib

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Matti zoman - Own work, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Lily Ebertová se svým pravnukem Dovem Formanem, který ji přivedl na TikTok a sepsal s ní bestseller Lilyin slib.

Když 20letou Lily deportovali do Osvětimi, slíbila si, že pokud přežije, bude šířit pravdu o nacistických zvěrstvech. Na sklonku života se jí to s pomocí pravnuka podařilo.

Článek

V úterý 9. října 2024 zemřela v Londýně britská spisovatelka a přeživší holocaustu maďarského původu Lily Ebertová. Dožila se krásných 100 let. Co si během zajetí v Osvětimi a nucených prací v Lipsku za druhé světové války vytyčila, to se jí podařilo. A to šířit pravdu o zvěrstvech, které za války prováděli nacisté.

V Osvětimi jsme se nebáli zemřít, báli jsme se žít

Lily Ebertová (původním jménem Lívia Engelman) se narodila v maďarském městečku Bonyhád. Pocházela z židovské rodiny. V červenci roku 1944, kdy měla 20 let, ji nacisté s matkou, mladším bratrem a třemi sestrami deportovali do Osvětimi. Lilyina maminka, mladší bratr Bela a mladší sestra Berta šli po příjezdu do tábora okamžitě do plynových komor. Lily a její další dvě sestry Renee a Piri byly při selekci na rampě vybrány pro práci v táboře.

20letá Lily v Osvětimi strávila čtyři měsíce, což se jí zdálo jako věčnost. „Lidi může napadnout, že čtyři měsíce nejsou zas tak dlouhá doba. Ale něco vám řeknu. I čtyři měsíce byly neskutečně dlouhé. V Osvětimi jste se nebáli zemřít, báli jste se žít,“ uvedla. Po čtyřech měsících ji i její dvě sestry poslali nacisté do muniční továrny poblíž Lipska, kde pracovala až do osvobození. Ačkoli Lily přežila, ztratila za války matku, bratra, sestru a spoustu dalších členů širší rodiny. Tato tragická zkušenost ji navždy změnila, ale také v ní vyvolala touhu být hlasem těch, kteří už mluvit nemohou.

Po skončení války se Lily vydala se svými přeživšími sestrami do Švýcarska, kde začaly nový život. V roce 1953 se zde sestry konečně setkaly se svým dalším bratrem, který rovněž přežil nacistický koncentrák. Lily následně emigrovala s rodinou do Izraele, kde se vdala a měla tři děti. Poté se se svými nejbližšími v roce 1967 usadila v Londýně, kde bydlela až do své smrti. Dožila se zde úctyhodného věku 100 let a dočkala se celkem 10 vnoučat, 38 pravnoučat a 1 prapravnoučete.

Slib, který si dala, uskutečnila až v 96 letech

Desítky let trvalo, než se Lily Ebertová rozhodla svůj příběh veřejně sdílet. Tak trochu tomu napomohla doba covidu a lockdowny, kdy lidé museli sedět uzavření doma. Za těchto okolností jí v roce 2020 její pravnuk Dov Forman navrhl, aby začala vyprávět svůj příběh prostřednictvím sociálních sítí. Lily Ebertová, která měla v té době již 96 let, se stala hvězdou TikToku. Na této platformě získala přes 1,9 milionu sledujících, kteří poslouchali její svědectví o holocaustu.

„Chci, aby mladí lidé věděli, co se stalo, aby se to už nikdy neopakovalo,“ řekla Lily Ebertová v jednom ze svých videí. Na TikToku zaujala přímý a autentický styl vyprávění, kde zcela bez obalu popisovala mladé generaci své zkušenosti s koncentračními tábory a válečnými událostmi. A také ukazovala číslo, které jí v Osvětimi vytetovali na předloktí. „Chci to ukázat světu. Vidět něco nebo o tom slyšet, to je velký rozdíl. Svět by měl vědět, jak hluboko může lidstvo klesnout. Tetování z vás udělá nikoho. Už nejste člověk, už nejste Lily Ebertová, jste jen číslo. Nosíte tetování, nosíte číslo. Nic víc, nic míň,“ popisovala.

Setkání, které v ní znovu probudilo důvěru v lidskost

Jedním z nejdojemnějších momentů Lilyina života bylo setkání s americkým vojákem Hymanem Shulmanem, který jí po osvobození na jaře 1945 daroval německou bankovku, na kterou napsal přání dobrého života a štěstí. Tento akt laskavosti v ní znovu probudil důvěru v lidskost.

V roce 2020 se Lilyin pravnuk Dov Forman rozhodl, že tohoto vojáka najde prostřednictvím sociálních sítí. „Dělal jsem si s prababičkou legraci, že ho do 24 hodin najdu. Napsal jsem příspěvek na Twitter a během osmi hodin jsem měl 8000 upozornění a 2 miliony přečtění. O hodinu později jsme ho opravdu našli,“ popsal Dov.

Hyman Shulman zemřel v roce 2013 v americkém Brooklynu. Lily Ebertová se tak alespoň mohla spojit s vojákovým synem Jasonem. Šlo přitom o velmi emotivní setkání.

Předmluvu k její knize napsal britský král Karel III.

Společně se svým pravnukem Dovem Formanem napsala v roce 2021 také knihu Lilyin slib: Jak jsem přežila Osvětim a našla sílu žít, která byla přeložena do desítky jazyků včetně češtiny a ze které je dnes světový bestseller. Předmluvu k této knize mimo jiné sepsal britský král Karel III. (tehdy ještě princ Charles).

„Můj příběh dnes není jen můj příběh, je to příběh tisíců, milionů těch, kteří nemohou mluvit. Jsem tu, abych mluvila, mohu to udělat, protože oni tu už nejsou. Musím to udělat, musím mluvit za ty miliony těch, kteří už nemohou mluvit. Zabíjeli mou matku, bratra a sestru a miliony dalších nevinných lidí,“ řekla Lily Ebertová v roce 2022 v televizním pořadu Good Morning Britain.

Na sklonku života se Lily Ebertová rovněž dočkala významných poct. V roce 2015 obdržela Medaili Britského impéria a v roce 2022 se stala členkou Řádu britského impéria. Téhož roku také dostala ve svém rodném Maďarsku Rytířský kříž Řádu za zásluhy o Uhersko.

Zdroj:

https://www.nytimes.com/2024/10/09/books/lily-ebert-dead.html

https://scoop.upworthy.com/98-year-old-holocaust-survivor-shares-life-story-with-younger-generations-tiktok

https://en.wikipedia.org/wiki/Lily_Ebert

https://www.hatefree.cz/clanky/slibila-jsem-si-ze-jestli-preziju-reknu-o-tom-celemu-svetu-rika-98leta-prezivsi-holokaustu-je-hvezdou-tiktoku

https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-prababicka-z-lagru-zari-na-tiktoku-40375814

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz