Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Zatáčky v Buchlovských kopcích lemují pomníčky. Motorkáři si zde dělají rychlodráhu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash

Ilustrační foto

Když jsem Buchlovskými kopci směr Bílé Karpaty projížděla poprvé, nestačila jsem se divit. Překvapilo mě množství hazardérů na motorkách i pomníčků u cesty. Zdejší silnice má právem neblahou pověst.

Článek

Cesta přes Buchláky je nepříjemná

Serpentinami v Buchlovských kopcích (nebo chcete-li Chřibech) ve Zlínském kraji jezdím autem velmi nerada. Ale naštěstí ne tak často. Vždy si oddechnu, když je už mám za sebou. Touto trasou se vydávám jenom párkrát do roka, když jedu z Brna přes Uherské Hradiště do Starého Hrozenkova v Bílých Karpatech a zpátky. Ovšem vždycky se děsím, co bude.

Když jsem ostrými zatáčkami v Buchlovských kopcích po silnici I/50 (neboli E50) kolem motorestu Samota jela poprvé, nechápala jsem chování některých řidičů v osobácích a hlavně motorkářů. Předjížděli, tam kde neměli, a nedodržovali předepsanou rychlost. Doslova hazardovali se životy. Že tato silnice nemá vůbec dobrou pověst, dokazovalo i množství pomníčků, které jsem po cestě napočítala. A nebylo jich málo.

Při cestě autem přes Buchláky dnes už vím, co očekávat, a snažím se dopředu předvídat situaci. I když vlastně nikdy předem nevíte, zda se na vás někdo nevyřítí v protisměru. Cesta přes Buchlovské kopce je prostě velmi nepříjemná.

Foto: Palickap - Own work, CC BY 3.0, Wikimedia Commons

Silnice I/50 u motorestu Samota.

Situace, při kterých si člověk klepe na čelo

Že je silnice I/50 populární zvlášť u motorkářů, jsem se přesvědčila loni na jaře, kdy jsem cestou z Bílých Karpat potkala skupinu na motorkách, která mě předjížděla. Pod Buchlovskými vrchy se ale tihle motorkáři na křižovatce poblíž Střílek otočili a vraceli se opět zpátky sjíždět pro ně lákavé serpentýny. Asi to pro ně byl „super“ adrenalin, což nechápu.

Problém silnice I/50 (E50) je v kombinaci krásné, ale zrádné krajiny a četných zatáček, které svádí k rychlé jízdě. Podle koordinátora BESIP pro Zlínský kraj, Zdeňka Patíka, mají řidiči často pocit, že se nacházejí na závodním okruhu, což je vede k riskování. Následkem jsou tragické nehody, které se zde pravidelně stávají.

Buchlovské kopce jsou oblíbené hlavně u motorkářů, kteří je používají jako svou závodní dráhu. V posledních letech se k nim přidávají i řidiči vytuněných aut. Jak uvádí Mapa rizikových míst na Portálu nehod, silnice I/50 v Buchlovských vrších v katastru obce Staré Hutě je jednou z nejrizikovějších v Česku. Od července 2022 do června 2024 se zde stalo celkem 21 nehod. Jejich nejčastější příčinou bylo nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky.

Nebezpečné nehody jsou v Buchlovských vrších skoro na denním pořádku

Jednou z nejtragičtějších byla nehoda, která se stala 27. března 2022 u Starých Hutí. Šestapadesátiletý řidič motocyklu Honda a jeho jednapadesátiletá spolujezdkyně zahynuli poté, co v pravotočivé zatáčce přejeli do protisměru, kde se střetli s osobním vozidlem Audi a následně s dodávkou. Tato nehoda uzavřela hlavní tah z Brna na Starý Hrozenkov na několik hodin.

16. května 2024 došlo k další nehodě dvou motorkářů u Buchlovic. Sedmadvacetiletý řidič motocyklu, který jel se spolujezdkyní ve směru na Brno, nepřizpůsobil rychlost jízdy v pravotočivé zatáčce, dostal smyk a spadl na komunikaci. Následně do něj narazil další motocyklista jedoucí za ním. Oba řidiči i spolujezdkyně byli zraněni a převezeni do nemocnic.

Ještě tragičtější nehoda se stala 24. července 2019, kdy pětadvacetiletý motorkář při předjíždění kamionu v pravotočivé zatáčce příliš naklonil svůj motocykl, ztratil kontrolu a narazil do protijedoucího vozu. Utrpěl zranění neslučitelná se životem. Řidička protijedoucího vozu a její dítě, které s ní cestovalo, vyvázly bez zranění, ovšem v šoku.

Další tragická nehoda, při které zemřel třicetiletý motorkář, se stala 21. května 2018. Motorkář jel směrem k Brnu, když v táhlém klesání přejel do protisměru a čelně se střetl s protijedoucím vozidlem Ford. Silnice byla na více než dvě hodiny uzavřena a škoda byla vyčíslena na čtyři sta tisíc korun.

Bohužel, nejedná se o ojedinělé případy. V roce 2018 došlo nedaleko Starých Hutí k další smrtelné havárii motocyklu, kdy řidič podlehl svým zraněním. Ačkoliv některé nehody končily šťastněji, jako například ta z 16. října 2017, kdy sedmatřicetiletý slovenský motorkář nezvládl průjezd zatáčkou, spadl a byl pouze zraněn, celková statistika nehod v Buchlovských kopcích je alarmující.

V Buchlovských vrších bourají i osobáky nebo kamiony

Nejde ale jenom o motorkáře. V Buchlovských vrších bourají osobní auta i kamiony. Například 5. srpna 2024 se u Starých Hutí střetla dvě osobní vozidla. Dvacetiletá řidička Kie, jedoucí na Uherské Hradiště, pravděpodobně nepřizpůsobila na mokré vozovce rychlost a v táhlém levotočivém stoupání dostala smyk. Přejela do protisměru a střetla se s protijedoucím Renaultem, který řídil šedesátiletý muž. Oba řidiči utrpěli zranění a byli převezeni do Uherskohradišťské nemocnice.

11. ledna 2024 došlo u Starých Hutí ke střetu tří vozidel. Řidič Škody, který se snažil předjet nákladní vozidlo Scania, nezvládl na namrzlé vozovce řízení a čelně se střetl s protijedoucím tahačem Volvo. V důsledku srážky byl řidič Volva odmrštěn do protisměru, kde se střetl s dalším náklaďákem. Výsledkem byly tři zranění, z nichž jeden řidič musel být transportován letecky do Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Další vážná nehoda se stala například 12. dubna 2020, kdy třiadvacetiletá řidička vozu Audi S7 nezvládla řízení v levotočivé zatáčce, dostala smyk, prorazila svodidla a vjela do lesa, kde narazila do stromu. Auto začalo hořet a s ním i okolní stromy. Řidička i dva spolujezdci byli zraněni a museli být převezeni do nemocnic v Brně a Ostravě.

Foto: Bohumil Blahuš - Own work, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons.

Silnice I/50. V pozadí se tyčí Buchlovské vrchy neboli Chřiby.

Někteří řidiči si dělají ze silnice I/50 Autobahn

I přesto, že jsou Buchlovské kopce plné zatáček a nepřehledných úseků, někteří řidiči si z nich dělají Autobahn. I když dodržujete maximální povolenou rychlost a jedete opatrně, celý úsek jenom trnete, kdy se z protisměru vyřítí nějaký závodník a ohrozí vás na životě. Řešením tohoto problému by mohla být úseková kontrola rychlosti, která by mohla přimět řidiče k větší opatrnosti. Ať už na silnici I/50 jedete v autě nebo na motorce, měli byste si uvědomit, že zde nejde o adrenalin, ale hlavně o životy.

Ředitelství silnic a dálnic nechalo v roce 2023 část úseku silnice I/50 (neboli E50) v Buchlovských vrších opravit a přijalo i další bezpečnostní opatření, aby se zabránilo nehodám, především těm zimním. Na vozovce vznikly červené zdrsněné stoupací pruhy. Ty pomáhají udržet stopu v zatáčkách a zajišťují lepší záběr pneumatik hlavně u kamionů, které měly v minulosti v zimním období velké problémy se zdoláváním stoupání v Buchlovských vrších.

Zdroj:

https://www.youtube.com/watch?v=W6WKpfub3Ik

https://portalnehod.cz/mapa-rizikovych-mist

https://portalnehod.cz/clanky/Tady-pozor!-Odbornici-ukazali-nejrizikovejsi-mista-na-cestach-ve-Zlinskem-kraji

https://cs.wikipedia.org/wiki/Silnice_I/50

https://zlin.cz/zpravy/na-silnici-pres-buchlovske-hory-chybuji-hlavne-motorkari-ti-si-ji-casto-pletou-se-zavodni-drahou/

https://www.policie.cz/clanek/zpravodajstvi-zlinskeho-kraje-zpravodajstvi-uo-uherske-hradiste-nehoda-dvou-motorkaru.aspx

https://www.policie.cz/clanek/meli-velke-stesti.aspx

https://www.policie.cz/clanek/zpravodajstvi-zlinskeho-kraje-zpravodajstvi-uo-uherske-hradiste-tragicka-dopravni-nehoda-motorkare.aspx

https://www.policie.cz/clanek/tragicka-nehoda-u-starych-huti.aspx

https://www.policie.cz/clanek/vazna-nehoda-v-buchlovskych-horach.aspx

https://www.policie.cz/clanek/zpravodajstvi-zlinskeho-kraje-zpravodajstvi-uo-uherske-hradiste-tragicka-dopravni-nehoda.aspx

https://www.policie.cz/clanek/havarie-motocyklu-u-starych-huti.aspx

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz