Hlavní obsah
Sport

Fotbalisté, kteří v Anglii neuspěli, jaký je jejich osud?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Paul Blank/Wikipedia Commons/Creative Commons Attribution 2.5 Generic

Zdeněk Grygera

Jsou zde popsány osudy hráčů, kteří odehráli v Premier League maximálně jednu sezonu.

Článek

Před časem se ve veřejném prostoru objevila zpráva, že Vladimír Coufal není spokojen s výši své smlouvy. Takto skončili lidé, kterým nikdo novou smlouvu nenabídl.

Karel Poborský (1996–1998)

Jako hvězda Mistrovství Evropy s velkou slávou přestupoval do Manchesteru United. Vybrala si ho legenda mezi trenéry Alex Ferguson. Bylo to jeho první zahraniční angažmá, neuměl jazyk a na jeho pozici hrál v tu dobu David Beckham. Po 2 letech, přestoupil do Benfiky Lisabon, pak hrál ještě za Lazio Řím a vrátil se zpět do Čech.

Po ukončení hráčské kariéry začal s většími, ale spíše s menšími úspěchy podnikat. Nyní působí jako vedoucí akademií fotbalové asociace.

Martin Latka (2006)

Svoji hráčskou kariéru spojil hlavně s klubem Slavia Praha. Z ní v roce 2006 odešel na půlroční hostování do klubu Birningham City. Po skončení hostování se vrátil zpět do Slavie. Z ní později přestoupil do Fortuny Dusseldorf, pak se znovu vrátil do Slavie a kariéru ukončil ve Slovanu Liberec.

Nyní pracuje v managementu druholigového klubu SFC Opava.

David Rozehnal (2007-08)

David Rozehnal patřil mezi naše největší fotbalové cestovatele Do klubu Newcastle United přestoupil z francouzského klubu Paris Saint-Germain. Nezaujal, a za půl roku odešel na hostování do italského Lazia Řím. V zahraničí strávil celý zbytek aktivní kariéry.

Nyní hraje krajskou soutěž za TJ Kožušany.

Marek Matějovský (2008)

Podával vynikající výkony v reprezentaci a za klub FK Mladou Boleslav. Proto si ho v roce 2008 vyhlédl jako svoji posilu anglický klub Reading FC. Klub bohužel v této sezoně sestoupil a Marek Matějovský prodělal sérii vleklých zranění, tak se vrátil zpět do české ligy.

Hrál za Spartu Praha, z ní přestoupil do klubu FK Mladá Boleslav, kde hraje dosud. Je mu je 42 let.

Martin Jiránek (2010-11)

Martin Jiránek strávil svá nejlepší fotbalová léta v Rusku. V klubu Birningham City podepsal jednoroční smlouvu jako volný hráč. Birmingham v ní sestoupil a on se vrátil zpět do Ruska.

Nyní hraje fotbal na regionální úrovni za Červené Janovice.

Marcel Gecov (2011-2012)

Velký, ale nenaplněný talent. V roce 2011 se upsal anglickému Fulhamu, který si ho vyhlédl na ME hráčů do 21 let. Odehrál za něj ale pouhé 2 zápasy. Kariéru ukončil v 28 letech.

Nyní je úspěšným podnikatelem. Podniká v realitách, bytovém designu, založil značku luxusního ložního prádla a rozjíždí fyzioterapeutickou kliniku v Praze-Holešovicích.

Zdeněk Grygera (2011-2012)

Přišel do Fulhamu jako volný hráč, když se neprosadil v Juventusu Turin, který s ním předčasně ukončil smlouvu. Během angažmá se však zranil a kvůli vleklým zdravotním problémům ukončil hráčskou kariéru.

Dnes pracuje jako generální manažer fotbalového klubu FC Zlín.

Ondřej Čelůstka (2013-14)

V srpnu 2013 odešel na roční hostování s opcí do klubu Sunderland AFC. V roce 2014 vypadl ze sestavy a opce nebyla uplatněna.

Nyní nastupuje za turecký druholigový celek Bodrumspor, kde se vypracoval na oporu zadních řad.

Tomáš Kalas (2013-14)

Byla to velká událost, když v roce 2010 přestupoval do Chelsea FC. Ta ho nejprve posílala několik sezon hostovat po různých klubech. Za A-tým Chelsea debutoval až v roce 2013 v utkání anglického ligového poháru proti Arsenalu. Byl, až stoper číslo 4 a po sezoně znovu odešel na hostování. Do sestavy prvního týmu se už nevrátil.

Dnes se jako třicetiletý zkušený hráč pokouší nastartovat svoji kariéru v celku druhé Bundesligy Schalke 04.

Alex Král (2021-2022)

Po invazi ruských vojsk na Ukrajinu, byla uvolněna přestupová pravidla vůči ruské lize. Toho využil West Ham a angažoval ho formou hostování s opcí z celku Spartak Moskva. Do základní sestavy se ale neprosadil a West Ham opci neuplatnil.

Nyní hraje za celek Union Berlín, kde je členem základní sestavy.

Byly zde popsány až na jednu výjimku pouze osudy hráčů, kteří v Premier League strávili maximálně jednu sezónu. Proto zde nejsou uvedeni hráči jako Libor Kozák, Radoslav Kováč, Jiří Jarošík nebo Roman Bednář, který ukončil své působení v Anglii obzvlášť ostudným způsobem.

Článek byl napsán hlavně proto, aby čeští hráči, kteří pravidelně hrají v Premier League si toho vážili.

Zdroj: Wikipedie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz