Hlavní obsah
Seberozvoj

Musíme prožít život jako slon?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lubomír Kirman- pixabay

Sloní paměť

Přesvědčení, která nás omezují v životě, jsme získali v době, kdy se vytvářela naše osobnost.

Článek

Když v Indii vychovávají v zajetí sloní mládě, zpravidla ho přiváží k silnému kůlu v zemi. Mládě slona je přivázáno provazem na noze, který omezuje jeho pohyb. Může se pohybovat pouze v kruhu, který je dán délkou jeho provazu. Nemá dost síly, aby provaz přetrhlo, a tak se nakonec smíří s tím, že má omezený životní prostor. Vryje si do paměti, že co je za hranicí jeho životního prostoru, je pro něj nedostupné. Postupem času, když roste, zvětšuje se i jeho síla a v dospělosti, kdy už je to velký několikatunový jedinec, by mu stačilo jen trocha úsilí k tomu, aby provaz přetrhnul. Jenže to neudělá. V mládí se tento slon naučil, že to nejde, a věří tomu i v dospělosti. Dalo by se říci, že je ve vězení, které je pouze založené na jeho víře. A tak celý život nakonec prožije přivázán ke kůlu s omezeným životním prostorem a omezenými možnostmi.

Paradoxně to tak má i mnoho lidí. Jediný rozdíl je v tom, že jejich provaz je neviditelný. Je to mentální provaz. Princip je však stejný. V mládí se naučili, že jejich možnosti jsou omezené. Nikdy nedostali příležitost poznat svět za hranicemi jejich mentálního vězení. Tato přesvědčení o sobě nabyli z prostředí, které je formovalo. Z rodiny, ze sociální skupiny, ze vzorů ve svém okolí. Je pro ně velmi těžké uvěřit, že by to mohlo být jinak. A tak stejně jako sloni to nezkouší. Ani je to nenapadne. Již dávno se smířili s tím, že prožijí život stejně jako jejich rodiče. Jako jejich vrstevníci. Naštěstí jsou i tací, kteří mají velmi silnou touhu se z těchto opakujících se mentálních vzorců vymanit. Není jich mnoho, ale mohou být příkladem, že se silnou vnitřní motivací se jde vytrhnout z prostředí, které je připoutávalo a stahovalo zpět. Takoví jedinci pochopili, že jejich provazy jsou jejich předsudky o sobě samých. A že to mohou změnit, když budou hledat způsoby, a ne výmluvy. Když si uvědomí, že i jejich potenciál je omezený pouze tím, čemu uvěří, že je v jejich životě možné. Uvěřit tomu, že máme mnohem více možností, než jsme si doposud mysleli, a že si svůj život můžeme vytvořit takový, jaký bychom chtěli, může každý. Vyžaduje to však úsilí a práci mimo svou komfortní zónu. A někdy i peníze. A ne každý je ochoten toto podstoupit. A co vy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz